Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Άκης Παυλόπουλος και Ελισσάβετ Σαλαμάρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Η κυβέρνηση εισάγει έναν εκλογικό νόμο με προφανή ιδιοτέλεια. Θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση στη χώρα, ενόψει της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, από την οποία να μην μπορεί να προκύψει κυβέρνηση. Αίρει, δηλαδή, μία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις κάθε εκλογικού νόμου, την κυβερνησιμότητα.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποκτήσει δικαίωμα βέτο στις πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον, έστω και ηττημένος. Οι «κακόβουλοι» λένε ότι θέλει να αποκτήσει βέτο και στην αναζήτηση οποιονδήποτε ευθυνών για το τεράστιο ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε με την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την επιβολή των capital controls.

•Παρόλη την κρίση, η Ελλάδα σήμερα είναι αιώνες μπροστά από εκεί που ήταν το 1974.

•Δεν είναι το εισιτήριο μιας καλύτερης διακυβέρνησης η απλή αναλογική.

Είτε πάρουμε το ελληνικό ιστορικό επιχείρημα είτε το διεθνές, δεν οδηγεί σε τίποτα καλό η απλή αναλογική. Δεν έχουμε ούτε κυβερνησιμότητα ούτε καλό παρελθόν ούτε καλό διεθνές παράδειγμα με την απλή αναλογική. Γιατί να την υιοθετήσουμε;
•Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε τον εκλογικό νόμο επί της αρχής, θα τον είχε καθιερώσει μετά την πρώτη του εκλογή.

•Η παρούσα κυβέρνηση κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα. Και θέλουμε αυτή τη ζημιά να την σταματήσουμε.

•Η κυβέρνηση θα υποστεί μια ήττα γιατί έφερε πονηρά αυτό το νομοθέτημα θεωρώντας δεδομένο ότι κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα το ψήφιζαν.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση για μείωση του μπόνους των εδρών που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

•Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη διατύπωση σκέψης για τα θέματα με την Τουρκία. Εσφαλμένα ο κ. Βίτσας τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας ισχυρό το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση από την πρώτη στιγμή. Δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν είναι αυτός που θα το κρίνει.

•Υπάρχει τριμελές συμβούλιο εφετών που αποφασίζει επί του αιτήματος της έκδοσης και σε δεύτερο βαθμό τριμελές συμβούλιο από Αρεοπαγίτες. Όσον αφορά το αίτημα ασύλου, υπάρχει η Αρχή Ασύλου κι η Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών. Πώς ξέρει ο οποιοσδήποτε Υπουργός πως θα αποφασίσουν; Αυτό είναι μεγάλο ατόπημα.

Μια άμυνα έχουμε σε αυτό θέμα: Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης Έκδοσης του 1957 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που έχουμε κυρώσει κι εμείς και η Τουρκία, και είναι το πλαίσιο στο οποίο μιλάμε.

•Σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο που υπάγεται στο Διεθνές Δίκαιο θα συνομιλήσουμε τους Τούρκους. Εάν η κυβέρνηση βάλει τον εαυτό της στη θέση του εκβιαζόμενου, δεν κάνει καλή αρχή για την αξιοπρέπειά μας και θα βρει τον μπελά της.

•Δηλώσεις σαν αυτές του κ. Βίτσα βάζουν τη χώρα μας στη θέση του εκβιαζόμενου.

•Δεν κάνει εύκολη τη ζωή στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα η απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας που ομιλεί περί στρατοδικείων και περί ειδικών συνθηκών ή η απόφαση του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης περί ειδικών νεκροταφείων.

•Δεν ενθαρρύνουμε κανέναν να κάνει οτιδήποτε παράνομο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ούτε φίλοι μας είναι οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ούτε εγκρίνουμε τα πραξικοπήματα. Λέμε, όμως, στην κυβέρνηση να αφήσει τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και να μην υποκύπτει στους τουρκικούς εκβιασμούς, οι οποίοι, μάλιστα, καθ’ υπόθεση έχουν διατυπωθεί.

•Τι λόγο είχε να πει Έλληνας Υπουργός, σε μια συζήτηση επί θέματος που δεν εδικαιούτο, αν θα δοθεί δικαίωμα ασύλου σε ανθρώπους που το έχουν ζητήσει;.

•Οφείλω να αναγνωρίσω πως δεν είναι σύνηθες ένας Υπουργός ή πολιτικός να έχει το θάρρος να ζητά συγγνώμη. Και μόνον αυτό, τον τιμά τον κ. Μουζάλα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο