Ομιλία στη συζήτηση με θέμα «Θρησκευτικός Ριζοσπαστισμός: Μία Πρόκληση για την Ευρώπη»

Σε συζήτηση που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Goethe-Institut, με θέμα «Θρησκευτικός Ριζοσπαστισμός: Μία Πρόκληση για την Ευρώπη», μίλησε σήμερα το απόγευμα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

 

Στη συζήτηση, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut στην Αθήνα, ομιλητής ήταν επίσης ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων Gilles Kepel, με συντονιστή τον Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καιρίδη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόκληση που συνιστά για τη διεθνή κοινότητα ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός, όπως και στα αίτια εκδήλωσης και εξέλιξής του, ιδίως από πλευράς νέων Μουσουλμάνων.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε μεταξύ άλλων για τις συνέπειες της αύξησης του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ευρώπη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεταναστών μέσα σε λίγες δεκαετίες, ότι το 2010 οι Μουσουλμάνοι αποτελούσαν το 7,5% του πληθυσμού της Ευρώπης από 4,1% το 1990, με εκτίμηση να υπερβεί το 8% το 2030.

Όπως διευκρίνισε, «ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός των μουσουλμάνων της Ευρώπης έχει σαφή κοσμικό χαρακτήρα με έντονα στοιχεία προσαρμογής».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέσθηκε τα αποτελέσματα ερευνών (όπως της Ομάδας Έρευνας του Σκοτ Άτραν, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Απρίλιος 2015, τα οποία έδειξαν: «ότι οι νέοι της Μέσης Ανατολής ανέφεραν πως το Ισλάμ είναι η ζωή τους αλλά δεν γνώριζαν το Κοράνι. Τα διδάγματα προέρχονταν από τις τάξεις της Αλ Κάιντα και του ISIS και αφορούσαν την εξολόθρευση των απίστων».

Όπως συμπλήρωσε, στην Ευρώπη, το 20% των ευρωπαίων νέων που κατατάσσονταν στον ISIS είναι χριστιανοί προσήλυτοι και το 80% δεν είχαν λάβει κάποιο είδος θρησκευτικής εκπαίδευσης.

«Ο ISIS – Daesh λειτούργησε ως “κάλεσμα για δόξα και περιπέτεια”, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία «να γίνουν ήρωες”. Συνεπώς πρόκειται για αντισυστημική ριζοσπαστικοποίηση, απόρριψη των κατεστημένων και υιοθέτηση κι εφαρμογή ακραίων μεθόδων» τόνισε.

O κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμα στην αδυναμία κατανόησης των πολιτικών και θεωρητικών επεξεργασιών δεκαετιών στον αστικό κόσμο της Μέσης Ανατολής, ενώ όσον αφορά τις πρακτικές αντιμετώπισης των ριζοσπαστικών φαινομένων, ζήτησε να διαμορφωθούν πρακτικές αντιμετώπισης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διακρατικό-διπλωματικό επίπεδο.

Υπενθύμισε επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (08/11/2008) η οποία προσδιορίζει τι εστί τρομοκρατική ενέργεια και αναφέρεται σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης τρομοκρατών.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε ότι «είναι αναποτελεσματική η πρακτική των αεροπορικών επιδρομών και των χερσαίων επιχειρήσεων οι οποίες είναι μακροχρόνιες και με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «είναι τεράστια η σημασία του πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της θρησκείας. Αποτελεί δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού, η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο τις πολιτικές δομές του κόσμου».

Ανέφερε τέλος ότι «ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αρμόζει στην φιλελεύθερη ιδεολογία του κόμματός μας, έχει πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος για το προσφυγικό- μεταναστευτικό».

Μετάβαση στο περιεχόμενο