Συνέντευξη στον Γ. Παπαδάκη και στο «Πρωϊνό ANT1»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας σχολίασε τα βασικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας στην εκπομπή «Πρωϊνό ANT1» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπαδάκης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του κ. Δένδια:

Πώς κρίνει την πορεία της Κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης:

«Είναι τεράστιο το κόστος να μην υπάρχει συμφωνία επί πέντε μήνες. Έχουμε την πλήρη αφυδάτωση της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό το διάστημα μας έχει κοστίσει για κάθε ημέρα που περνά περί τους 700 ανέργους και περισσότερες από εξήντα επιχειρήσεις που κλείνουν. (…)

Για να υπάρχει μια δικαιολόγηση επ’ αυτών, αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να φέρει μια καλύτερη συμφωνία απ’ αυτό που ονομάστηκε ‘email Χαρδούβελη’, δηλαδή το πακέτο μέτρων που είχε προταθεί. (…)

Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν η Κυβέρνηση θα μπορέσει έναντι όλης αυτής της απίστευτης ζημιάς να φέρει κάτι και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μεγάλο πρόβλημα με την Κυβέρνηση είναι ότι στον πέμπτο μήνα, αναπτυξιακό σχέδιο για τον τόπο δεν έχει καταθέσει.

Η μόνη πρόταση έμμεσης ανάπτυξης είναι ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται με τους δανειστές. Αυτό δεν συνιστά εθνικό σχέδιο. (…).

Όταν επιτευχθεί η συμφωνία, προτείνουμε να τεθεί ως θέμα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. να ψηφιστεί και να δούμε τι αποφασίζουμε, όχι απλώς να κάνουμε κουβέντα. Όμως: Δεν θα έχει έννοια η επίτευξη της συμφωνίας εάν ο πρωθυπουργός πει ότι θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Άλλο είναι να στηρίζουμε τη χώρα κι άλλο, την Κυβέρνηση».

Όσον αφορά στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Ακούγοντας τις δηλώσεις εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσέχουμε τα λεγόμενά τους, όπως π.χ. η χρήση της λέξης ‘σταδιακώς’ σε όλους τους γραμματικούς τύπους. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση μεταθέτει ορισμένους από τους στόχους της στο τέλος της τετραετίας.

Χρησιμοποιούνται επίσης κι άλλες ‘λέξεις – κλειδιά’. Λένε επίσης ότι ‘δεν μπορεί παρά οι όποιες υποχωρήσεις να βασίζονται σε αναπτυξιακό πρόγραμμα’. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το ‘Πρόγραμμα Γιούνκερ’, υπάρχει ήδη αλλά εμείς καθυστερούμε να ενταχθούμε σ’ αυτό επειδή καθυστερεί η Κυβέρνηση.

Όταν θα έρθουν στη μεγάλη συμφωνία και θα κάνουν συγκεκριμένες παραχωρήσεις, τότε θα μας πουν ότι ‘αυτό γίνεται έναντι των 25 ή 30 δισ. του Προγράμματος Γιούνκερ, το οποίο είναι αναπτυξιακό’. Η πραγματικότητα εδώ είναι μία: Οποιαδήποτε κυβέρνηση κι όχι μόνο αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να καταθέσει ένα ελληνικό, ρεαλιστικό, πατριωτικό πρόγραμμα που θα βγάζει τη χώρα απ’ αυτό το οικονομικό χάλι στο οποίο έχει περιέλθει».

Αν υπάρχει ο φόβος των εκλογών για τη Ν.Δ.:

«Ευθέως σας λέω ότι δεν τις επιθυμώ καθόλου βλέποντας τις δημοσκοπήσεις. Έχετε δει κάποιο κόμμα που να επιθυμεί την κάθοδο σε εκλογές όταν υπολείπεται δημοσκοπικά αρκετά, συγκριτικά και με την προηγούμενη επίδοσή του; Δεν θέλω να πάμε σε εκλογές.

Το ενδεχόμενο των εκλογών θα είναι επιβλαβές και για τη χώρα. Αν οι εκλογές είναι ζημιά για τη Ν.Δ. αλλά καλό για τον τόπο και τον λαό, ας πηγαίναμε χίλιες φορές. (…)

Χρειαζόμαστε συνολική αλλαγή πολιτικής πρότασης, συνολικά. Κατ’ αρχήν να αποδεχθούμε, ξεκάθαρα προς την ελληνική κοινωνία, σφάλματα τα οποία κάναμε, όπως φυσικά κάναμε και πολλά καλά.

Γιατί τίθενται διλήμματα από την Κυβέρνηση προς τον λαό:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει μια θεωρητική άποψη για όσα θα μπορούσε να επιτύχει μέσα απ’ αυτήν την διαπραγματευτική διαδικασία. Τέθηκε στο λαό διά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και το ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Εδώ που τα λέμε αν τάζουν “λαγούς και πετραχείλια” πώς και να μην τα ψήφιζε!

Τώρα, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στο ρεαλισμό βλέποντας ότι αυτά που έλεγε δεν περνούν και αναζητεί συμβουλές. Εάν ήθελαν πραγματικά τη συμβουλή και τη βοήθειά μας, την είχαμε προσφέρει διά συμμετοχής από την πρώτη ημέρα σε κάθε διαδικασία.

Διακριτικά ή όχι, η πρώτη διαπραγματευτική ομάδα επέλεξε να μην πάρει οποιαδήποτε συμβουλή, έγινε αντιληπτή η ανεπάρκειά της και τελικά αντικαταστάθηκε στους τρεις μήνες. Είχαμε επί τρεις μήνες να παίζεται η τύχη της χώρας και της διαπραγμάτευσης από ανθρώπους που δεν μπορούσαν! Τελικά τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει κανένα άλλο κόμμα, ούτε και τη ΝΔ, για τα όσα συζητά για τη συμφωνία».

Σχετικά με τα φορολογικά μέτρα που φημολογούνται και εξετάζονται:

«Η κυβέρνηση μιλά για μισθούς-συντάξεις αλλά δεν μιλά για τους φόρους. Θα μας πει επιτέλους ποια είναι η φορολογική πολιτική της; (…)

Εξετάζουν νέα υφεσιακά μέτρα, όπως αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και δεν δεσμεύονται πια για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. (…)

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ αυτή η κυβέρνηση δήλωνε πως θα τον καταργούσε και δικαίως διότι είναι και τεχνικά λάθος φόρος, δεν είναι μόνο εισπρακτικά υψηλός για ορισμένους. Πλέον ο Έλληνας πολίτης έχει μετατραπεί σε υποζύγιο καταβολής φόρων».

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας:

«Το Υπουργείο Παιδείας το οποίο επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας είναι το κατεξοχήν υπουργείο άσκησης επιζήμιας πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σαν μελλοντικός διεκδικητής της εξουσίας:

«Δεν έχουμε προλάβει να επαναδιατυπώσουμε την πρότασή μας στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με χθεσινό πρόγραμμα.

Ένα κόμμα που χάνει τις εκλογές χρειάζεται χρόνο, που δεν μπορεί να είναι δυο – τρεις – τέσσερις μήνες, να κάνει την αυτοκριτική του να εξηγηθεί με τον κόσμο, να εξηγήσει τι έκανε λάθος και να επαναδιατυπώσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, μια πλήρη πρόταση.

Εφ’ όσον εμείς δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πάμε -αν πάμε- σε εκλογές σε ένα χρονικό διάστημα που δεν είναι ορθό. Αν συμβεί ωστόσο κι έρθει αυτή η ώρα, θα παλέψουμε να μην χάσουμε τίποτε και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τις εκλογές.

Δεν θέλω να λέω πράγματα που δεν πιστεύω επειδή έχω μια κάμερα απέναντί μου. Σας λέω ξεκάθαρα ότι δεν βολεύει τη Ν.Δ., δεν είναι συνταγματικά σωστό, δεν είναι θεσμικά δέον, δεν βολεύει την κοινωνία η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο