Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας σχολίασε τα βασικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας στην ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία, Ώρα Mega» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι κ.κ. Δημήτρης Καμπουράκης και Γιώργος Οικονομέας.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία:

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου:

«Πάνω από 500 εκατ. ευρώ δόθηκαν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το 2014.

Τι συμβαίνει τώρα; Το Δημόσιο δανείζεται από τον εαυτό του για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού, όπου υπάρχει έστω κι ένα ευρώ το παίρνει η κεντρική κυβέρνηση για να μπορέσει, να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις διότι υπάρχει θέμα ρευστότητας στην οικονομία».

Όσον αφορά στις διαρροές περί αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ:

«Όπως φαίνεται από τις ‘διαρροές’ όλο και ανεβαίνει ο ΦΠΑ. Ξεκίνησε από το 16% και δεν ξέρουμε πού θα φθάσει».

Για την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης – Δανειστών:

«Δεν ξέρω να σας πω τι θα γίνει, διότι δεν επελέγη από την κυβέρνηση να έχουμε οποιαδήποτε συμμετοχή και για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε κάποια σοβαρή ενημέρωση. Μια φορά έγινε συζήτηση στη Βουλή με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού. Τότε, η συζήτηση και η ενημέρωση της αντιπροσωπείας έγινε προς το θεαθήναι, για να δημιουργηθεί ένταση και να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθένας από εμάς καταλαβαίνει κάτι, επί του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει άλλη τοποθέτηση: Στεγνώσαμε.

Αυτή η ‘υπερήφανη’ διαπραγμάτευση που κρατά σχεδόν τέσσερις μήνες, εξαντλεί την Ελληνική Οικονομία και εξ αντικειμένου επιφέρει τεράστια ζημιά, έστω κι αν δεν λαμβάνονται για την ώρα υφεσιακά μέτρα.

Υπάρχει υφεσιακό αποτέλεσμα εξ αιτίας αυτών των αέναων και -πρέπει να πω με λύπη- μη σοβαρών επί μεγάλο χρονικό διάστημα διαπραγματεύσεων.

Αν οι διαπραγματεύσεις ήταν σοβαρές, δεν θα άλλαζαν άρδην η τακτική και η διαπραγματευτική ομάδα εδώ και 15 ημέρες.

Βλέπουμε κάτι που φοβόμασταν από την αρχή: Στο τέλος θα υπάρξει η στροφή προς τον ρεαλισμό. Δεν επιχαίρω γι’ αυτό.

Αυτό που θέλω, λέγοντάς το πάντοτε, είναι να πετύχει η κυβέρνηση. Λυπάμαι όμως να πω ότι η κυβέρνηση σε αυτά που λέει και κάνει δεν έχει λογική συνέπεια».

Ποια είναι η θέση της Ν.Δ. για τη συμφωνία και τα πιθανά μέτρα:

«Λέμε προς την κυβέρνηση να καταλήξει επιτέλους σε μια συμφωνία και να τη φέρει, να δούμε πού κατέληξαν ώστε αναλόγως να τοποθετηθούμε. (…)

Φοβάμαι ότι δεν θα επιβληθούν μόνο τα μέτρα που προαναγγέλλονται με διαρροές.

Παρατηρώ ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 20% είναι πολύ υψηλή και θα αντιμετωπίσει εξ αυτού δευτερογενές πρόβλημα η Εθνική Οικονομία, καθώς και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας (…)

Δεν μπορώ να διανοηθώ πως στελέχη της κυβέρνησης λένε μόνα τους ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ρωτώντας την αντιπολίτευση αν θα τα ψηφίσει.

Με κάτι τέτοια δεν είναι σαφής η κυβέρνηση, αλλά παντελώς ασαφής ».

Σχετικά με το πολιτικό διακύβευμα που προκύπτει:

«Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο κακά: Το ένα η τεράστια υφεσιακή συνέπεια που προκαλεί η παράταση της εκκρεμότητας στην ελληνική Οικονομία και οδηγεί ευθέως και ταχύτατα πλέον, αν συνεχίσουμε έτσι, στη χρεωκοπία. Το άλλο είναι η λήψη υπέρμετρων μέτρων, πολύ βαρύτερων απ’ αυτά που θα χρειάζονταν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου για να καλύψουμε το κενό των τεσσάρων μηνών, κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ότι διαπραγματεύεται. (…)

Βεβαίως, δεν μπορούμε να πάμε τη χώρα στα βράχια. Έξοδος από το ευρώ είναι βράχια. Υπάρχει μια άλλη άποψη, σεβαστή κατά τη λογική της συνέπεια αλλά απαράδεκτη κατά το αποτέλεσμά της για εμάς, η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή. Αυτό σημαίνει η ρήξη, μην κοροϊδευόμαστε. Όποιος δεν θέλει να το πει κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Παρατηρώ διαφόρους κυρίους με σεβασμό που λένε να πάμε με δημοψήφισμα στον κόσμο. Ωραία, να πάμε αλλά να πείτε την αλήθεια.

Τι θα πει δημοψήφισμα; Δεν είναι καλύτερα ‘πλούσιος και υγιής’ παρά ‘φτωχός και άρρωστος’; Το ερώτημα του δημοψηφίσματος να τεθεί ευθέως εκ των προτέρων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παίζει. Ξεκίνησε να διαρρέει τα περί δημοψηφίσματος για να τρομάξουν οι Ευρωπαίοι, ουδείς τρόμαξε και τα πήραν πίσω την άλλη ημέρα. Τώρα διαρρέεται η άλλη ιστορία ότι πάμε σε εκλογές».

Μετάβαση στο περιεχόμενο