Συνέντευξη στη web tv της ιστοσελιδας onalert.gr

Συνέντευξη στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό της ιστοσελίδας onalert.gr και στον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθήνας Νίκος Δένδιας.

 

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό σας μεσημέρι. Κλείνουμε τον κύκλο αυτό των προεκλογικών συνεντεύξεων με τον πρωταγωνιστή της Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Νίκο Δένδια.

Κύριε Δένδια, καλώς ήρθατε στο ON ALERT.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ, είναι για εμένα εμπειρία πρέπει να σας πω. Μια μικρή παρατήρηση αν μου επιτρέπετε ως προς τον τίτλο που είχατε την καλοσύνη βέβαια να μου πείτε, πάντως θα έλεγα ότι οι πρωταγωνιστές είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς απλώς είμαστε ίσως..

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πολιτικός προϊστάμενος ας το πούμε έτσι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μείνει κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο πριν ολοκληρωθεί αυτή η σύντομη προεκλογική περίοδος αλλά δύσκολη υποθέτω για εσάς, επιλέξατε να εκτεθείτε στη Β΄ Αθηνών, και θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί. Είναι αγωνία για το αποτέλεσμα υποθέτω, οι δημοσκοπήσεις δεν σας ευνοούν και ιδιαίτερα ακόμα και μέχρι σήμερα που μιλάμε ή μήπως και μια ανακούφιση ότι τελειώνει αυτό το βάσανο της προεκλογικής περιόδου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι για εμένα προσωπικά και νομίζω για όλους όμως, έχει μια σημασία το αποτέλεσμα. Και κάνουμε μια γιγαντιαία, σας διαβεβαιώ, προσπάθεια όσο μπορούμε ψήφο-ψήφο, σπίτι-σπίτι, πλατεία-πλατεία να μπορέσουμε να γυρίσουμε αυτή τη δημοσκοπική εικόνα και να καταφέρουμε να είμαστε εμείς πρώτοι το βράδυ της Κυριακής. Και ειλικρινά σας λέω εάν κοιτάξω και τα ποιοτικά στοιχεία που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις αν τις θεωρήσουμε ως ακριβείς και αληθείς διότι υπάρχει και μια άποψη που λέει ότι εμείς έχουμε κρυφή ψήφο, οργισμένοι πολίτες οι οποίοι θα μας ψηφίσουν στο τέλος αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν ούτε στον εαυτό τους πόσο μάλλον στη δημοσκόπηση.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, εκεί. Και εκεί μέσα, λοιπόν, θεωρούμε ότι υπάρχει μια δεξαμενή, μια μεγάλη δεξαμενή η οποία μπορεί να μας επιτρέψει όσο και αν αρχίζει και φαίνεται λίγο έκπληξη να κερδίσουμε και να τερματίσουμε πρώτοι το βράδυ της Κυριακής.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Β΄ Αθηνών είναι μια πάρα πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρεια. Έχει ένα καλό το ότι μπορείτε να έρθετε σε επαφή με όλα τα κοινωνικά στρώματα, ευκατάστατους, λιγότερο ευκατάστατους, φτωχούς, άνεργους. Το κλίμα που έχετε εισπράξει, γιατί από ότι είδα στο πρόγραμμά σας, την έχετε οργώσει θα έλεγα..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το πάλεψα, λίγες μέρες αλλά σας διαβεβαιώ το πάλεψα. Δεν είναι, μου αρέσει κιόλας. Σας το λέω ειλικρινά το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση, όχι μόνο, είναι υποχρέωσή μου. Ζητώ από αυτούς τους ανθρώπους να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους πρέπει να έχουν και αυτή την ευκαιρία να με δουν, στο τέλος-τέλος να δουν αν τους κάνω ή δεν τους κάνω.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μηνύματα που πήρατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει οργή, ότι δεν υπάρχει η στεναχώρια, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από μια κρίση η οποία μεν είναι σιγά-σιγά πίσω μας όμως άφησε πολύ πόνο, πολλές χαμένες δουλειές, πάρα πολύ ανεργία.

Όλο αυτό σε επίπεδο προσώπων, αυτό μπορούμε να το πούμε με 3-4 λέξεις ή 3-4 επίθετα, σε επίπεδο προσώπων μπορεί να κρύβει και μικρές τραγωδίες στις οικογένειες. Όμως παρά ταύτα καταλαβαίνω ένα πράγμα που είναι βασικό. Ότι ο Έλληνας πολίτης αν του μιλήσεις ειλικρινά και τίμια σε πολύ μεγάλο βαθμό, σας διαβεβαιώ, καταλαβαίνει. Δεν είναι παράλογος, καταλαβαίνει.

Και αυτό φαίνεται καταρχήν από ένα γεγονός που ίσως περνάει απαρατήρητο. Ο βασικός κορμός της Νέας Δημοκρατίας παραμένει εκεί. Η Νέα Δημοκρατία δεν έπαθε πασοκοποίηση, δεν φυλλορρόησε. Παρότι πήρε σκληρά μέτρα, παρότι υπήρχαν αστοχίες στο κυβερνητικό έργο διότι δεν ήταν μόνο τα σκληρά μέτρα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο. Υπήρξαν και αστοχίες δικές μας, πράγματα που δεν χρειαζόταν να είναι έτσι, θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Όμως ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία εκτίμησε αυτή την προσπάθεια, εκτίμησε ότι η χώρα έμεινε στην Ευρώπη και στο ευρώ και δεν φυλλορρόησε. Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη παραμένει συγκροτημένη. Βεβαίως χρειάζεται προσπάθεια για να τερματίσει πρώτη στις εκλογές.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το ακούσατε συχνά αυτές τις ημέρες το ερώτημα, να το θέσω και εγώ. Όπως σωστά περιγράψατε τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα και πάρα πολύ σκληρά. Δεν σας ρώταγαν οι πολίτες, ακούμε τώρα των πρωθυπουργό να εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, δεν θα υπάρχει άλλη απώλεια εισοδήματος. Γιατί αργήσατε να δώσετε αυτές τις εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις;

Θέλω να πω μήπως το πήγατε πολύ σκληρότερα το πράγμα από ότι άντεχε ο κόσμος και είναι δύσκολο να το γυρίσετε αυτό το κλίμα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Καταρχήν γιατί τώρα. Γιατί τώρα μπορούμε. Γιατί είναι η πρώτη φορά που περιμένουμε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 3%, πολύ σημαντικός για την ευρωζώνη. Όλα τα χρόνια που είχαμε ύφεση που σημαίνει ότι τα έσοδα συρρικνώνονταν συνεχώς πώς να υποσχεθούμε ελαφρύνσεις; Πώς να υποσχεθούμε παροχές;

Πρέπει να έχεις και μία ειλικρίνεια απέναντι στο εκλογικό σώμα. Αυτό το οποίο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που τάζει στους πάντες τα πάντα, δεν βοηθά.

Κατά τη γνώμη μου, μεσοχρόνια, και θα το δείτε αν, μακριά το κακό, ξαναλέω δεύτερη φορά μακριά το κακό, χάσουμε τις εκλογές, ότι όλη αυτή η υποσχεσιολογία, το πονηρό κλείσιμο του ματιού χωρίς ρητή δέσμευση αλλά με σαφή υπονόηση ότι θα δώσουμε στους πάντες τα πάντα, αυτό δεν βοηθάει.

Τώρα μπορούμε, τώρα βελτιώνεται η κατάσταση, τώρα μπαίνουμε σε μία λογική να εξηγήσουμε μία αποκλιμάκωση, όχι μία λογική παροχών. Μία αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου των φορολογικών συντελεστών, κάτι που, για να είμαι ειλικρινής, εμένα με γεμίζει και ιδεολογικά. Διότι εμείς είμαστε μία κεντροδεξιά παράταξη. Πιστεύουμε στο μικρό στρατηγικό κράτος και στους λίγους φόρους. Δεν πιστεύουμε στους μεγάλους φόρους.

Εκεί που είναι πρόβλημα είναι ότι ο συνομιλητής μας σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι υπέρ του μεγαλύτερου κράτους αλλά και των λιγότερων φόρων. Τώρα πώς τα συμβιβάζει αυτά κάποια στιγμή ίσως μας το εξηγήσει.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, με τους φόρους και νομίζω αυτό είναι το μεγάλο σας πρόβλημα, και αυτό πληρώνεται, κλείσατε τη βασική δεξαμενή ψηφοφόρων σας, που ήταν η μεσαία τάξη, έτσι; Υπάρχουν τεράστια παράπονα, ο ΕΝΦΙΑ νομίζω ήταν ένα θέμα το οποίο ποτέ δεν μπορέσατε να γυρίσετε, όσον αφορά την ψυχολογία του κόσμου τουλάχιστον.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Όχι, είστε ευγενής.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τη μεσαία τάξη εμείς την πολυβολήσαμε. Όμως αυτό, από την άλλη, όμως, πρέπει να σας πω ότι δίπλα σε αυτό, στην αστοχία μας αν θέλετε, σε ορισμένα φορολογικά μέτρα, έχετε την καλοσύνη να λέτε τον ΕΝΦΙΑ, εγώ μπορώ σας φέρω χειρότερο παράδειγμα. Γιατί ο ΕΝΦΙΑ έχει και κάποιες θετικές πλευρές. Εγώ δεν πιστεύω βέβαια, να σας ξεκαθαρίσω, μιλώ για τον εαυτό μου όμως, απλώς το λέω με το θάρρος ενός ανθρώπου που είχε διαφωνήσει ευθύς εξαρχής, γιατί τα είχαμε συζητήσει ενδοκυβερνητικά, είχα διαφωνήσει γενικά με την ιδέα του φόρου κατοχής ακινήτων.

Το είχα εξηγήσει στο Γιάννη Στουρνάρα, του είχα εξηγήσει την ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα, θα μου πείτε ποια είναι η λύση, θα σας πω ποια είναι η λύση, τελικά την υιοθετήσαμε: να μεταφερθούν οι φόροι κατοχής ακινήτων, με κάποιες πολύ μικρές εξαιρέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην υπάρχει χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος.

Γιατί;

Διότι έτσι ο φόρος κατοχής γίνεται ανταποδοτικός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέχει πράγματα σε αυτό το ακίνητο, παρέχει υπηρεσίες, παρέχει πρόσβαση, παρέχει υδροδότηση, παίρνει τα απορρίμματα, υπάρχει μία σχέση με το ακίνητο. Άρα, λοιπόν, εκεί πρέπει να πάει.

Και αφετέρου ο δημότης ψηφίζοντας την δημοτική αρχή και ελέγχοντας τη δημοτική αρχή σε πολύ πιο στενό, λοιπόν, περίγραμμα από ό,τι την κεντρική διοίκηση, μπορεί να κρίνει με την ψήφο του αν είναι ορθά ανταποδοτικό ή όχι το ύψος του φόρου κατοχής ακινήτου που πληρώνει.

Το κράτος, το κεντρικό κράτος πρέπει να φορολογεί το εισόδημα. Το εισόδημα που έχει τα ακίνητα, όχι το ίδιο το γεγονός της κατοχής των ακινήτων.

Αυτή ήταν η γνώμη μου και αυτή παραμένει.

Κάναμε και άλλα λάθη, να σας τα πω εγώ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, δεν συζητάει πολύ σοβαρά σε αυτές τις εκλογές, δεν τα παρατήρησε.

Φόρος υπεραξίας. 9 μήνες πάγωσε η αγορά ακινήτων και στο τέλος τον πήραμε και πίσω.

Όμως, θα μου επιτρέψετε, αγαπητέ οικοδεσπότα, να σας πω και κάτι άλλο το οποίο εδώ πρέπει να το πιστώσουμε. Σε όλες αυτές τις αστοχίες υπάρχει ένα τεράστιο ωφέλιμο ισοζύγιο υπέρ μας. Ποιο είναι αυτό; κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Και αυτό είναι κάτι που οφείλει να το πιστώσει ο Έλληνας πολίτης στην Κυβέρνηση αφού έχουμε ομολογήσει τις αστοχίες και τα λάθη μας.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εισπράττετε από τον κόσμο ότι είναι ακόμα αυτή η μεγάλη του αγωνία; Τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους; Γιατί ακούω όλο και περισσότερους να μην ενδιαφέρονται, όχι να μην ενδιαφέρονται, να μην δίνουν τόση μεγάλη σημασία εν πάση περιπτώσει σε αυτό το «πάση θυσία ευρώ».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, αλλά….

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίως άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν το δείτε δημοσκοπικά καταρχήν, είναι ένα πολύ μεγάλο, αυξανόμενο κομμάτι του πληθυσμού υπέρ της παραμονής στο ευρώ, παρά ότι είναι βέβαιον διότι έχουμε φτάσει στο 80% περίπου, άρα ένα τμήμα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Και από την άλλη βλέπετε ότι υπάρχει και ανησυχία. Να μου πείτε πώς το βλέπεις ότι υπάρχει ανησυχία; Θα σας πω. Γιατί σηκώνονται οι καταθέσεις από τις τράπεζες; Γιατί έχουμε αυτή την εκροή; Συνεχή καθημερινή εκροή;

Αν όλοι νόμιζαν ότι όλα είναι καλά, ότι η παραμονή στο ευρώ είναι εγγυημένη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργεί κανένα θέμα διαχείρισης, γιατί σηκώνουν τις καταθέσεις τους; Δεν θεωρούν ασφαλές το σπίτι τους βέβαια.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως πρέπει να επισημάνω, κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για την δημιουργία ενός κλίματος φόβου στο οποίο δεν συμμετείχατε. Από όσες συνεντεύξεις σας έχω διαβάσει, έχω ακούσει, σας έχω δει, ήσαστε πολύ διακριτικός σε αυτό το κλίμα φόβου ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου θα καταστραφεί ο πλανήτης.

Είπατε δύο φορές «μακριά από το κακό» αλλά μακριά το κακό να μην εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία όχι να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταρχήν, συμφωνείτε με αυτή στρατηγική του φόβου ότι είχε αποτέλεσμα; Δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω αμέσως, αυτό θα το κρίνουμε…

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το βράδυ της Κυριακής.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:..το πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα το δούμε μετά.

Τώρα, είναι ευρύτερο το θέμα, αρνητική διαφήμιση, εδώ. Η αρνητική διαφήμιση έχει αποδώσει πολλές φορές, ιστορικά. Παράδειγμα. Στενάχωρο για εμάς τους Έλληνες. Ο Μάικλ Δουκάκης έχασε την εκλογή από τον Τζωρτζ Μπους τότε στην Αμερική με αρνητική διαφήμιση, αλλά, κάτι άλλο.

Όσο και αν πολλές φορές οι τόνοι οι δικοί μας αν θέλετε, στα σποτ μας, στις διατυπώσεις στις διατυπώσεις των σκέψεών μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν όχι ιδιαίτερα κομψή.

Από την άλλη, υπάρχει μία στερεή βάση σε αυτά που λέγονται και στους ισχυρισμούς που διατυπώνονται. Αυτά που το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ευαγγελίζονται, είναι τόσο αντιφατικά, τόσο απίστευτα, τόσο εξωφρενικά, που ειλικρινά σας λέω, μπορούν να στηρίξουν όχι απλώς αυτήν την εκστρατεία.

Θέλετε να τη πούμε εκστρατεία φόβου, να τη πούμε εκστρατεία φόβου που είδαμε, άλλα πράγματα πολύ χειρότερα. Έχουν ακουστεί τρελά πράγματα.

Έχουν ακουστεί από οικονομολόγο που υποτίθεται ότι είναι οικονομικός γκουρού του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι προτιμάνε το ξαφνικό θάνατο.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κύριο Βαρουφάκη αναφέρεστε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν προσωποποιώ ποτέ, γιατί δεν είναι θέμα προσωπικής αντιδικίας. Δεν το έκανε και ο κύριος Βαρουφάκης για κάποιο προσωπικό λόγο. Μέσα στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του ως ανθρώπου συνδεδεμένου με το ΣΥΡΙΖΑ το έκανε.

Νέα υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ, παλιά Βουλευτής σηκώθηκε και είπε ότι πρέπει να τυπώσουμε 100 δισεκατομμύρια. Να τυπώσουμε εμείς χαρτονόμισμα. Ευρώ.

Έχουν ακουστεί ακόμα και σοβαροί άνθρωποι. Ο κύριος Δραγασάκης. Δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα. Μίλησα μαζί του σε τηλεοπτικό κανάλι. Αρνήθηκε να μου αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο της πρότασης που θα διατύπωνε, που είναι έτοιμο ο ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει στους Ευρωπαίους εταίρους στη προσπάθεια να τα βρουν.

Ο κύριος Λαφαζάνης. Ευθέως μου μίλησε, εμένα πάλι σε τηλεοπτικό κανάλι για διαγραφή τμήματος του χρέους. Του είπα αυτά δεν γίνονται. Ποια κυβέρνηση θα το δεχθεί αυτό από τις Ευρωπαϊκές. Μου λέει, θα το δεχθούν τα κινήματα των λαών.

Ποιο κίνημα των λαών; Το ΛΙΝΚΕ που είναι το κίνημα των λαών στη Γερμανία, το ανάλογο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψήφισε ούτε να μας δώσουν δάνειο. Πόσω μάλλον να μας κόψουν από το δάνειο που μας έχουν;

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, εισπράττετε εσείς μία αλλαγή κλίματος και από το εξωτερικό; Επειδή όλοι τώρα, ακόμα και οι πιο απλοί πολίτες έχουν γίνει και λίγο αναλυτές, παρακολουθούν τι μεταδίδεται από τα μέσα του εξωτερικού. Εισπράττει μία αλλαγή στάσης από το εξωτερικό; Ότι έχει χαλαρώσει λίγο το πράγμα. Δεν είναι τόσο ακραίοι οι ξένοι. Ίσως να μπορέσουν να συζητήσουν κάποια πράγματα.

Έχουνε ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητάνε κούρεμα χρέους, αλλά πιθανόν μία επιμήκυνση ή πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη η ανησυχία πως … Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω με την εμπειρία μου. Νομίζω οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να συζητήσουνε επιμήκυνση και διευκόλυνση με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση τη δική μας ή οποιαδήποτε άλλη.

Αναμένουν όμως από αυτή τη κυβέρνηση, την οποιαδήποτε Επί τη βάση της συνέχειας του κράτους μία σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Εξηγούμαι. Αυτά τα οποία λέγονται περί καταγγελίας των μνημονίων, περί καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων, περί επονείδιστου χρέους. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Και δεν υπάρξει Ευρωπαίος αξιωματούχος που θα καθίσει στο τραπέζι να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε Έλληνα αξιωματούχο, πέραν κόμματος και παρατάξεων σε αυτή τη βάση.

Ο Έλληνας αξιωματούχος μπορεί να λέει ότι του αρέσει. Ουδείς θα του απαντήσει επί της ουσίας. Θα υπάρξει ένα ευγενικό χαμόγελο, όπως συνήθως στις Βρυξέλλες και από εκεί και πέρα πλήρης αδιαφορία και οι συνέπειες θα πέσουνε επί των κεφαλών ημών.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν κερδίσει ή όχι τις εκλογές, είναι να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από τη πλευρά του να προσεγγίσει θέσεις Ευρωπαϊκές.

Τι σημαίνει θέσεις Ευρωπαϊκές; Δεν μπορείς να ορκίζεσαι στην Ευρώπη όταν οι προτάσεις σου αγνοούν το πλαίσιο των Ευρωπαϊκών κανόνων που υπάρχει.

Δεν μπορείς να λες ότι είμαι Ευρωπαίος και η συμμετοχή σου στην Ευρώπη να είναι η επαγγελία ότι με επανάσταση θα αλλάξεις εσύ την Ευρώπη.

Αυτό δε είναι Ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό είναι μία έξαλλη αντίληψη μίας διαρκούς επανάστασης. Ο Τρότσκι ήταν μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση αυτής της σκέψης, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι πλαίσιο αρχών, πρόγραμμα, θέσεις, σύγχρονου Ευρωπαϊκού κόμματος.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Λένε, λένε ότι ζούμε μία ιδιαίτερα πολωμένη προεκλογική περίοδο. Εγώ θα έλεγα ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια ζούμε μία πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Περάσαμε από την εποχή της θεωρίας των δύο άκρων. Τελευταία ο Πρωθυπουργός αναζήτησε συναίνεση, τουλάχιστον φραστικά. Θέλω να σας ρωτήσω αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, αν λέω, και έχουμε μία κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα παρέχει αυτή τη συναίνεση ώστε να ικανοποιηθεί κατά τη γνώμη μου και η πλειοψηφία των πολιτών που θα ήθελε σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα να δει τις πολιτικές δυνάμεις ως μία γροθιά. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα οικονομικά.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να δώσετε αυτή τη συναίνεση ως αντιπολίτευση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω κατ’ αρχήν ότι την έχουμε δώσει πάλι ως αντιπολίτευση και εξηγούμαι. Στο διάστημα ’10 – ’12 εμείς ψηφίσαμε τουλάχιστον το 75% με 80 % των νομοθετημάτων που έφερνε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Παρά την αντίρρησή μας και την αντίδρασή μας, αν θέλετε σε βασικά σημεία του πρώτου μνημονίου, όμως στα επιμέρους θέματα ακριβώς επειδή δεν μπορούσαμε να τοποθετηθούμε επί της αρχής, ήταν ένα άρθρο και άρα ναι ή όχι, στα επιμέρους τουλάχιστον στο 80% που αφορούσε μεταρρυθμίσεις, τομές, αλλαγές είχαμε ψηφίσει θετικά.

Και αυτό θα κάνουμε σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Εμείς είμαστε εδώ είτε σαν Κυβέρνηση είτε σαν αντιπολίτευση για να εκπληρώσουμε ένα θεσμικό ρόλο. Να υποστηρίξουμε τις αρχές μας στην πολιτική. Ποιες είναι οι αρχές μας. Καταρχήν η σωτηρία της πατρίδας, salus patriae suprema lex. Αυτό είναι για εμάς απαραίτητο. Εάν δεν σωθεί η πατρίδα όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σημασία.

Άρα εμείς σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση θα παράσχουμε στήριξη με μια προϋπόθεση όμως. Θα λέει λογικά πράγματα. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα είναι στενάχωρο για εμένα να πω, δεν λέει λογικά πράγματα. Τι να στηρίξουμε από αυτά που λέει; Αν έλεγε λογικά πράγματα θα είχαμε ήδη συνεννοηθεί, θα είχαμε ήδη κάνει μια διαπραγματευτική ομάδα κοινή, θα είχαμε ήδη εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και ήδη η χώρα θα ήταν, πρέπει να πω με λύπη μου, εκτός κρίσης ενώ τώρα είναι εντός κρίσης και μάχεται για την ύπαρξη και την επιβίωσή της.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορεί διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαπραγματευτήκατε ποτέ ούτε λεπτό. Έχουμε κάποια παραδείγματα που αφορούν το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία ας πούμε ότι …, υπήρξατε κύκλος ανάπτυξης. Έχετε έρθει πολλές φορές νομίζω πρόσωπο με πρόσωπο με τους τροικανούς. Αποδέχεστε την κατηγορία της μη διαπραγμάτευσης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω, πάντα είμαι δίκαιος και καθαρός με όλους. Βεβαίως έχουν γίνει κάποια λάθη κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αλλά όχι, η διαπραγμάτευση ήταν οξύτατη, εντονότατη. Βεβαίως σε ένα πλαίσιο σοβαρών κανόνων.

Ξανά λέω, εμείς είμαστε ευρωπαίοι, αποδεχόμαστε το πλαίσιο. Αυτές οι αστειότητες κόκκινες γραμμές κλπ., πρώτα βάζουμε κόκκινες γραμμές και μετά τις περνάμε μόνοι μας. Και αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα εγώ αυτά δεν τα πιστεύω, δεν τα συνυπογράφω.

Έχουμε πάρει πάρα πολλά χρήματα από τους ευρωπαίους και την Ευρώπη, αυτά τα χρήματα μας δόθηκαν, δεν περίσσευαν σε κανέναν. Ο ευρωπαίος φορολογούμενος δεν τα είχε στην μπάντα και απλώς τα έδωσε στην Ελλάδα επειδή δεν είχε τίποτε άλλο να τα κάνει. Οι λαοί της Ευρώπης δανείστηκαν με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που απέδωσαν τα χρήματα στην Ελλάδα. Και αυτό εγώ το τιμώ σαν πράξη Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το επιστρέφω σαν θέση μας ότι εμείς θα τηρήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο που η Ευρώπη έχει συμφωνήσει για την επιβίωσή της.

Από εκεί και πέρα υπηρετούμε βεβαίως πάνω από όλα το εθνικό μας συμφέρον, το συμφέρον του λαού μας. Και για αυτό στην εφαρμογή όλων αυτών των πραγμάτων που συμφωνήσαμε συζητάμε με την τρόικα, τι συζητάμε; Τι είναι το επωφελέστερο για τον ελληνικό λαό. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, μπορεί να έχουμε διαφοροποιήσεις αλλά το ερώτημα είναι τι ωφελεί την πατρίδα και τον ελληνικό λαό.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου απαντήσετε γιατί πολλοί πολίτες το αναρωτιούνται, τα τελευταία 4 χρόνια η συζήτησή μας είναι αν θα πάρουμε επιδότηση, πότε θα έρθει η τρόικα, πότε θα φύγει η τρόικα.

Αναρωτιόμαστε όλοι ποια θα είναι η Ελλάδα του αύριο σε ότι αφορά το αναπτυξιακό της μοντέλο. Θα γίνουμε μια χώρα υπηρεσιών που θα δουλεύουμε στα τουριστικά επαγγέλματα για 400 ευρώ; Θα δούμε ίσως να αποκτούμε μια στοιχειώδη βιομηχανία; Θα ξαναδούμε την αγροτιά να ανασταίνεται; Τι έχετε στο μυαλό σας; Γιατί δεν τα ακούμε αυτά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω πολύ ξεκάθαρα, δεν τα ακούμε γιατί αυτή η προεκλογική περίοδος ήταν άχαρη. Ήταν αν θέλετε και ανόητη υπό την έννοια ότι δεν είχαν νόημα πολλές από τις συζητήσεις που έγιναν γιατί προσπαθούσαμε, ίσως και από δικό μας λάθος να βρούμε άκρη πίσω από τις αοριστολογίες και τις βυζαντινολογίες που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να διατυπώσουμε καθαρά τη δική μας θετική και προφανή πρόταση.

Εμείς τι έχουμε; Έχουμε ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα του 2020. Ένα σχέδιο το οποίο έχει δυο άξονες. Επιχειρηματικότητα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την απορρόφηση της ανεργίας με επενδύσεις, 106 δισεκατομμύρια χρειάζονται για αυτό που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι αυτό που θα μπορέσει να λύσει το μέγα πρόβλημα της ανεργίας. Πιστεύουμε επίσης και το λέμε ξεκάθαρα ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να έχει άλλους δημοσίους υπαλλήλους. 700.000 που έχει με δυσκολία πληρώνονται οι μισθοί τους. Το 1.800.000 υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα ζορίζονται πάρα πολύ και γενικά η ελληνική οικονομία με τα φορολογικά βάρη. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων πρέπει να μας πει πού θα βρει τα λεφτά, ποιον θα φορολογήσει παραπάνω.

Εμείς πιστεύουμε, λοιπόν, σε μια επιχειρηματικότητα που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη τις επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν καινούργιες και θα απορροφήσουν την ανεργία. Και επίσης στην καινοτομία, τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα, εξηγούμαι.

Για τις μεν επενδύσεις πιστεύουμε στη δημιουργία ενός φιλικού πλαισίου επένδυσης που δεν υπάρχει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που δεν επιτρέπει παρά τις μεγάλες προόδους που έχουν γίνει γιατί πρέπει να το πούμε και αυτό. Στην ανταγωνιστικότητα έχουμε προχωρήσει τουλάχιστον 50 θέσεις. Εκεί που ήμαστε οι τελευταίοι της παρέας είμαστε κάπου στη μέση του πίνακα. Μας ικανοποιεί; Καθόλου, θέλουμε καλύτερα. Αλλά έχουμε κάνει βελτίωση μεγάλη.

Και στην καινοτομία. Έχουμε αντιγράψει κάτι που ακολούθησε το Ισραήλ μέσω ενός ισραηλινού Οργανισμού που λέγεται YOSMA που έχει την τεχνογνωσία, το οποίο πήρε το Ισραήλ από τη δεκαετία του ’70, μία …οικονομία, πρωτόλεια αγροτική οικονομία με εξαγωγή μόνο αγροτικών προϊόντων και την έκανε την πιο προηγμένη οικονομία εξαγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων στον κόσμο σήμερα.

Αυτοί οι δύο είναι οι άξονές μας. Είναι σαφώς καταγεγραμμένοι, έχουν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαν Υπουργός Ανάπτυξης είχα υποβάλλει αυτό το σχεδιασμό στο γραφείο του Πρωθυπουργού και νομίζω είναι αυτό που πρέπει να κάνει οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση.

Ποιο είναι το στενάχωρο: για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν μας λέει τίποτα, αλλά προτείνει μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης που στην πραγματικότητα είναι η επανάληψη των αιτίων που μας έφεραν στην κρίση: περισσότερο κράτος, περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, περισσότερες δαπάνες του δημόσιου τομέα, αυτό είναι η βέβαιη συνταγή μίας καταστροφής.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι «τρομάζει» σε όσα είπατε; Επειδή μιλάτε με ένα άνθρωπο ο οποίος από το 1986 δουλεύει μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Έτυχε και δεν δούλεψα ποτέ στο δημόσιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τυχερός είστε.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τυχερός, πραγματικά τυχερός. Το αποδέχομαι αυτό.

Επειδή το εργατικό κόστος έχει πέσει πάρα πολύ στα 2,5 χρόνια αλλά δεν είδαμε πραγματικά τις μεγάλες επενδύσεις να έρχονται, αναρωτιόμαστε εμείς του ιδιωτικού τομέα τι άλλο θα γίνει για να έρθουν αυτές οι επενδύσεις που περιγράφετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω τι πρέπει να γίνει, θα σας πω αμέσως.

Βεβαίως έχει πέσει το εργατικό κόστος. Το ενεργειακό κόστος, όμως, δεν έπεσε καθόλου. Το δε φορολογικό κόστος εκτινάχθηκε. Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών άρχισε να πέφτει μόλις το 2014 από αυτή την Κυβέρνηση.

Συνολικά, λοιπόν, το πακέτο κόστους επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα δεν είναι χαμηλό. Εάν δεν πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές, αν δεν πέσει η τιμή της ενέργειας πώς περιμένουμε τις επενδύσεις;

Και να σας πω και κάτι άλλο; Πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο ασφάλειας, φορολογικής ασφάλειας και θεσμικής ασφάλειας για τις επενδύσεις.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το ακούμε πόσα χρόνια, κύριε Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε όμως τι; Πάρτε….

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτή την Κυβέρνηση μόνο, στις προηγούμενες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι. Να σας πω κάτι. Όταν αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση κάθε μέρα, κάθε ώρα δαιμονοποιεί κάθε ξένη επένδυση, προχθές μέχρι και την Cosco είπαν ότι πρέπει να φύγει η Cosco. Τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες, να μην γίνουν διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες. Το Ελληνικό, να μην γίνει το Ελληνικό. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μην γίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και τι θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα; Να ξέρω δηλαδή.

Στα ακίνητα, στην Κέρκυρα, ας πούμε, σε ένα ακίνητο το οποίο ουδείς χρησιμοποιούσε, τον Ερημίτη, το οποίο το ελληνικό δημόσιο νοίκιασε για 100 χρόνια, δεν το πούλησε καν, να μην γίνει και αυτό. Να μην γίνει καμία επένδυση από κανένα ιδιώτη, ποτέ, πουθενά. Γιατί για κάποιο λόγο κάποιος συριζαίος που βρίσκεται στην περιοχή κάτι τον ενοχλεί, το αυτί του, τη θέα του.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και έχουμε χάσει ιστορικές ευκαιρίες. Να σας πω ένα παράδειγμα; Τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έγινε εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο. Όλες οι μεγάλες εταιρείες που ήταν εγκατεστημένες στο Λίβανο μέχρι το 1980 ήρθαν στην Ελλάδα. 276 εταιρείες. Ξέρετε πόσες έχουν μείνει σήμερα στην Ελλάδα; Μία. Όλες οι άλλες έχουν φύγει. Γιατί;

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επίμονος αυτός έτσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς τους διώξαμε. Εμείς διώξαμε 275 διεθνείς επιχειρήσεις που μόνο όφελος έφερναν στη χώρα, τίποτα δεν ζήτησαν από εμάς, είχαν να φέρουν την έδρα τους, τους υπαλλήλους τους, φορολογικά έσοδα, θέσεις εργασίας. Όχι, δεν μας άρεσαν εμάς, δρόμο όλοι. Το κράτος θα τα κάνει όλα. Εμ, το κράτος δεν μπορεί να κάνει άλλα πράγματα. Αρκετά φορτώθηκε και αυτό το έρημο το κράτος.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, στη Β’ Αθηνών να υποθέσω ότι σας πλησίασαν αρκετοί στρατιωτικοί. Τι σας έλεγαν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει πρόβλημα το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με τις περικοπές, είτε ο εν ενεργεία είτε ο συνταξιούχος.

Αλλά πριν σας πω τι μου είπαν θα σας πω τι κάνουν. Γιατί και αυτό είναι προς τιμήν τους. Κάνουν την δουλειά τους. Παρότι ο μισθός τους έχει πετσοκοφτεί, κάνουν την δυσκολότατη δουλειά τους με απόλυτη επάρκεια και με προσήλωση στο καθήκον και αυτό είναι συγκινητικό και η ελληνική κοινωνία να το σημειώσει.

Άλλοι απεργούν, φωνάζουν, σκούζουν, κατεβάζουν μολύβια. Τίποτα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν την δουλειά τους. Βεβαίως διατηρούν μία πικρία. Ειλικρινά σας λέω θα μου έκανε και εντύπωση να μην τη διατηρούν.

Το ίδιο ισχύει και για τους απόστρατους οι οποίοι αισθάνονται ότι τους στύψαμε, τους εκμεταλλευτήκαμε και τώρα αδιαφορούμε για αυτούς.

