Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας σχολίασε την επικαιρότητα στην ραδιοφωνική εκπομπή «901 Κεντροαριστερά στα FM» του Ανδρέα Παπαδόπουλου, που μεταδόθηκε το μεσημέρι από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

 

Για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και την διαπραγμάτευση:

«Ουδείς σε αυτή την χώρα καταλαβαίνει που πάμε. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται τρεις μήνες, αλλά δεν έχουμε αντιληφθεί που θέλει να πάει τα πράγματα και ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Αναγγέλλει κάθε φορά “επιτυχίες” σε μία διαπραγμάτευση που ποτέ δεν τελειώνει και το αποτέλεσμα είναι ότι η αγορά έχει “στεγνώσει”. Οι τράπεζες δεν έχουν να δώσουν χρήματα, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση, το εμπόριο παραλύει, γιατί χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορούν να γίνουν ούτε εισαγωγές ούτε εξαγωγές. Έχουμε μία κατάσταση η οποία κινδυνεύει να γίνει έκτακτης ανάγκης… Αυτή η καθυστέρηση είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά στην αγορά».

Για τις συνέπειες της αβεβαιότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας:

«Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχυσε το περισσότερο “αίμα”. Πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις χάσαμε στον ιδιωτικό τομέα. Στο Δημόσιο, χωρίς να υποτιμώ τις θυσίες που έγιναν σε μισθούς – συντάξεις, δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας. Οι θέσεις μειώθηκαν λόγω αποχωρήσεων. Στον ιδιωτικό τομέα έχασαν το ψωμί τους, έχασαν τη δουλειά τους. Αυτή ήταν η κύρια τραγωδία της κρίσης στην Ελλάδα».

Για την πολιτική της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και όσα επικαλείται η Κυβέρνηση:

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει καμιά πολιτική. Έχει μια γενικό τοποθέτηση – αν θέλετε να δεχθούμε ότι είναι καλών προθέσεων – επί παντός επιστητού. Πολιτική όμως δεν έχει. Τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει. Τι θέλει να κάνει δεν ξέρει. Είναι δυνατόν Κυβέρνηση να βγάζει ανακοίνωση (για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες) και μετά να κάνει ορθή επανάληψη; Γίνονται αυτά τα πράγματα;… Το άσυλο είναι ένα καθεστώς προσωρινής προστασίας. Δεν είναι ένα λευκό τσεκ να ταξιδεύεις όπου θέλεις, όπως θέλεις. Όταν λέγονται αυτά τα πράγματα – να θεωρήσουμε ότι δεν λέγονται από κακή πρόθεση, λέγονται από άγνοια; – και μετά ανακαλούνται, μας εκθέτουν. Εκθέτουν τη χώρα μας, εκθέτουν τη σοβαρότητά μας».

Για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό:

«Η αρρώστια είναι αλλού. Δεν υπάρχει καμία πολιτική. Διαλύθηκε ότι είχαμε στήσει εμείς και δεν μπήκε τίποτα στη θέση του. Αυτό η χώρα το πληρώνει και θα το πληρώνει πανάκριβα. Πηγαίνετε σας παρακαλώ στο κέντρο της Αθήνας να δείτε τα χάλια στα οποία επανήλθε. Σε λίγο καιρό θα είναι ακριβώς εκεί που το παρέλαβα τον Ιούνιο του 2012».

Για τα προαναχωρησιακά κέντρα:

«Τα ορθά συντηρούμενα προναχωρησιακά κέντρα και βέβαια είναι συμβατά με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που τα προβλέπει και εμείς ό,τι κάναμε ήταν συμβατό με το Κοινοτικό Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες ως προς την διάρκεια του χρόνου κράτησης αλλά μέχρι εκεί. Τα προαναχωρησιακά κέντρα είναι κοινά αποδεκτός τρόπος χειρισμού του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως επίσης είχαμε την πιο σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, την πιο σύγχρονη Υπηρεσία Προσφυγών, τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Αυτά τα δημιουργήσαμε εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ψήφισε τότε».

Για τον ισχυρισμό σχετικά με τις 2.500 θέσεις σε ανοικτές δομές:

«Μας λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προλάβαμε να δημιουργήσουμε 2.500 θέσεις σε ανοικτές δομές, γιατί πράγματι προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε με τις κλειστές. Μήπως όμως ψήφισε την διάταξη όταν την έφερα για να γίνουν; Μήπως όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στην Αγία Βαρβάρα, πήγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τις μπουλντόζες και τις αναβάλλαμε για μετά τις εκλογές; Τι έγινε μετά δεν ξέρω, θα πρέπει να ερωτηθεί ο διάδοχός μου. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε ένα πράγμα να γίνει, από αυτά που ισχυρίζεται τώρα ότι δεν έγιναν;».

Για τις συνέπειες από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό:

«Έχουμε να κάνουμε με μία Κυβέρνηση που στο μεταναστευτικό δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος και θα βρούμε πολύ μεγάλο μπελά. Θυματοποιούνται οι πάντες. Θυματοποιούνται πρώτα από όλα οι ίδιοι οι μετανάστες. Τους αφήνουμε, μπαίνουν σε μία χώρα, δεν έχουν τρόπο να ζήσουν, γίνονται όργανα των εγκληματιών και των εμπόρων ναρκωτικών και τους μετατρέπουμε σε βαποράκια και σε μικροεγκληματίες, γιατί και αυτοί οι δυστυχείς πρέπει να ζήσουν, τί να κάνουν; Εμείς τους σπρώχνουμε, με την αδιαφορία μας, στην εγκληματικότητα, αν δεν έχουμε μεταναστευτική πολιτική. Και, δεύτερον, θυματοποιούνται οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας, των οποίων παραβιάζονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα με όλα αυτά».

Για την απορρόφηση των χρημάτων από την Ε.Ε:

«Εμείς τα διαθέσιμα χρήματα τότε τα απορροφήσαμε. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, σύμφωνα με το Action Plan που είχε υποβάλλει η χώρα επί προηγούμενης Κυβέρνησης. Μόνο εάν απορροφάς τα χρήματα και έχει σαφές σχέδιο σου δίνουν χρηματοδότηση. Εδώ έχουμε μία αλλοπρόσαλλη Κυβέρνηση, η οποία φωνάζει για χρήματα αλλά δεν λέει τι θα τα κάνει».

Για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κλείσει τα Κέντρα Κράτησης, όπως έλεγε:

«Η Κυβέρνηση λέει ότι δεν θέλει κλειστά Κέντρα Κράτησης και ότι δεν έχει 2.500 θέσεις σε ανοιχτές δομές. Γιατί δεν κάνει τα κλειστά Κέντρα ανοιχτά; Ποιος την εμποδίζει; Εδώ μιλάμε για αστεία πράγματα από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι κάνουν».

Για την διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που οδηγεί στην αποφυλάκιση τρομοκρατών:

«Το ότι το Κράτος σχεδιάζει διάταξη με την οποία θα απελευθερωθούν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, είναι βαρύτατο ολίσθημα εις βάρος του Κράτους Δικαίου. Εις βάρος αν θέλετε της μνήμης των νεκρών τους οποίους θρηνήσαμε όλοι. Αυτό που συμβαίνει με αυτήν την Κυβέρνηση είναι απίστευτο. Εκμεταλλεύεται ότι βρίσκεται στην αρχή του κοινοβουλευτικού βίου της και η κοινωνία δείχνει μία ανοχή. Εάν πορευθεί έτσι, από το φθινόπωρο και μετά τα πράγματα θα αγριέψουν».

Μετάβαση στο περιεχόμενο