Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας σχολίασε τα θέματα της επικαιρότητας στην πρωϊνή ενημερωτιική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, στο “Mega Channel”.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία όσων επισήμανε ο κ. Δένδιας:

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους:

«Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μας εξηγήσει τι ακριβώς θέλει, τι επιδιώκει, τι προτείνει και πώς θα ξεφύγουμε απ’ αυτήν την κατάσταση.

Δεν θέλω, για παράδειγμα, να αναφερθώ στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Δεν φέρνω το κείμενο διότι δεν θέλω να δείχνω ένα προς ένα τα σημεία με ότι προβλεπόταν σε εκείνο το φερόμενο ως mail Χαρδούβελη και να δείχνω σχεδόν τα ίδια πράγματα στην επιστολή Βαρουφάκη. Ένα είναι ζητούμενο: Η αγορά έχει στεγνώσει και έχει στεγνώσει τελείως. Το τραπεζικό σύστημα έχει στεγνώσει, οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει και δεν μπορούν να βρουν ρευστότητα. Πρέπει βάζω δύο υπογραμμίσεις από κάτω, τι θέλει να κάνει και να λήξει η ιστορία της διαπραγμάτευσης.

Παίζουμε επί εβδομάδες, |προς – πίσω. Βεβαίως να γίνει διαπραγμάτευση, κανείς δεν έχει αντίρρηση. Αλλά από τη δική μας πλευρά, η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν θέλουμε να αποτύχει η κυβέρνηση, στο ίδιο βαπόρι είμαστε. Δεν θέλουμε να πάμε στα βράχια. Να πάμε καλά θέλουμε. Να μπούμε στο λιμάνι θέλουμε.

Όμως βλέπουμε ένα αλαλούμ. Βλέπουμε κατ’ αρχήν, έναν υπουργό Οικονομικών με ένα στυλ το οποίο είναι πρωτοφανές, ο οποίος πηγαίνει και διδάσκει τους συναδέλφους του! Τις τελευταίες 10 – 15 μέρες τελειώσαμε από τα φαινόμενα των κασκόλ, των πουκαμίσων, του «στυλ» κτλ. Η αγορά όμως έχασε ενάμιση μήνα απ’ όλα αυτά. Μπορεί να μην είναι πλέον το θέμα αυτό στην επικαιρότητα, αλλά αυτός ο χαμένος χρόνος δεν είναι και στην τσέπη των επιχειρήσεων».

Σχετικά με μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, χρηματοδοτικά κενά:

«Έχει λεχθεί σαφώς ότι συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά περί μη ιδιωτικοποιήσεων, τα ξεχνάμε, δεν πειράζει, είμαστε σύμφωνοι, αρκεί να πάει μπροστά η χώρα.

Η κυβέρνηση έχει ως το τέλος του 2016 έχει κάτι λιγότερο από 40 δισ. κενό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άμεσα δε, έχει γύρω στα 3 δισ. κενό. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να είναι τα πάντα ισοσκελισμένα. Αυτό είναι κάτι που έχουμε συμφωνήσει τόσο εμείς όσο και η κυβέρνηση.

Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή τη στιγμή η χώρα δεν κινείται με τρόπο που στο τέλος του χρόνου θα παρουσιάσει πλεόνασμα. Ας κάνουμε τον σταυρό μας, να μην πάει για έλλειμμα. Η πληροφόρηση που έχω είναι ακριβής και σύμφωνα μ’ αυτήν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζεται και σενάρια μη πλενασματικής κατάστασης στο τέλος του χρόνου, αλλά αντιθέτως ελαφράς υφεσιακής.

Έχετε δει τον αναπτυξιακό βηματισμό αυτής της κυβέρνησης που έχει ζωή δύο μηνών; Επί δύο μήνες τρωγόμαστε εδώ πέρα για την τρόικα, τα mail και ούτω καθεξής… Πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε πώς η χώρα θα πάει μπροστά».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέου Μνημονίου:

«Το νέο Μνημόνιο είναι δεδομένο. Υπάρχει επέκταση της δανειακής σύμβασης, το ξέρουμε όλοι, αλλά υπάρχουν και συμφωνίες για την επέκτασή της. Πώς θέλετε να ονομάσουμε αυτές τις συμφωνίες; Αλλά όπως κι αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να τις ονομάσουμε, στην πραγματικότητα είναι συμφωνία, η οποία στο παρελθόν ονομαζόταν Μνημόνιο.

Θέλετε να την ονομάσουμε πάλι, να την ξαναβάλουμε στην κολυμπήθρα; Όπως θέλετε. Μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ όλα αυτά και να πάμε μπροστά;

Δεν με ενδιαφέρει να καταγραφεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έλεγε άλλα και πράγματα που δεν μπορεί να εφαρμόσει. Κρίθηκε γι’ αυτά. Με ενδιαφέρει να σωθεί η Πατρίδα».

Αν είναι στην ίδια ή σε άλλη γραμμή με την ηγεσία της ΝΔ:

«Όχι, δεν είμαι σε άλλη γραμμή με κανέναν. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην θέλει να σωθεί η πατρίδα. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Δεν είμαστε παρατηρητές της πορείας της Ελλάδος. Αν αύριο το πρωί κλείσουν οι τράπεζες και επιβληθεί έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων, υπάρχει ένας Έλληνας που θα είναι πλουσιότερος;

Εάν δεν λυθεί το θέμα (της διαπραγμάτευσης) κάτι τέτοιο είναι προφανές. Οι τράπεζες πνίγονται αυτή τη στιγμή. Το σύστημα όλο πνίγεται. Παρακαλώ την κυβέρνηση, την εκλιπαρώ αν θέλετε, δεν πάμε να σκοράρουμε αντιπολιτευτικά εδώ».

Για τις συνθήκες με τις οποίες η κυβέρνηση του 2012 ξεκίνησε το έργο της:

«Πρέπει να αναγνωρισθεί, για την τάξη του πράγματος, το εξής: Η κυβέρνηση του 2012, όταν ανέλαβε, ξεκίνησε με ένα έλλειμμα τρελό. Αυτή τη στιγμή ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Είναι ομολογημένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με μηδενικό προϋπολογισμό».

Αν είναι καθοριστικό διάστημα το δίμηνο για την αγορά:

«Δεν είναι δύο μήνες. Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά ούτε σήμερα, πάμε στον τρίτο, στο τέταρτο μήνα. Πόσο θα αντέξει η Οικονομία; Ξέρετε δεν διαθέτουμε μια γερή Οικονομία. Παρουσιάσαμε μια ασθενή ανάπτυξη που μόλις βγήκε από έξι – επτά χρόνια ύφεσης. Όταν ένας ασθενής βγαίνει από την εντατική δεν μπορεί αμέσως να περπατήσει…».

Σχετικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ

«Εμείς έχουμε άλλα θέματα αυτή τη στιγμή. Το θέμα δεν είναι ποιος πάει για αρχηγός. Πρέπει να λυθεί το θέμα της χώρας και μετά τα «ενδοοικογενειακά» μας, μην ανησυχείτε, θα τα λύσουμε μια χαρά. Έχουμε καιρό, δεν βιαζόμαστε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο