Ομιλία στο Χρηματοδοτικό / Επενδυτικό Φόρουμ «Χρηματοδότηση και ελληνική επιχειρηματικότητα: εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης – διευθέτηση “κόκκινων δανείων”- αναδιάρθρωση επιχειρήσεων»

Ομιλώντας σήμερα στο Χρηματοδοτικό / Επενδυτικό Φόρουμ «Χρηματοδότηση και ελληνική επιχειρηματικότητα: εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης – διευθέτηση ‘κόκκινων δανείων’- αναδιάρθρωση επιχειρήσεων», ο Kοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Bουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας επεσήμανε τα χαρακτηριστικά του νόμου που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2014 για τη ρύθμιση και διαγραφή δανείων μικρών επιχειρήσεων (αρ.60 επ. ν.4307/2014), τον οποίο η νέα Κυβέρνηση, από τον Ιανουάριο του 2015, δεν εφαρμόζει, ούτε αντικαθιστά, ακόμη, με άλλο πλαίσιο.

 

Η αναβλητικότητα αυτή έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των «κόκκινων» δανείων, πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια διαδικασία ρύθμισης, πέραν της δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων με την πρόσφατη νομοθεσία που πέρασε η Κυβέρνηση. 

Άλλωστε η τελευταία θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να λειτουργήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τραπεζικής αγοράς.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα «κόκκινα δάνεια» το 2014 υπολογίζονταν σε περίπου 70 δισ. € και το 2016 σε περίπου 117 δισ. € και πρόσθεσε ότι αν συνυπολογιστούν κι εκείνα τα δάνεια που χαρακτηρίζονται ως εξυπηρετούμενα αλλά είναι κι αυτά προβληματικά θα μπορούσαν να υπολογισθούν συνολικά σε 140 δισ. €.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα και την κινητοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το “Institute for Growth – Greek SME Finance SA”, στο οποίο συνεισέφερε το 2014 κεφάλαια και η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα “KfW”, ώστε να δανειοδοτηθούν ελληνικές ΜΜΕ, γεγονός που έγινε.

«Με σύγχρονους τρόπους θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις με έμφαση στην καινοτομία και τις εξαγωγές, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και παραγωγική. Προς το παρόν, όμως, η παρούσα Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε απ’ ό,τι απαιτείται, αλλά σωρεύει στις ελληνικές επιχειρήσεις φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν» τόνισε ακόμα ο κ. Δένδιας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο