Συνέντευξη στην εκπομπή «Πολιτικός καφές» του σταθμού «Παραπολιτικά FM»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πολιτικός καφές» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος.

 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Σχολιάζοντας τη δήλωση Σόιμπλε ότι έχει αλλάξει μόνο ο καιρός, σχετικά με τη διαπραγμάτευση:

«Όσο κακός κι αν είναι ο καιρός, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά μ’ αυτό. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σαν χώρα και κοινωνία. Έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστότητα και επικρατεί παγωμάρα από την τεράστια αβεβαιότητα που έχει προκληθεί. Αυτά τα φαινόμενα όχι απλώς δεν είναι καλά, αλλά είναι καταστρεπτικά. (…)

Εάν η κατάσταση στην Οικονομία δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να παίζει επί εκατό ημέρες, διότι δεν έχει κάνει κάτι…

Η κυβέρνηση γνώριζε την κατάσταση προτού αναλάβει την εξουσία. Ο κ. Τσίπρα είχε επανειλημμένως ενημερωθεί και είχε επισκεφθεί τους πάντες».

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για το e-mail που φέρεται να έχει στείλει συνεργάτης του Διοικητή της ΤτΕ:

«Αν ήμουν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δαιμονοποιούσα την ύπαρξη οποιουδήποτε εγγράφου, αλλά θα προσπαθούσα να απαντήσω και να καταλάβω τι λέει.

Δεν γνωρίζω καν αν είναι εκδότης αυτού του εγγράφου ο κ. Στουρνάρας, κατά συνέπεια δεν πρόκειται να μπω σε αυτό το κομμάτι της συζήτησης. Το έγγραφο αυτό πάντως, απαριθμεί με μεγάλη ακρίβεια και σοβαρότητα τις καταστροφές που έχει υποστεί η Ελληνική Οικονομία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι καταστροφές αυτές είναι τεράστιες. Λέει πόσα χρήματα έφυγαν από καταθέσεις, τι έχει συμβεί σε μια σειρά δραστηριοτήτων και ούτω καθεξής».

Συγκρίνοντας την κατάσταση στην Οικονομία πριν και μετά τις εκλογές:

«Η κατάσταση στην Εθνική Οικονομία κατά το φθινόπωρο του 2014 έδειχνε μια Οικονομία που εκινείτο για να απογειωθεί, είχε μπει σε φάση μεγάλης βελτίωσης και μιας μεγαλύτερης αισιοδοξίας. Το βλέπαμε όλοι. Έρχονταν ξένοι επενδυτές, κινιόταν χρήμα κλπ.

Μετά τις εκλογές επιστρέψαμε στις χειρότερες στιγμές που ζήσαμε κατά το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην πλήρη έλλειψη ισορροπίας και σοβαρότητας από την παρούσα κυβέρνηση. (…)

Υπάρχει μια κατάσταση χάους στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την Οικονομία η κυβέρνηση. Μπορεί να συντηρηθεί έτσι μια χώρα; Η δεξιά της δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά της και το αντίστροφο».

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τη δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεχιζόμενη πτώση της ΝΔ:

«Επειδή στη Ν.Δ. δεν έχουμε κάνει ορισμένες απαραίτητες ενέργειες για την αυτοκριτική μας απέναντι στο εκλογικό σώμα, δεν πάμε καλά. Εμείς όμως μπορούμε με ασφάλεια, τουλάχιστον για την κοινωνία, να έχουμε χρόνο να λύσουμε τα προβλήματά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Η χώρα πάει στα βράχια και η κυβέρνηση, απλώς, ασχολείται με αλλότρια. (…)

Ευελπιστώ ότι ο κ. Τσίπρας θα καταλήξει σε κάποια στοιχειωδώς επαρκή συμφωνία και θα μπορέσει να δοθεί χρόνος στην ελληνική κοινωνία να παράξει εναλλακτική λύση.

Ό,τι κι αν αποφασίσουμε στα κόμματα, αν η κοινωνία δεν το υιοθετήσει, δεν έχει σημασία τι λέμε εμείς. Θέλει χρόνο η κοινωνία και πρέπει να εκτιμήσει την παρούσα κυβέρνηση, γι’ αυτό της δίνει περιθώρια. Είναι προφανές. Η κοινωνία δεν έχει πληρώσει τα λάθη. Βλέπουμε τη ζημιά που έρχεται αφού παρακολουθούμε λεπτομερώς τις εξελίξεις, σε αντίθεση με την κοινωνία που τα βλέπει πιο απόμακρα τα πράγματα».

Αναφορικά με το κυβερνητικό έργο από τον Ιανουάριο ως σήμερα:

«Πέρα από την Οικονομία, ας δούμε την Παιδεία. Το τελευταίο νομοθέτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι τελείως αποσπασματικό, νομοτεχνικά μετριότατο, για να μην πω χειρότερη κουβέντα. Η αποσπασματικότητα ομολογήθηκε κιόλας. Είναι δυνατόν να είναι «κυβερνώσα Αριστερά»; Αυτό περίμενε 50 χρόνια να μας φέρει στη Βουλή;

Πάντα η Αριστερά επεδίωκε την αριστεία, όπως έλεγαν στα πανεπιστήμια «Πρώτοι στα μαθήματα – πρώτοι στον αγώνα», ενώ τώρα έρχονται να νομιμοποιήσουν τους αιώνιους φοιτητές για να μην πούμε τι γίνεται με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.

Αυτή η κυβέρνηση όπως είναι, δεν υπάρχει πιθανότητα να μακροημερεύσει. Το θέμα είναι να προφυλάξουμε τη χώρα πριν πάθει μια πολύ μεγάλη ζημιά».

Για τα εσωκομματικά θέματα της Ν.Δ. και την πρόταση Μεϊμαράκη για το συνέδριο:

«Είναι βέβαιο ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει δίκιο και το σημερινό εκλεκτορικό σώμα του συνεδρίου δεν αντιπροσωπεύει τη Νέα Δημοκρατία.

Παρατηρήστε ότι έχουμε υποστεί δύο διασπάσεις, μία προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες κι άλλη μία προς το τότε κόμμα της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» που ίδρυσε η κ. Μπακογιάννη. Δεν ξέρω πόσα απ’ αυτά τα στελέχη έχουν επανέλθει. Έχουμε χάσει συντριπτικά μία εκλογή κι έχουμε χάσει πάρα πολλά στελέχη, ενώ έχουμε πάρει μερικά.

Δεν μπορούμε λοιπόν να πάμε σε συνέδριο με το ίδιο εκλεκτορικό σώμα, αύριο το πρωί. Πρέπει να γίνουν νέες εγγραφές και πρέπει υπάρξει νέο εκλεκτορικό σώμα. Αυτό που λέει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είναι απολύτως σωστό και λογικό.

Αυτό είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει ένα μήνα, δεν θα κρατήσει 20 χρόνια. Αν είχαμε ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες την επομένη ή τη μεθεπομένη της ήττας μας ή μια εβδομάδα μετά, όπως θα ήταν το σωστό να έχει γίνει, τώρα θα είχαμε τελειώσει, θα είχαμε κάνει συνέδριο, θα είχαμε νομιμοποιήσει την υπάρχουσα ή μια άλλη ηγεσία, θα είχαμε καθορίσει την ιδεολογική μας βάση επί τη βάσει της διακήρυξής μας και των αρχών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και θα ήμασταν σε διαφορετικό επίπεδο απέναντι στην κοινωνία.

Όπως η κυβέρνηση πέταξε εκατό ημέρες από το παράθυρο, έτσι πετάξαμε κι εμείς τρεις μήνες από το παράθυρο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο