Συνέντευξη στην εφημερίδα Αγορά και στον δημοσιογράφο Θάνο Τριανταφύλλου

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

 

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια στην εφημερίδα Αγορά και στον δημοσιογράφο Θάνο Τριανταφύλλου

-Κύριε Δένδια επαναφέρατε και πάλι στην δημόσια ατζέντα τα ζητήματα ασφάλειας. Θεωρείτε πως η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της δημόσιας ασφάλειας;

Δεν επαναφέραμε εμείς το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας στο προσκήνιο, αλλά η αβελτηρία και οι ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν σε αδιανόητες καταστάσεις, όπως την μετατροπή του Α.Π.Θ. σε camping «αντιεξουσιαστών», όπως και την εισβολή σε Εκκλησία της συμπρωτεύουσας εν ώρα Θείας Λειτουργίας! Είναι πασιφανές δυστυχώς ότι σημαντικό τμήμα – τουλάχιστον – της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και σήμερα, παρά τα όσα μεσολάβησαν, να μην κατανοεί ότι χωρίς δημόσια ασφάλεια δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία του πολίτη. Διακατέχονται παράλληλα από μία «ενοχική» νοοτροπία, που ακυρώνει ακόμη και όσα με μεγάλη καθυστέρηση αναγκάστηκαν να πράξουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση των συγκεκριμένων καταλήψεων της Θεσσαλονίκης, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

-Φοβάστε έκρηξη των προσφυγικών ροών με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία;

Από την πρώτη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία και παρά το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθούσε να δημιουργήσει σε επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση, είχα προειδοποιήσει ακριβώς για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, να καταστεί δηλαδή η Ελλάδα (αλλά και η Ε.Ε.) όμηρος της Τουρκίας. Προειδοποιούσα επίσης για την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό η γειτονική χώρα, με τις «ευλογίες» της ελληνικής κυβέρνησης, σαν «όπλο», ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και τις επιδιώξεις της. Στο σημείο όπου αυτοπαγιδεύθηκε όμως και όπου βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση, πρέπει να δείξει την στοιχειώδη πρόνοια τουλάχιστον, σε επιχειρησιακό αλλά και διπλωματικό επίπεδο και να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει λάβει σκληρά μέτρα και αντέχει. Είναι, λοιπόν, ισχυρός ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας ή η ΝΔ δε μπορεί να διαμορφώσει ισχυρό κοινωνικό ρεύμα;

Εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς το «αντέχει». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι σοβαρά τραυματισμένη, με τη ΝΔ να προπορεύεται με σημαντική διαφορά, ακόμη και σε ποσοστά άνω των 10 μονάδων σε κάποιες περιπτώσεις. Πρόσφατα άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέστη μία μεγάλη πολιτική ήττα, αποτυγχάνοντας να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών η οποία απαιτείτο για να ισχύσει άμεσα ο εκλογικός νόμος.
Αν πάλι το «αντέχει» σημαίνει ότι παραμένει ακόμη στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση της χώρας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Όμως αυτό δεν εξαρτάται φυσικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά από την κρίση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μέχρι την παρέλευση του χρονικού ορίου της τετραετίας. Από την πλευρά μας ορθώς ζητάμε εκλογές, καθώς είναι ολοφάνερο ότι με αυτή την κυβέρνηση «δεν πάει άλλο» και κάθε ημέρα μεγαλώνει ο λογαριασμός για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους ίδιους τους πολίτες.
-Στο πλαίσιο αυτό βλέπετε εκλογές τον Σεπτέμβριο ενόψει των δύσκολων εργασιακών μέτρων; Και αν ναι, θα είναι έτοιμη η ΝΔ; Τι άλλο χρειάζεται;

Δεν μπορώ να κάνω τον μάντη, αλλά δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να αναγκασθεί να συρθεί από τις εξελίξεις και να υπαναχωρήσει από την άρνησή της για την προσφυγή στις κάλπες. Είναι γεγονός βέβαια ότι σημαντική μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο και για όσο το δυνατόν περισσότερο τη σημερινή διακυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι εκατοντάδες υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες στη Βουλή με χαριστικές σε μεγάλο βαθμό ρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά όμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να επιχειρήσει να διασώσει ό,τι μπορεί, προτού αυξηθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα η διαφορά υπέρ της ΝΔ. Άλλωστε, τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται από το φθινόπωρο, όχι μόνο με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και με το μπαράζ φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων με το οποίο θα βρεθούν για τα καλά αντιμέτωποι οι πολίτες. Από την πλευρά μας ετοιμαζόμαστε εντατικά, με τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος, η οποία σε λίγες εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί. Γνωρίζουμε τι μας περιμένει αλλά και τι πρέπει να κάνουμε μετά από 7 χρόνια οικονομικής κρίσης, για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία.

-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ αποτελούν τους πρωταρχικούς σας συμμάχους την επόμενη ημέρα;

Δεν θέλω να σταθώ σε συγκεκριμένα κόμματα και παραδείγματα. Επί της αρχής η ΝΔ οφείλει να έχει ως στόχο της την αυτοδυναμία, αλλά στην παρούσα συγκυρία ο τόπος χρειάζεται μία συνεργασία των μεταρρυθμιστικών πατριωτικών δυνάμεων, για να εξέλθει από τα μνημόνια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο