Συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

Ο Βουλευτής της Β΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου, στο φύλλο που δημοσιεύεται στις 26 Απριλίου 2015.

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Ανησυχείτε για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το μέλλον της οικονομίας και της χώρας; Βλέπετε συμφωνία; Το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο πως το σχολιάζετε;

Βεβαίως ανησυχώ και ανησυχώ εντονότατα. Επί τρεις μήνες η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται, με την συμφωνία με τους εταίρους να αναβάλλεται συνεχώς. Χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα δεν υφίσταται ουσιαστικά, με αποτέλεσμα η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας να επιδεινώνεται συνεχώς και να κινδυνεύει πλέον από ασφυξία. Ταυτόχρονα, ακριβώς λόγω της τακτικής που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση, εξακολουθούν βρίσκονται στο προσκήνιο τα χειρότερα δυνατά σενάρια για το μέλλον της χώρας. Ευελπιστώ τουλάχιστον ότι η τελευταία συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας θα αποδειχθεί πραγματικά χρήσιμη. Μέχρι στιγμής όμως πλεονάζουν οι πρόσκαιροι πανηγυρισμοί, όπως μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ύστερα από την προηγούμενη συνάντηση με την κα Μέρκελ, αλλά απουσιάζει το αποτέλεσμα.

Έχουν περάσει τρεις μήνες η διαπραγμάτευση δεν έχει αποδώσει καρπούς αλλά αντιθέτως έχουν στεγνώσει τα αποθεματικά της χώρας. Μπορεί να είναι αυτό διαπραγματευτική τακτική; Για να το θέσω πιο απλά, η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει;

Φοβάμαι πως όχι. Η εικόνα που εισπράττει κάθε εχέφρων άνθρωπος είναι ότι η Κυβέρνηση στερείται στην πραγματικότητα διαπραγματευτικής τακτικής και υποκύπτει στο λάθος να θέτει όλα τα σοβαρά ζητήματα μέσα σε ένα παραπλανητικό επικοινωνιακό περιτύλιγμα. Θέλω να είμαι σαφής: Ως Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να στηρίξουμε την διαπραγματευτική προσπάθεια, διότι αυτή είναι της χώρας και όχι της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Θα πρέπει να την πιέσουμε όμως παράλληλα να βαδίσει στον δρόμο της λογικής και να κατανοήσει επιτέλους ότι μία τυχόν έξοδος από το ευρώ είναι ένα σενάριο εθνικής καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δύο ΠΝΠ σε 86 μέρες. Και μάλιστα η δεύτερη επηρεάζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Η κυβέρνηση δέσμευσε τα αποθεματικά έχοντας κάποιο σχέδιο;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγείρονται δύο μείζονα ζητήματα: Το πρώτο τίθεται επί της αρχής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σαν «πραξικοπήματα» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά δεν διστάζει να νομοθετεί με τον ίδιο τρόπο. Το δεύτερο αφορά την ουσία, καθώς η Κυβέρνηση όχι μόνο παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, αλλά τους στερεί και πόρους, όπως τους στερεί και από την οικονομία για την πληρωμή έργων που έχουν προγραμματισθεί ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για ένα απολύτως υφεσιακό μέτρο.

Σε περίπτωση που ωστόσο, επιτευχθεί συμφωνία, θεωρείτε ότι τα όποια μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή ή βλέπετε κάποια άλλη εξέλιξη, όπως εκλογές ή δημοψήφισμα;

Το ερώτημα αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και το αν μπορεί να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα και το εσωτερικό του κόμματός του για την αναγκαιότητα των όποιων μέτρων. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να πληρώσει και το συγκεκριμένο κόμματο τίμημαγια τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε η ηγεσία του στην κομματική του βάση και τους υψηλούς αντιμνημονιακούς της τόνους. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, το ενδεχόμενο εκλογών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες, δεν είναι θετική εξέλιξη για την χώρα. Ελπίζω επίσης να μην θελήσει να προσφύγει προκαταβολικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, είτε για εκλογές είτε για δημοψήφισμα, πιστεύοντας ότι θα έχει πολιτικό όφελος. Το παράδειγμα του κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να τους προβληματίζει πάντοτε.

Την πορεία της διαπραγμάτευσης όμως, όπως φαίνεται την επηρεάζουν και άλλες παράμετροι. Η κυβέρνηση είχε λόγο τώρα να επιμείνει στην αποφυλάκιση Ξηρού, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ;

Πρόκειται για μία παντελώς ακατανόητη επιλογή της Κυβέρνησης, η οποία μάλιστα, λόγω του χρόνου που έγινε, έλαβε τον χαρακτήρα κυρίαρχης προτεραιότητας. Μία απόφαση που πάσχει από άποψη ηθικής, καθώς η Πολιτεία εμφανίζεται να επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και «ανταμείβει» τον δράστη μίας εγκληματικής ενέργειας για τον τραυματισμό που υπέστη κατά την τέλεσή της. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με κράτη από τα οποία προσδοκούσαμε και προσδοκούμε στήριξη σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων, όπως στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια πως τους κρίνετε;

Επιεικώς πρόχειρους ή προβληματικούς. Στο μεν μεταναστευτικό, η αρμόδια Αναπληρωτής Υπουργός αδυνατεί να αντιληφθεί την σημασία των όσων λέει και πράττει, ενώ είναι ενδεικτικό ότι χαρακτηρίζει σαν «πρόσφυγες» και όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Στην δε δημόσια τάξη, φτάσαμε στο σημείο να απευθύνει ανοιχτή επιστολή ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης στον Πρωθυπουργό προκειμένου να επιτραπεί στην Ελληνική Αστυνομία να επιτελέσει στοιχειωδώς τα καθήκοντά της.

Θεωρείτε ότι η ΝΔ ασκεί σωστά το ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση;

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να παραμένει αγκυλωμένη στα όσα έπραξε το διάστημα της διακυβέρνησής της και να περιμένει πεισματικά την ανταπόδοση από την ελληνική κοινωνία. Ας μην γελιόμαστε. Διαπράξαμε αρκετά θετικά για την χώρα και την κρατήσαμε στο ευρώ σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Διαπράξαμε όμως και λάθη, όπως η φορολογική πολιτική των τελευταίων κυρίως μηνών της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Επιμένετε στο έκτακτο Συνέδριο. Για ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό ή και για αλλαγή ηγεσίας;

Επαναπροσδιορισμός ιδεολογίας με την έννοια του ιδεολογικού πλαισίου δεν χρειάζεται. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει προσδιορίσει το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο χωρούν όλοι όσοι πιστεύουν στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και δεν ανήκουν στο ευρύτερο μαρξιστικό στρατόπεδο, από τους αποκαλούμενους «συντηρητικούς» μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες. Αυτό που χρειάζεται επανακαθορισμό είναι η φυσιογνωμία μας ως κόμμα. Είμαστε αρχηγικό κόμμα ή κόμμα αρχών; Ο λόγος μας είναι τεκμηριωμένος ή κυριαρχούν οι “κραυγές”; Έχουμε ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με τα άκρα; Μας αρκεί η διαχείριση της κρίσης ή πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν, γιατί όλα αυτά συνιστούν την απάντηση στο ερώτημα «ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε». Ο προγραμματικός μας λόγος δεν μπορεί να είναι μόνον η εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων ή η έξοδος από δανειακές συμβάσεις.

Ο κ. Σαμαράς πάντως στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνέδριο αλλά στην κατάλληλη στιγμή…

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αλλά η Νέα Δημοκρατία όφειλε ήδη να έχει επαναπροσδιορισθεί, μέσω ενός ανοιχτού και δημοκρατικού Συνεδρίου, το οποίο θα προχωρούσε εγκαίρως σε δραστικές αλλαγές στη φυσιογνωμία της. Πλέον, χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά την μεγάλη εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου. Φοβούμαι ότι το κύριο ερώτημα έχει ήδη διευρυνθεί. Έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς την έλλειψη οιασδήποτε απήχησης του πολιτικού μας λόγου στην κοινωνία, όπως καταγράφεται στις έρευνες της κοινής γνώμης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο