Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος Βουλευτής της Β΄ Αθήνας Νίκος Δένδιας ανέφερε στη συνέντευξή του χθες το βράδυ στην εκπομπή του Kontra Channel με τον Σωτήρη Ξενάκη, μεταξύ άλλων:

 

Για τις δημοσκοπήσεις:

«Θυμάστε ότι εδώ και λίγο καιρό μιλούσαμε για πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα αυτής της ψαλίδας από αυτό που βλέπουμε τώρα.

Είναι προφανές ότι η ψαλίδα, αν το δείτε διαχρονικά, αν αυτές οι δημοσκοπήσεις τις βλέπαμε των ίδιων εταιρειών στη πορεία του τελευταίου χρόνου, θα διαπιστώναμε ότι οι δύο γραμμές αυτές συγκλίνουν, δηλαδή βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή γύρω στο 3%.

Αλλά δεν έχουμε δει τη συνολική επίδραση του κόμματος του κ. Παπανδρέου, το οποίο στη πραγματικότητα δεν μετριέται ακόμα. Δεν ξέρουμε τι θα στερήσει, αν θα στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το οποίο παρουσιάζουμε ως κάποιας μορφής κοσμογονία, είναι νομίζω μία πολύ μικρή διαφορά και ξέρετε, αλίμονο σε ένα κόμμα εάν δεν μπορεί σε μία πορεία προς τις εκλογές και με χρόνο μπροστά του, 15 ημερών, να μεταβάλει μία διαφορά της τάξεως του 3%. Που σημαίνει ότι αρκεί μία διαφορά 1,5% από το ένα στο άλλο, που είναι μέσα στο στατιστικό λάθος, για να ανατρέψει αυτό που φαίνεται ως αποτέλεσμα»

Για τον αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας:

«Ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την αλλάξει και να την κάνει “μπάχαλο”, μπορεί. Να σας πω τι κινδυνεύει να γίνει. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζει όλη του την απεριόριστη υποσχεσιολογία στην ελληνική κοινωνία σε ένα σχήμα, ότι είναι ικανότερος διαπραγματευτής απέναντι των Ευρωπαίων και το περίσσευμα που θα προκύψει από αυτήν την επιτυχή διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρηματοδοτήσει την υποσχεσιολογία τού ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτήν την υποσχεσιολογία που ο μεν ΣΥΡΙΖΑ την αποτιμά στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, εμείς δε, σε παραπάνω από 17 δισεκατομμύρια, με πολλά πράγματα μαύρα και σκοτεινά, αυτό στην περίπτωση που δεν θα συμβεί, δηλαδή στη περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λέμε εμείς, δεν είναι ούτε πατριωτικότερος, ούτε ικανότερος διαπραγματευτής από εμάς, τότε όλη η υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μόνο να βασιστεί σε αυτό που ο είπε κύριος Λαφαζάνης. Και πρέπει να πω δεν είναι μόνος ο κύριος Λαφαζάνης και αυτό τον τιμά, να είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχουν και άλλοι. Όπως ο κύριος Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι δεν θα πληρώσουν τα τοκοχρεολύσια, τα οφειλόμενα από τη χώρα. Αυτά τα 7,2 δισεκατομμύρια καταρχήν που πρέπει να πληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Και από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Λαφαζάνης που είναι εδώ δίπλα μου και με ακούει, ισχυρίζεται ότι αυτό είναι κάτι το απολύτως λογικό και θα συμβεί και θα φέρει ευδαιμονία στη χώρα και θα είμαστε καλύτερα στην Ελλάδα αν τους πούμε: “μας συγχωρείτε, κύριοι, δεν σας πληρώνουμε τίποτα”.

Εμείς, δε, ισχυριζόμαστε ότι πρώτον, αυτό το πράγμα δεν έχει κανένα νόημα διότι τα χρήματα τα οποία παίρνουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι περισσότερο από αυτά τα οποία δίνουμε. Υπάρχουν παράλληλα πράγματα όπως το ΕΣΠΑ, όπως τα διάφορα ταμεία, το Ταμείο Εξωτερικής Ασφάλειας κ.α. τα οποία δίνουν χρήματα στην Ελλάδα και κατά συνέπεια αυτά που θα χάσουμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα πιθανόν δεν θα δώσουμε. Εκτός αν πιστεύει κανείς και είναι αρκετά αφελής ότι εμείς μεν δεν θα δώσουμε τα χρήματα που οφείλουμε, αυτοί θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτούν όλα τα περιφερειακά Ταμεία, τα προγράμματα, θα συνεχίσουν να δίνουν τα χρήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πάμε, λοιπόν, να μην δώσουμε 7,2 σε πρώτη φάση και να χάσουμε άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ! Αλλά συνολικά αυτό, ισχυρίζομαι εγώ ότι θα είναι απολύτως καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στην περίπτωση αυτή φοβάμαι ότι η λέξη “μπάχαλο”, η οποία δεν είναι και εύηχη, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ αφαιρετικό και αν θέλετε πολύ ελαφρύ σε σχέση με αυτό που μπορεί πιθανόν να συμβεί.

Και δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συμβεί κάτι τέτοιο, για να είμαστε σαφείς. Λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη του να κερδίσει τις εκλογές υπόσχεται πράγματα τα οποία είναι παντελώς αδύνατο να πραγματοποιήσει».

Για τη διαπραγμάτευση που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μια σαφή πορεία και ισχυριζόμαστε ότι είναι μία χώρα που περνάει σε μία φάση ομαλότητας.

Τη στιγμή, λοιπόν, που ισχυριζόμαστε ότι η χώρα περνάει σε μία φάση ομαλότητας, πρέπει εμείς οι ίδιοι να την δυναμιτίσουμε;

Εκεί υπάρχει ένα άλλο ερώτημα το οποίο είναι αυτονόητο και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσει: Εάν η όποια προσπάθεια διαπραγμάτευσης δεν πετύχει, θα κινηθεί μονομερώς; Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ “κούρεμα” είναι μονομερής δήλωση “δεν πληρώνω”. Η μονομελής δήλωση “δεν πληρώνω” σημαίνει πτωχεύω.

Αυτό το πράγμα το οποίο καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, ο αφελέστερος, το παιδάκι του δημοτικού τι συνέπειες θα έχει για τη χώρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Θα το πραγματοποιήσει;

Για το αν ευθύνεται η τρόικα για όλα τα προβλήματα της χώρας (απευθυνόμενος στον κ. Π. Λαφαζάνη):

«Τους μπαχαλάκηδες που καλύπτατε στο κέντρο της Αθήνας, η τρόικα τους έφερε; Ο Φεβρουάριος του ’12 είναι δημοκρατική ευαισθησία; Όταν τον Φεβρουάριο του ’12 οι μπαχαλάκηδες έκαψαν 32 νεοκλασικά στο κέντρο της Αθήνας, αυτό τι είναι;».

Για τη στάση άλλων κρατών απέναντι σε ελληνικό αίτημα για διαγραφή του χρέους:

«Εγώ ξέρω ότι το Λίνκε που είναι το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δέχτηκε ούτε να μας δανείσει. Πόσο μάλλον να μας διαγράψει. Τώρα το Λίνκε θα αλλάξει στάση; Ούτε να μας δανείσει δεν δέχθηκε. Δεν ψήφισε τη δανειακή σύμβαση. Είναι υπέρμαχος της διαγραφής του χρέους αυτός που δεν ήθελε να μας δώσει ούτε ένα ευρώ;».

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων:

«Με τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ασχολήθηκα πάρα πολύ καιρό, πιστεύω πάρα πολύ σ’αυτή και έχει νομοθετηθεί. Από εκεί και πέρα, εάν και κατά πόσον οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να σας ενημερώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Πάντως, το όλο νομοθέτημα έχει περάσει. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Μετάβαση στο περιεχόμενο