Μία ζωή από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, από ακριτικό μέρος σε ακριτικό μέρος και τώρα το ελληνικό δημόσιο εν μέρει τους γυρίζει την πλάτη.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η πικρία έχει να κάνει με το ότι κανένας, αν λέγαμε πριν από μερικά χρόνια ότι μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έφερνε τέτοια μέτρα κατά των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας που και από εκεί περάσατε, θα ήταν ανέκδοτο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχα διαφωνήσει τότε, ξέρετε, είχα διαφωνήσει και με το Γιάννη το Στουρνάρα έντονα πολύ. Να σας πω, δεν είμαι της λογικής βέβαια, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής και σε αυτό, είναι πάρα πολύ ωραίο να διαφωνείς στις μειώσεις των εξόδων και από την άλλη να προτείνεις την αύξησή τους με άλλο τρόπο.

Εγώ πιστεύω καθαρά ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και των ενόπλων δυνάμεων. Το θέμα είναι ότι επικεντρώσαμε στους μισθούς. Θα τους συζητήσουμε αναλυτικότερα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα ναι. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Να σας πω ευθέως τι άλλες επιλογές έχουμε. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, πέραν των μετοχικών ταμείων, έχουν 4.000 ακίνητα.

Ξέρετε τι έσοδα προσφέρουν αυτά τα 4.000 ακίνητα στις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας; Η απάντηση είναι πάρα πολύ εύκολη. Μηδέν. Ούτε ένα ευρώ.

Και ξέρετε, δεν μιλάμε για ακίνητα χαμένα, εγκαταλελειμμένα, καταπατημένα όπως έχει το υπόλοιπο δημόσιο. Αυτά τα ακίνητα είναι περιφραγμένα, φυλαγμένα, καθαρά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Είναι δυνατόν το μεγαλύτερο πορτοφόλι ακίνητης περιουσίας διαχρονικά στην ιστορία της Ελλάδας να μην μπορεί να αποφέρει ένα ευρώ;

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Που το αποδίδετε; Τι καταλάβατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ουδέποτε υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον. Είναι απλό. Είχαμε μάθει κύριε Καρβουνόπουλε να ζούμε πλούσια. Είχαμε μάθει να έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά βγαίνουν στα δέντρα.

Είχαμε μάθει να χαλάμε πάρα πολλά λεφτά για εξοπλιστικά, θεωρώντας ότι πάντα ο Έλληνας φορολογούμενος θα μπορεί να υπηρετεί αυτό το λογαριασμό.

Αυτά είναι άλλων εποχών. Τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λίγα και πρέπει να πω ότι στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουνε μάθει να ζουν με λίγα αυτά τα χρόνια.

Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμοτήτων, υπάρχουν θέματα, τα ξέρετε καλά εσείς. Νομίζω έχετε εξειδικευθεί απολύτως στο αντικείμενο. Εγώ δεν πρέπει να πω δημοσίως τέτοιες κουβέντες.

Θέλουμε βελτίωση και σε αυτά. Όμως, στη βάση του πράγματος, αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, είναι το σύστημα διαχείρισης των οικονομικών στις ένοπλες δυνάμεις.

Μπορούμε να έχουμε δραματικές βελτιώσεις και εξοικονομήσεις τέτοιες που να μας επιτρέπουν τις καλύψεις των κενών της μισθοδοσίας για το μέλλον.

Διότι πρέπει να πω, ότι μου έδωσε ρητά την εντολή ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσω ότι πέραν του 50% της αποκατάστασης που βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του ’16 και το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του ’16 με εφάπαξ καταβολή και πιθανότατα το μήνα Μάρτιο.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το έχετε ξαναπεί νομίζω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, μου έδωσε την εντολή να το πω χθες. Είχα μία μεγάλη συγκέντρωση στο Σπύρος Λούης το κλειστό γυμναστήριο.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ανακοινώσατε εκεί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά σας παρακαλώ, επειδή εσείς έχετε πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση συνολικά στο στελεχιακό δυναμικό, θα μου κάνετε πολύ μεγάλη χάρη να διαβιβάζατε τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού, ότι αυτό θα καλυφθεί το 1ο εξάμηνο του ’16.

Και να σας πω και κάτι, για να είμαστε συνεννοημένοι. Ότι είναι προεκλογική περίοδος και αυτά ακούγονται πονηρά. Αυτό δεν είναι προεκλογική παροχή. Είναι εκτέλεση δικαστικής απόφασης, στην οποία υποχρεούμεθα, αλλιώς βγαίνει απόφαση μη συμμόρφωσης. Για να μη μου πει κάποιος, α, μπα, τώρα προεκλογικά το θυμηθήκατε;

Πρέπει να γίνει. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση και είναι υποχρέωσή μας να ανακοινώσουμε πότε θα το κάνουμε.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, χάθηκε και στην Εθνική Άμυνα μία ευκαιρία. Τι εννοώ; Θα μπορούσατε ας πούμε, περίμεναν οι στρατιωτικοί αυτό που συζητάμε χρόνια, δεκαετίες τώρα, ότι έχουμε πάμπολλα άχρηστα στρατόπεδα, γη αναξιοποίητη.

Δεν είδαμε να κλείνουνε στρατόπεδα όπως αναμέναμε ότι θα γίνει. Δεν είδαμε πολύ περισσότερο να υπάρχει ένα σχέδιο εκμετάλλευσης αυτής της γης για να γίνουν κατοικίες. Δηλαδή, που θέλω να καταλήξω.

Οι στρατιωτικοί δεν ζουν σε άλλο πλανήτη. Ήξεραν οι περικοπές ήτανε επιβεβλημένες. Δεν είδαν όμως να λύνονται όλα τα περιφερειακά, αλλά πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουνε, που είναι η κατοικία τους ας πούμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έγιναν.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε ένα σχέδιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έγιναν προσπάθειες. Θέλω να είμαι δίκαιος. Έγιναν προσπάθειες και από τους προκατόχους μου. Πόσο προχώρησαν; Όσο μπορούσαν.

Υπάρχει μία δυστοκία στην Ελλάδα. Το έζησα στο προηγούμενο Υπουργείο μου, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο δικός μου σχεδιασμός ήταν η συρρίκνωση ας το πω έτσι, των αστυνομικών τμημάτων για ποιο λόγο;

Τα μισά χρειαζόμαστε από όσα έχουμε στην Αττική. Γιατί; Για να αυξηθούν οι κινητές περιπολίες και να έχει καλύτερη αστυνόμευση ο πολίτης.

Ξέρω καλά. Δεν πρόλαβα γιατί μου έκανε τη τιμή ο Πρωθυπουργός να με κάνει Υπουργό Ανάπτυξης. Δεν πρόλαβα να το υλοποιήσω αυτό. Ξέρω όμως τι αντιδράσεις θα είχαμε.

Το ίδιο ισχύει και για τα στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες. Όμως, ποια είναι η αλήθεια. Η Ελλάδα είναι θέμα αν χρειάζεται το ¼ των στρατοπέδων που έχει σήμερα. Το ¼.

Μόνο από αυτό μπορούμε να έχουμε τεράστιες εξοικονομήσεις λειτουργικών εξόδων και αν εκμεταλλευτούμε και Ευρωπαϊκά χρήματα ως προς την ενέργεια που χρησιμοποιούν αυτά τα στρατόπεδα, τα οποία μπορούν να γίνουν μικρές πόλεις, όπως παραδείγματος χάρη έχουν κάνει οι Αμερικανοί.

Μπορούμε να έχουμε, φθηνότερο λειτουργικό κόστος. Πολύ φθηνότερη ενέργεια. Πολύ καλύτερες συνθήκες ζωής στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Εκμετάλλευση των ακινήτων όπως πολύ καλά είπατε, για να δημιουργηθούν κατοικίες για αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να εξισορροπήσουν το μικρότερο μισθό τους με ένα βελτιωμένο κόστος διαβίωσης.

Και από εκεί και πέρα, απελευθέρωση των άλλων ακινήτων ώστε η περιουσία των ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιηθεί ενεργητικά εις όφελος των ενόπλων δυνάμεων.

Όλα αυτά σας διαβεβαιώ μπορούν να γίνουν και δε είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Όταν υπάρχουν διεθνή παραδείγματα. Υπάρχει τεχνογνωσία. Έχουμε και εμείς αρκετή γνώση πια. Μπορούμε μια χαρά να το κάνουμε.

Και επ’ αυτού πρέπει να πω στον διάλογο προς τις εκλογές, δεν ακούστηκε ούτε μία κουβέντα.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό έχετε δίκιο. Δεν προλάβατε να καθίσετε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο νομίζω πήρατε μια γεύση από το χάος των εξοπλισμών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλήθεια είναι.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η αίσθησή σας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω αμέσως, πιστεύω ότι εδώ έχουμε ένα συστημικό πρόβλημα. Καταρχήν, στο παρελθόν υπήρξαν σπατάλες. Αφήστε με τη διαφθορά, υπάρχουν οι δικαστικές αποφάσεις, υπάρχον άνθρωποι στη φυλακή, την αφήνω στην μπάντα.

Υπήρχε όμως μια αντίληψη ότι μπορούμε πολυτελώς να αγοράζουμε οπλικά συστήματα και ότι εν πάση περιπτώσει επειδή αφορούν εθνική άμυνα η κοστολόγηση να είναι αδιάφορη των πραγματικών οικονομικών μας δυνατοτήτων.

Πρόβλημα δεύτερο, το θεσμικό πλαίσιο είναι τόσο αργό, τόσο περιπεπλεγμένο που παίρνεις μια απόφαση σήμερα και μέχρι να την υλοποιήσεις παύει να έχει οποιαδήποτε σημασία.

Πρόβλημα τρίτο, δεν έχουμε κάνει μια ρεαλιστική αποτίμηση σε βάθος χρόνου τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Όχι τι θα θέλαμε, γιατί και εγώ θα ήθελα η πατρίδα μου να έχει 3-4 διαστημόπλοια, τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τον υπαρκτό εχθρό μας. Αυτόν που καθ΄ υπόθεση η πατρίδα θεωρεί ότι βλάπτει τα συμφέροντά της.

Σε όλα αυτά έχουν γίνει προσπάθειες αλλά υπάρχει τεράστιο έδαφος βελτίωσης. Τεράστιο έδαφος. Ειλικρινά σας λέω, ότι είμαι απολύτως βέβαιος ότι με ένα 2%, άντε να κάνω λάθος να είναι 2,2% 2,3%, ετήσιων δαπανών επί τη βάση ενός αυξανόμενου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος η Ελλάδα μπορεί να υπηρετήσει απολύτως την άμυνά της έναντι οιουδήποτε αντιπάλου και της Τουρκίας χωρίς να κάνει σπατάλες αλλά χωρίς να εναποθηκεύει ούτε κατ΄ ελάχιστον την πιθανότητά της να προασπίσει την εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα άλλο θέμα που το αντιμετωπίζουμε συνεχώς, αυτό της καχυποψίας. Δικαιολογημένα υπάρχει ως ένα βαθμό με όλα αυτά που ζήσαμε, με όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν. Κόσμος όπως είπατε πολύ σωστά έχει μπει στις φυλακές. Αλλά δεν πρέπει να ξεπεραστεί; Και το αναφέρω αυτό γιατί η κυβέρνησή σας είχε πάρει κάποιες αποφάσεις, είχε βάλει κάποια πράγματα στη σειρά, λίγες μέρες πριν τις εκλογές δεχθήκατε μια επίθεση από το ΣΥΡΙΖΑ με μια ανακοίνωση του κ. Δρίτσα, μην υπογράφετε τίποτα.

Θέλω να πω η εθνική άμυνα δεν πρέπει να αφορά όλα τα κόμματα; Να φτιάξουμε μια λιτή στρατηγική και να αφήσουμε λίγο στη μπάντα αυτά τα καχύποπτα ότι είναι βέβαιο ότι ό,τι και να αγοράσει, ότι και να υπογράψεις κάτι υπάρχει από πίσω;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αναντίρρητα, κύριε Καρβουνόπουλε. Εγώ πρέπει να σας πω ότι αυστηρά απάντησα στον κ. Δρίτσα τον οποίο συμπαθώ και εκτιμώ διότι νομίζω ότι ήταν κακά πληροφορημένος.

Εγώ δεν πρόκειται να φοβηθώ την υπογραφή μου για οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια και το συμφέρον της πατρίδας μου. Όταν τα επιτελεία μου λένε ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη κάτι να γίνει ακόμη και αν είναι μισή μέρα πριν από τις εκλογές εγώ θα το κάνω. Εάν μου πουν βεβαίως ότι αυτό είναι απαραίτητο και χρονικά για τη διατήρηση της αξιοπιστίας της εθνικής μας άμυνας.

Εάν κάποιος κρίνει ότι θέλει να με απειλήσει μπορεί να κάνει ότι θέλει, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Αυτό που έχω να πω είναι ότι έβαλα υπογραφή σε πρόγραμμα, έβαλα υπογραφή σε πρόγραμμα που αφορούσε τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας διότι δεν δέχομαι να πετιούνται δισεκατομμύρια από το παράθυρο και να στέλνουμε πλοία εκεί που μπορεί με πολύ λιγότερο κόστος η δουλειά να γίνεται με αεροπλάνα, με αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είσαστε πολύ διαβασμένος βλέπω, κύριε Υπουργέ. Είναι μια λεπτομέρεια τεχνική την οποία δεν την ξέρουν πολλοί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ, μου αρέσει και ασχολούμαι. Το υπέγραψα, το Υπουργείο Οικονομικών δεν συνέχισε τη διαδικασία, λυπάμαι που δεν τη συνέχισε, ευθύνη δική μου ήταν έτσι και αλλιώς. Εν πάση περιπτώσει πρέπει όπως πολύ καλά..

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γενικότερο το πρόβλημα, δεν..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάποτε να καταλήξουμε στην πατρίδα ότι η εναλλαγή κυβερνήσεων δεν συνιστά και εναλλαγή κόσμου. Και ότι εν πάση περιπτώσει η άμυνά μας είναι εκτός. Και δεν μιλάμε για προγράμματα που εγώ εφηύρα σε 60 μέρες που ήμουν εκεί. Προγράμματα που έρχονται από πολύ πίσω και εγώ το μόνο που έζησα είναι την αγωνία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων επιτέλους αυτά τα προγράμματα να υλοποιηθούν για να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τα εργαλεία να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και να μπορούν να αποδώσουν. Δηλαδή εσείς τώρα κληθήκατε να αντιμετωπίσετε εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ήταν εντελώς πρόχειρα φτιαγμένα, αεροπλάνα χωρίς σέρβις..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι πολύ στενάχωρο, πολύ, πολύ. Έτσι πετάμε τα λεφτά.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πετάξαμε πολλά λεφτά είναι η αλήθεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για αυτό σας λέω, έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης, τεράστιες δυνατότητες. Και δεν είναι ωραίο να μιλά κανείς για τον εαυτό του, σας διαβεβαιώ ότι ξέρω πολύ καλά πια πως γίνεται. Το έχω ξαναδεί αυτό, είναι σχετικά απλό στη σύλληψή του να γίνει, μπορούμε να το κάνουμε, μπορεί να εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα αντί να πετσοκόβουμε μισθούς και συντάξεις.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίσατε στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων ποιο είναι; Ξέρω την απάντηση γιατί μας την είχατε πει σε μια συνάντηση που είχαμε, ότι είναι η απορρόφηση κονδυλίων. Είναι δηλαδή ότι κάπου υπάρχουν λεφτά αλλά … πού να τα απορροφήσουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για αυτό σας είπα, υπάρχει η εντύπωση της μη χρηματοδότησης. Εν μέρει μόνο σωστή. Ο μηχανισμός απορρόφησης κονδυλίων είναι πρωτόλειος, είναι πρωτόγονος και δεν φταίνε οι Ένοπλες Δυνάμεις για αυτό. Αυτό πρέπει κάποιος να τους το διδάξει. Οι άνθρωποι είναι στρατιωτικοί, έχουν μάθει να υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Δεν έχουν μάθει, δεν έχουν τεχνογνωσία χρήσης κονδυλίων απορρόφησης πόρων, κεφαλαιοποίησης προγραμμάτων. Αυτά είναι ειδική τεχνογνωσία.

Αυτό μπορούμε κάλλιστα να το μεταλαμπαδεύσουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις και να έχουμε μια εξαιρετική βελτίωση ως προς τα διαθέσιμα μέσα που ο ελληνικός Στρατός, η ελληνική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχουν για να υπερασπίζουν την αξιοπρέπεια της πατρίδας.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να μην κάτσατε πολύ καιρό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, να το πω έτσι λαϊκά, «τα είδατε όλα».

Πρώτα από όλα ελληνοτουρκικά. Από το πρώτο βράδυ που πατήσατε το πόδι σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ήταν η καλύτερη περίοδος.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν η καλύτερη περίοδος. Ανησυχείτε; Κατά καιρούς έχετε εκφράσει μία πολύ προσεχτική ανησυχία, θα έλεγα βέβαια, αλλά ανησυχία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι ευτυχής. Εάν σας έλεγα ότι όλα είναι ωραία με την Τουρκία και όλα πάνε καλά και δεν έχουμε και κανένα πρόβλημα και βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο με τους Τούρκους γείτονές μας, θα σας έλεγα ψέματα.

Δυστυχώς έχουμε περάσει σε μία φάση με την Τουρκία που υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος που βλέπουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο. Και δεν υπάρχει και διαδικασία να ομογενοποιήσουμε κάποια στιγμή αυτή την αντίληψη. Δεν έχουμε φτάσει καν στον τρόπο με τον οποίο θα δούμε τα πράγματα κάποια στιγμή υπό το πλαίσιο ενός κοινού συμφέροντος.

Και επίσης υπάρχουν τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υπάρχουν τα θέματα της Κύπρου τα οποία βεβαίως είναι η διαφορά που δεν είναι ελληνοτουρκική στενά, αφορά το διεθνές δίκαιο. Αλλά είναι εκεί για να δηλητηριάζει μία χαρά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και σαν μην έφτανε αυτό, προστίθενται τα θέματα του ισλαμικού φονταμενταλισμού ο οποίος έχει φτάσει πια στις ακτές της Μεσογείου.

Άλλο να είναι στο Ουαζιριστάν, άλλο να είναι στο Αφγανιστάν, άλλο να είναι στη Συρία και μάλιστα στην παραλία της Μεσογείου και δίπλα μας.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον για το οποίο πρέπει η Ελλάδα να επιστεί και να μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Και λέω πάντα και μου επιτρέπετε να το λέω και εδώ, πέρασε η εποχή της αθωότητας ανεπιστρεπτί. Αν υπάρχει ένα δίδαγμα από το Παρίσι, την βίαιη αυτή ενέργεια στο Παρίσι, είναι ότι η εποχή της αθωότητας συνολικά για την Ευρώπη πέρασε.

Αν νομίζουμε εμείς ότι επειδή είχαμε μία φιλοαραβική πολιτική τα παλιά χρόνια, είμαστε ήσυχοι και δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο, κάνουμε λάθος.

Και όσον αφορά την γείτονα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και όσον αφορά τον φονταμενταλισμό πρέπει να έχουμε επαρκείς υπηρεσίες και μηχανισμό επαγρύπνησης και χειρισμού προβλημάτων.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε κουβέντα ούτε για αυτά τα θέματα στην προεκλογική περίοδο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δυστυχώς.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ σημαντικά. Δεν θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα πράγματα, υπήρξαν νύχτες που περάσατε δύσκολα τους μήνες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει, νομίζω ότι διαχρονικά δεν υπάρχει Έλληνας Υπουργός Άμυνας που να κοιμήθηκε ήσυχος όλα τα βράδια. Απλώς εγώ επειδή στο Δημόσιας Τάξης ένα στα δύο βράδια κάτι τέτοια είχα, απλώς ήμουν ίσως περισσότερο εθισμένος από το τι σημαίνει να χτυπάει το τηλέφωνό σου στα άγρια μεσάνυχτα.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην κατάσταση αυτή.

Είχατε συνεργασία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση για αυτά τα θέματα; Βρήκατε ανταπόκριση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι. Δεν μου ζητήθηκε. Νομίζω, πρέπει να σας είμαι ειλικρινής. Αν είχα καιρό θα την πρόσφερα και μόνος μου. Απλώς δεν είχα επαρκή καιρό ώστε να μπορέσω να επιδιώξω να αναπτύξω ένα πλαίσιο συνεργασίας γιατί το θεωρώ απαραίτητο.

Ελπίζω ότι αν κερδίσουμε εμείς τις εκλογές και βεβαίως αν ο Πρωθυπουργός μού κάνει την τιμή να με αφήσει σε αυτό το Υπουργείο, θα έχω όλο τον καιρό να συνεργαστώ και με την Αντιπολίτευση.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αποκαλύψω κάτι που έχετε πει, ότι είναι το Υπουργείο που σας άρεσε πιο πολύ από όσα έχετε τοποθετηθεί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω αυτό ισχύει.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, να σας πω κάτι, δεν είναι, ο Έλληνας αστυνομικός καταλαβαίνει. Δεν το λέω υπό την έννοια της περιφρόνησης του έργου, εγώ έχω συνδεθεί και με την Ελληνική Αστυνομία και με την Πυροσβεστική, τους έχω πάντα στην καρδιά μου. Με ανέδειξαν σαν πολιτικό τους προϊστάμενο με τον κόπο τους, με την εργασία τους, με την φιλοτιμία τους.

Πότε έγινα γνωστός εγώ; Έγινα γνωστός όταν ήμουν στο Υπουργείο ….

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως δεν υπάρχει, δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα γίνει Υπουργός Εθνικής Άμυνας και δεν θα νιώσει διαφορετικά.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα Υπουργείο πολύ ενδιαφέρον.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι διαφορετικό. Αισθάνεσαι, ξέρετε, ξαφνικά εσύ ο ίδιος αισθάνεσαι ότι παύεις να υπηρετείς, υπό στενή έννοια, την Κυβέρνηση, το κόμμα, και αισθάνεσαι ότι πραγματικά υπηρετείς την πατρίδα σου και αξίες που υπερβαίνουν πολύ και τη δική σου χρονική παρουσία.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή η διαχείριση της υπόθεσης Norman Atlantic;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εξαιρετικά δύσκολη, θα σας πω γιατί. Εγώ αυτή τη θάλασσα την ξέρω. Την ξέρω.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είστε Κερκυραίος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι Κερκυραίος, έχω δίπλωμα, έχω οδηγήσει σκάφος, έχω δει τους καιρούς της. Εκεί υπάρχει μία έκφραση που λέμε «σε αυτά τα στενά η θάλασσα γίνεται ξύδι». Κατεβαίνει ο αέρας από πάνω και επειδή στενεύει, επιταχύνει και γίνεται ένα πράγμα που είναι απίστευτο διότι ειλικρινά σας λέω γύρω στις 10.00’-11.00’ το πρωί της πρώτης μέρας πίστευα θα τους χάσουμε όλους. Και για αυτό επέμεινα και παρασημοφόρησα μαζί με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τους διασώστες, αυτό που έκαναν ήταν απίστευτο. Αεροδιάσωση 500 ανθρώπων δεν έχει ξαναγίνει.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακουγόταν απίστευτο είναι η αλήθεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απίστευτο. Και ούτε, οι Ιταλοί δεν είχαν τέτοια τεχνογνωσία. Εγώ είμαι ευγνώμων στους Ιταλούς γιατί έκαναν ό,τι μπορούσαν. Αλλά τεχνογνωσία δεν είχαν.

Τα ελικόπτερά μας ήταν καλύτερα, μεγαλύτερα. Η μεγάλη επιχείρηση έγινε όταν οι Ιταλοί αποφάσισαν ότι μας χρειάζονται και μπήκαν τα δικά μας ελικόπτερα στη μάχη. Ο Έλληνας πιλότος έκανε τη μεγάλη διαφορά. Αεροδιάσωση τόσων ατόμων υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες, ούτε έχει ξαναγίνει.

Και παρακαλώ την ελληνική κοινωνία να αποδώσει στους ανθρώπους αυτούς την ευγνωμοσύνη που τους αξίζει. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα ασύλληπτα που προηγμένες χώρες δεν μπορούν να κάνουν. Ότι έχουμε τα εργαλεία, το σύστημα, τη δυνατότητα, ότι μπορούμε να το αναπτύξουμε ξαφνικά…

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και με ένα σωρό προβλήματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και σε εποχές μέγιστης οικονομικής κρίσης όπου δεν έχουμε διαθέσιμο το σύνολο του δυναμικού μας. Και παρά ταύτα γλιτώσαμε πάνω από 400 ανθρώπινες ζωές. Και τις ζωές που χάσαμε και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό, είχαν χαθεί πριν επέμβουμε.

Από όταν επενέβησαν τα ελληνικά μέσα δεν χάθηκε ούτε μια ανθρώπινη ζωή.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, αυτή η επιχείρηση δείχνει γιατί είχαν εκνευριστεί πάρα πολλοί στρατιωτικοί όταν ο κος Πάγκαλος τους είχε αντιπαραγωγικούς. Πολλές φορές έχουμε γράψει εδώ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα, δεν ξέρω αν ισχύει και σε άλλες χώρες, καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Αν σκεφτείτε ότι όταν κάτι πάει στραβά πάντα καταλήγουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις και άρα αυτό το αντιπαραγωγικοί κάπως είχε χτυπήσει πολύ άσχημα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κος Πάγκαλος είναι πολύ ευφυής άνθρωπος, εμένα είναι και φίλος μου και έχω διασκεδάσει πάρα πολλές φορές με την οξύτητα και..

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χιούμορ έχει ωραίο αλλά..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ίσως, νομίζω ότι μάλλον και ο λόγος θα .. έτσι, λογοπαιγνίου. Να σας πω κάτι, η αντίληψή μου είναι και αν μου δοθεί η ευκαιρία και θα το υπηρετήσω και θα το καταφέρω, ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στις Ένοπλες Δυνάμεις η οποία μπορεί να καταστεί εμπορεύσιμο προϊόν, εξαγώγιμο προς άλλες χώρες.

Παραδείγματος χάρη, ελληνικό ναυτικό, πολεμικό ναυτικό. Δεν υπάρχει ναυτικός στο ΜΕΣΟΓΕΙΟ που να έχει την τεχνογνωσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ως προς .. όπως είναι το Αιγαίο, τα αρχιπελάγη δηλαδή με νησιά. Δεν υπάρχει. Απλώς δεν υπάρχει. Και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο κατασκευής σκαφών, με τον τρόπο σχεδιασμού επιχειρήσεων, με τη ναυτοσύνη που απαιτείται, με την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Αυτά είναι εμπορεύσιμο προϊόν, μπορείς να το εξάγεις σε άλλες χώρες, να το πουλήσεις. Να βγάλεις χρήματα ή να ασκήσεις επιρροή.

Αυτό, λοιπόν, εμείς δεν έχουμε το μηχανισμό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να το ενσωματώσουμε σε έναν φορέα και να μπορούμε να το μεταβιβάσουμε. Αυτό είναι πράγμα που μπορεί να γίνει.

Το ίδιο ισχύει και για την αεροπορία. Η αεροπορία έχει τεράστια τεχνογνωσία μετά από όλη αυτή την εκπαίδευση που υφίσταται αν θέλετε αναγκαστικά στις εμπλοκές με τους Τούρκους. Το ίδιο ισχύει για το στρατό. Όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τη λογική ενός αρχιπελάγους, τον τρόπο ενίσχυσης κίνησης, όλα αυτά τα πράγματα, την τεχνογνωσία των μέσων που δεν είναι κατ΄ ανάγκη τα ίδια με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει κανείς στις πεδιάδες της κεντρικής Ευρώπης.

Όλα αυτά είναι εμπορεύσιμα αγαθά τα οποία μπορούν να αποθησαυριστούν σε ένα σκεύος νομικό και αν μπορούν να μεταβιβαστούν σαν τεχνογνωσία έναντι ανταλλάγματος και επιρροής. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε σε επόμενη φάση.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως βρεθήκατε αντιμέτωπος με ένα θηρίο που λεγόταν Χρυσή Αυγή, το αντιμετωπίσατε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έτσι αισθάνομαι. Το ελληνικό κράτος το αντιμετώπισε, εγώ πήρα απλώς την πολιτική απόφαση.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μπορεί κάποιος άλλος Υπουργός να μην το..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και βέβαια με την έγκριση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να είμαι και σε αυτό ξεκάθαρος. Αν δεν με είχε στηρίξει ο Πρωθυπουργός τότε θα..

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν άλλη η τύχη σας, ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό ήταν προφανές. Την ξέρετε την ιστορία.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων εγώ δέχομαι ότι δεν σας δόθηκε ο χρόνος. Οι προκάτοχοί σας το αντιμετώπισαν, άποψή μου προσωπική είναι αυτή, λίγο χαλαρά.

Βλέπουμε σε αυτές τις εκλογές ότι αυτή η οργάνωση η οποία παριστάνει το κόμμα έχει 22 υποψηφίους από τους οποίους οι 13 είναι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποιοι μάλιστα υπηρετούσαν μέχρι πάρα πολύ πρόσφατα. Δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι αποστρατεύτηκαν τη δεκαετία του ’70 ή του ’80, μέχρι το 2013. Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτό, σας ανησυχεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω ειλικρινά. Ουδέποτε και όταν είχα την τιμή να είμαι πολιτικός προϊστάμενος στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ουδέποτε θεωρούσα ότι τιμωρείται το φρόνημα. Μπορεί να λυπάμαι για το πώς σκέφτεται κάποιος αλλά δεν έχω κανένα δικαίωμα εγώ να το ελέγξω.

Και πρέπει να σας πω γιατί είναι ίσως αργά … αλλά είδα ότι όταν το Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε τις ανακρίσεις για τη Χρυσή Αυγή μερικές φορές έκανε και υπερβολές. Όχι όμως ως προς το φρόνημα αλλά μικροπαραβάσεις τις οποίες συνδύασαν τότε με τη Χρυσή Αυγή ενώ δεν έπρεπε να τις συνδυάσουν, ήταν τελείως διαφορετικό. Κατοχή μιας σφαίρας η οποία δεν είχε απολογιστεί. Αυτά δεν ήταν.., δεν υπήρχε λόγος να ταλαιπωρούν Έλληνες αστυνομικούς για αυτό. Αλλά εν πάση περιπτώσει αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος και αυτό είναι το μείζον.

Τώρα, αναφέρομαι στις Ένοπλες Δυνάμεις, πολύ ευαίσθητος χώρος. Το φρόνημα δεν τιμωρείται. Ουδέποτε διέγνωσα στους δύο μήνες που είμαι στις Ένοπλες Δυνάμεις οιαδήποτε πρακτική που να μου επιτρέψει να θεωρήσω ότι αξιωματικός προτάσσει του καθήκοντός του οποιαδήποτε πολιτική στόχευση. Πόσο μάλλον της Χρυσής Αυγής.

Εάν το είχα δει αυτό το πράγμα θα το είχα τιμωρήσει αμέσως κάθετα και σκληρότατα. Το τι κάνει κανείς όταν συνταξιοδοτείται και πηγαίνει στο σπίτι του δεν δικαιούμαι εγώ να το ελέγξω. Ελπίζω όταν τα πράγματα και όπως θα εξελιχθούν να αντιληφθούν και αυτοί το λάθος της θέσεως και να επιστρέψουν στον δημοκρατικό πολιτικό κόσμο.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ευχόμαστε όλοι και ελπίζουμε το πρόβλημα όπως λένε οι στρατιωτικοί είναι μικρό, ελπίζουμε να μην μεγαλώσει και να είναι πάντα, εν πάση περιπτώσει, υπό έλεγχο.

Τώρα, πιθανόν ότι είναι πολύ πρόωρο, έχετε δεχθεί πολλές φορές το ερώτημα, την επομένη των εκλογών πολλοί προβλέπουν εξελίξεις σε όλα τα κόμματα ειδικά σε αυτά που δεν θα κερδίσουν. Έχει ακουστεί το όνομά σας…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς όμως, εγώ θέλω να κερδίσουμε.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς θέλετε να κερδίσετε, ωραία. Στο απευκταίο όπως λέμε σενάριο αν χάσετε…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν με ρωτάτε τι θα ήθελα, θα ήθελα να είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και την επόμενη μέρα στην … της Νέας Δημοκρατίας. Άρα θα μπορούσα να διατυπώσω σκέψεις διότι η αρμοδιότητα είναι του πρωθυπουργού, δεν είναι δική μου.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν και εάν υπάρξει θέμα διαδοχής…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάλι θα με πάτε στο δυσάρεστο. Δεν με πάτε στο ευχάριστο.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν μιλάω για τώρα. Αν υπάρξει, όποτε υπάρχει τέτοιο θέμα. Έχετε φιλοδοξία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, νομίζω ότι σε μια προεκλογική φάση το τελευταίο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να σκέφτεται το κακό και το δυσάρεστο, να χάσει τις εκλογές.

Αυτό που εγώ θέλω είναι να τις κερδίσουμε τις εκλογές. Και σας είπα κάτι που ίσως όχι απλώς να ενόχλησε, ίσως και δεν έπρεπε, ίσως πήγα ένα βήμα παραπέρα. Σας απεκάλυψα την ενδόμυχη επιθυμία μου εάν κερδίσουμε τις εκλογές. Ίσως ο Πρωθυπουργός θα είχε κάθε λόγο να με ελέγξει μάλιστα που το είπα αυτό.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή λέμε πάρα πολύ άσχημα πράγματα για πολλούς έχουμε το δικαίωμα να λέμε και καλά λόγια, ήσασταν αν και λίγο διάστημα η αντίληψή μου, η άποψή μου είναι ότι ήσασταν από τους καλούς υπουργούς Άμυνας και νομίζω ότι αν μένατε θα μπορούσατε να προσφέρετε ειδικά προερχόμενος από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δηλαδή … και τα δύο και νομίζω θα μπορούσατε να προσφέρετε πολλά. Ας ελπίσουμε ότι το δικό σας σενάριο θα επαληθευτεί και ο κος Σαμαράς θα σας εμπιστευθεί πάλι τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολίτες θα αποφασίσουν τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή γνωρίζετε το χώρο, ειλικρινά το σχόλιό σας με τιμά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, καλή επιτυχία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο