Συνέντευξη στον Σκάι 100,3

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με ιδιαίτερη επιτυχία με τα προβλήματα της χώρας και αντιθέτως προσπαθεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά γεγονότα. Την προηγούμενη βδομάδα ήταν ο εκλογικός νόμος, με τον οποίον ευτυχώς δεν τα κατάφερε και πολύ καλά και τώρα ξεκινάμε κάτι που έχει να κάνει με το Σύνταγμα, λες κι αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή. Χωρίς καμία σοβαρή συνεννόηση, μάλιστα, με τα κόμματα.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως δεύτερο κόμμα με την προσπάθειά του για τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να δείξει ότι υπάρχει ένα τείχος μεταξύ αυτού και των κομμάτων της κεντροαριστεράς, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

•Το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο καταστατικός της χάρτης. Βεβαίως, υπάρχουν άρθρα, όπως αυτό για την ανώτατη εκπαίδευση, τα οποία θέλουν αλλαγή, αλλά το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι ο τρόπος που γίνεται η διαχείριση της οικονομίας και του μεταναστευτικού.

•Αν θέλαμε να ξεκινήσουμε μία διαδικασία αναθεώρησης, δε θα ξεκινούσαμε με αυτόν τον άγαρμπο και καθαρά επικοινωνιακό τρόπο.

•Έχουμε πει να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη γκάμα άρθρων και να επιτρέψουμε στην επόμενη Βουλή να συζητήσει τι θα πρέπει να γίνει με αυτά. Για μας, κομβικό σημείο είναι το άρθρο 16 που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, δηλαδή την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάμαι ότι είναι σε μια κατεύθυνση που προσπαθεί να επιλέξει διατάξεις που θεωρεί ότι θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στην Κεντροδεξιά.

Αυτό που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι, αν η Βουλή δεν πετύχει εκλογή ΠτΔ, να οδηγηθούμε τότε σε εκλογή κατευθείαν από το λαό αλλά μεταξύ των ίδιων υποψηφίων που ήταν υποψήφιοι στη διαδικασία ενώπιον του Κοινοβουλίου. Έτσι, θα αποφύγουμε τη διάλυση του Κοινοβουλίου η οποία έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα. Δύο φορές διαλύθηκε η Βουλή: Μία φορά το 2009 όπου ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου με τα γνωστά «επιτυχή» αποτελέσματα κι άλλη μία τον Γενάρη του 2015 που διαλύθηκε η Βουλή κι ανέλαβε ο κ. Τσίπρας με τα ακόμη «επιτυχέστερα» αποτελέσματα που ζούμε σήμερα.

•Η αναθεωρητική διαδικασία δεν προβλέπει δημοψηφίσματα. Αυτός είναι λαϊκισμός. Το Σύνταγμα ορίζει πώς γίνεται η αναθεώρησή του και δεν προβλέπει το δημοψήφισμα ως τρόπο αναθεώρησής του.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη της κοινωνίας. Ενδιαφέρεται να δημιουργεί τεχνητά διλήμματα στα οποία να εμφανίζεται ότι αποκτά από την απάντηση που υποστηρίζει πολιτική υπεροχή.

•Αν νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έχουμε εσωτερικά προβλήματα, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Μπορούμε να βρούμε κάλλιστα μια κοινή συνισταμένη στο σπίτι μας. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά άρθρα να συζητήσουμε για την αναθεώρηση.

Κάθε φορά, όταν λέμε κάτι που αφορά τη χώρα, πρέπει να βλέπουμε την προβολή του στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και στους μικροκομματικούς υπολογισμούς του. Αν είχαν ζήσει λίγο στην αγορά, όσοι βρίσκονται τώρα στην εξουσία, θα καταλάβαιναν ότι αυτά που λένε είναι απίστευτα. Μόνο τους μπαταχτσήδες βοηθάνε με την οικονομική πολιτική τους. Τους σοβαρούς επιχειρηματίες τους διαλύουν.

•Έχουμε προτείνει κι εμείς να μειωθεί το επιδιωκόμενο πλεόνασμα. Τα πλεονάσματα στα οποία έχουν συμφωνήσει, και μάλιστα για μακρά σειρά ετών, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν και να διατηρηθούν.

•Πρέπει να γίνουν περικοπές στο μη μισθολογικό κόστους του Δημοσίου, το οποίο είναι σχεδόν το 32% της συνολικής δαπάνης του Δημοσίου. Το 10% αυτού του 32% μπορεί να εξοικονομηθεί αν υπάρχει μια σοβαρότερη κυβέρνηση και διαχείριση.
Κάθε νόμος που περνάει η κυβέρνηση έχει και το ρουσφέτι του μέσα.

•Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει τέτοια διαχειριστική ανικανότητα που ό,τι πιάνει, προς το χειρότερο το πηγαίνει.
•Το κράτος έχει παραιτηθεί από την επιβολή της έννομης τάξης.

•Χάλασα δύο χρόνια από τη ζωή μου για να πετύχω να υπάρχει ο νόμος κι η τάξη στο κέντρο της Αθήνας και όλων των πόλεων και με πονάει αυτή η κατάσταση. Ο Έλληνας πολίτης κι η περιουσία του καταστρέφονται.

•Είναι ντροπή γι’ αυτήν την κυβέρνηση αυτό που έχει αφήσει να γίνεται στο ΑΠΘ κι αλλού.

•Δεν είναι εύκολο αυτό που έκανε ο κ. Μουζάλας, για να τα λέμε όλα. Στην πολιτική δεν συνηθίζεται να λες συγγνώμη. Και λυπάμαι γιατί έγινε στόχος ανόητων επιθέσεων.

•Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό που έγραψε ο κ. Καμμένος για την κ. Γεννηματά. Ούτε καν να το αναφέρω δε θέλω.

•Ούτε απολύσεις ούτε προσλήψεις θα κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φόροι και δαπάνες είναι τα πρώτα τα οποία θα αλλάξουν με την επόμενη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί η οικονομία με αυτά τα φορολογικά βάρη.

•Μείωση φόρων και μείωση δαπανών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο