Συνέντευξη στον “Alpha 9,89” και στην Γιάννα Παπαδάκου

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Γιάννας Παπαδάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 9,89”.

 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Σχετικά με τις πληροφορίες περί σχεδίου συμφωνίας από την Κομισιόν:

«Δεν έχω τη διαβεβαίωση της αυθεντικότητας, κατά συνέπεια δεν θα ήθελα να σχολιάσω ένα συγκεκριμένο κείμενο χωρίς να είμαι βέβαιος από ποιον προέρχεται. Ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Ας καθίσουμε, εφ’ όσον θα είναι αυτή η συμφωνία, να συζητήσουμε εάν οι όροι θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι ή λίγο χειρότεροι ή διαφορετικοί. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία. Η Οικονομία αιμορραγεί πλέον, σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης. (…)

Μπορεί να ακούγονται σαν αριθμοί αυτά τα στοιχεία, αλλά δυστυχώς πρόκειται για ανθρώπους! Αν κανείς συλλάβει το γεγονός (σ.σ. ότι χάνονται 613 θέσεις εργασίας καθημερινώς), δεν μπορεί καμιά διαπραγματευτική τακτική ή εσωτερική προτεραιότητα αυτής ή και οποιασδήποτε κυβέρνησης να λειτουργήσει αγνοώντας το τεράστιο ανθρώπινο κόστος που έχει.

Το κύριο θέμα λοιπόν είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Τι πρόκειται να κάνει η Ν.Δ. μετά την επίτευξη συμφωνίας:

«Σας απαντώ ευθέως: Θα τη συζητήσουμε με ευρύ και ανοικτό πνεύμα. Είμαστε εκείνοι που πιέζουμε για συμφωνία και σε ένα βαθμό δείχνει και τη στάση μας. Δεν πρόκειται να είναι αρνητική.

Από κει και πέρα, αν θα είναι μια συμφωνία που θα είναι απαράδεκτη, ανεκδιήγητη, μας προκαλεί συνειδησιακό πρόβλημα, θα πούμε στην ελληνική κοινωνία ανοικτά την άποψή μας.

Σημασία έχει για τη χώρα να υπάρξει συμφωνία ούτως ώστε να αρθεί αυτό το αδιέξοδο».

Για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ν.Δ.:

«Ξέρω ότι δεν είμαι και πολύ ευχάριστος στην ηγεσία του κόμματός μου τον τελευταίο καιρό, λέγοντας την άποψή μου. Να επισημάνω όμως ότι είμαστε το κόμμα που πιέζει την κυβέρνηση για μια συμφωνία. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να πει κανείς ότι ‘πιέζουμε την κυβέρνηση για μια συμφωνία’ κι αν την κάνει θα απαντήσουμε ότι ‘δεν θέλουμε’. Φοβούμαι ότι θα μας γελοιοποιήσει.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να εξετάσουμε και να κρίνουμε τους όρους, ώστε να αποφασίσουμε επί τη βάσει του συγκεκριμένου κειμένου. Γενικά, δεν είμαστε εχθρικοί σε μια συμφωνία. Ο σκοπός μας δεν είναι να ξεκινήσουμε και να βρούμε λόγους να την καταψηφίσουμε.

Είναι να πείσουμε την κυβέρνηση, με δική μας κομματική θυσία και κόστος. Καταλαβαίνω ότι στον κόσμο είναι πιο ευχάριστο να βγαίνεις, να καταγγέλλεις, να φωνάζεις, να βρίζεις. Δυστυχώς όμως, πρέπει να σώσουμε την Πατρίδα. Αυτός ο ρόλος έτυχε σε εμάς, τι να κάνουμε».

Όσον αφορά στις εσωκομματικές ζυμώσεις:

«Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., όχι μόνο εκείνοι που είναι γνωστοί αλλά και άλλοι που δεν είναι, οι οποίοι σκέφτονται πως ορισμένα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει κυρίως και πάνω απ’ όλα να συζητήσουμε για τη φυσιογνωμία της Ν.Δ.

Με αυτή τη φυσιογνωμία, τη ρητορική, την εκφορά λόγου, όχι μόνο δεν πάμε πουθενά αλλά πηγαίνουμε και ολοταχώς προς τα πίσω. Η ρητορική αυτή εκπέμπεται από τις ανακοινώσεις μας, τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο με τον οποίο απευθυνόμαστε στην κοινωνία. (…)

Μια παράταξη εκπέμπει μια συνολική προσωπικότητα. Αυτό που εκπέμπουμε αυτή τη στιγμή, το οποίο χαρακτηρίζει όλους μας, δεν είναι καθόλου φιλικό προς την κοινωνία. Αυτό φαίνεται με τη δημοσκοπική συνεχή πτώση, να μην πω κατάρρευση.

Ξεκινήσαμε από το 26% ενώ χθες ο κ. Μαραντζίδης μάς εμφάνισε στο 15 % και κάτι, να δούμε πού θα φθάσουμε. Αν αυτό δεν το ανακόψουμε, ξέρετε, από ένα σημείο και μετά δεν θα διορθώνεται. Δεν είναι αιώνια η δυνατότητά μας να σταματήσουμε τις απώλειες…

Αν δείτε από πού ξεκινήσαμε, από το 46 – 47%, διασπάσαμε κάθε φράγμα προς τα κάτω και τώρα ερχόμαστε στο 15%, νομίζω ότι κατ’ ελάχιστον οφείλει κανείς να πει πως δεν πάμε και τόσο καλά. (…)

Η ιδεολογική μας ταυτότητα έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αυτό υπηρετούμε. Πώς καταφέραμε μ’ αυτήν την ιδεολογική αναφορά να είμαστε μια συρρικνωμένη παράταξη, την οποία ακούει μόνο το 15% της ελληνικής κοινωνίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα απήχησης στο εκλογικό σώμα (παρότι διασώζεται ο πρωθυπουργός); Πρέπει να το συζητήσουμε εκτενέστατα και να δούμε τι δεν κάναμε σωστά».

Αν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ.:

«Η ηγεσία είναι παρακολούθημα της φυσιογνωμίας και της πρότασης. Δεν είναι προαπαιτούμενο, είναι ακόλουθο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι και τι είμαστε και μετά να καθορίσουμε ποιος θα εκπροσωπήσει αυτήν την πρόταση».

Σχετικά με τον καταγγελτικό λόγο του Πρωθυπουργού από βήματος ΣΕΒ:

«Νομίζω πως αυτό που εννοούσε ο κ. Τσίπρας είναι ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν εκτιμούν τη σκληρότητα με την οποία οι τρεις θεσμοί όπως τους ονομάζουμε τώρα, η τρόικα όπως λέγαμε πριν, φέρονται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Αυτό που θα είχα να πω, αν το επέτρεπε ο Πρωθυπουργός να τον συμβουλεύσω, είναι να σοβαρέψει τη διαπραγματευτική ομάδα του. Έκανε ένα πάρα πολύ καλό βήμα και την άλλαξε διότι η διαπραγματευτική ομάδα που είχε επί τρεις μήνες προφανώς δεν επικοινωνούσε καν με την άλλη πλευρά και να τελειώνει με αυτήν την ιστορία. Έχει τεράστιες ευθύνες ο Πρωθυπουργός.

Είναι πολύ εύκολο για την κυβέρνηση να διοχετεύει εντέχνως ότι για όλα φταίει ο κ. Βαρουφάκης. Τον κ. Βαρουφάκη ούτε τον γνωρίζω. Υπεύθυνος πάντα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας, έχει τεράστια ευθύνη να τελειώνει αυτήν την ιστορία. (…)

Όταν κλείνουν 57 επιχειρήσεις και μένουν σχεδόν 700 επιχειρήσεις καθημερινά και φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα, τότε υπάρχει ένα ζητηματάκι. Δεν είδα να θίξουν αυτό το θέμα, όπως και την ανεργία, ούτε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, ούτε ο κ. Βαρουφάκης.

Το κόστος που πληρώνει η ελληνική κοινωνία για αυτό που θεωρούν ‘σκληρή διαπραγμάτευση’ και επιτρέψτε μου να τη θεωρώ μια άτεχνη διαπραγμάτευση, άλλωστε το ομολόγησαν αλλάζοντας την ομάδα στη μέση, δεν φαίνεται να το αποτιμούν. Δεν είδα ούτε ένα στοιχείο αυτοκριτικής στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Βαρουφάκη. (…)

Το πολιτικό θέμα είναι να τελειώνει η διαπραγμάτευση κι αυτή είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να τη διαχέει δεξιά κι αριστερά, κυρίως σε έναν ιδιόρρυθμο Υπουργό Οικονομικών, τον οποίο βολεύει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή ότι έχει ένα διαφορετικό στυλ».

Ποιο είναι το ζητούμενο για την υπέρβαση της κρίσης:

«Πρέπει να προσαρμοστεί η τακτική μας ως προς τον συσχετισμό. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα και να πορευθεί επί τη βάσει του, όχι με εντολές υπαγορευμένες από το Βερολίνο.

Οφείλουμε να κοιτάξουμε την Πατρίδα μας εις πείσμα όλων».

Μετάβαση στο περιεχόμενο