Στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μάιρα Μπάρμπα, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Η κυβέρνηση επιθυμεί μέσα σε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και αφού πέρασε απίστευτα μέτρα, να μην μιλάμε γι’ αυτά αλλά για τον εκλογικό νόμο.

•Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ζωής σήμερα δεν είναι ο εκλογικός νόμος. Αν θέλετε τη γνώμη μου, μια χαρά είναι ο εκλογικός νόμος.

•Υπό συνθήκες, αυτό το μπόνους που υπάρχει είναι, ίσως, μεγάλο. Όμως αυτές οι συνθήκες δύσκολα πραγματοποιούνται. Μια φορά πραγματοποιήθηκαν όταν εμείς πήραμε το 19%.

•Κάθε εκλογικό σύστημα έχει στοιχεία αυθαιρεσίας. Ας πάρουμε το πλειοψηφικό στη Μ. Βρετανία: Ο πρώτος, έστω και με μία ψήφο διαφορά, τα παίρνει όλα. Ας πάρουμε την «απλή και άδολη αναλογική»: O K. Μητσοτάκης το 1990 με σχεδόν 47% χρειάστηκε τον κ. Κατσίκη για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και γενικά, το 49% μπορεί να μείνει ανενεργό, έρμαιο του εκβιασμού του 1%. Άρα, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα πως το ένα είναι καλό και δημοκρατικό ενώ το άλλο όχι. Όλα πρέπει αν ανταποκρίνονται σε μια κοινωνική πραγματικότητα.

•Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει να εκδηλωθεί πλειοψηφικά η βούληση του μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που η κυβέρνηση ξέρει ότι είναι απέναντί της.

•Ο πρώτος σκοπός της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσει μια κατάσταση που να μη μπορεί κανείς να κυβερνήσει χωρίς να την έχει ανάγκη.

•Μπορούμε να συγκυβερνήσουμε και με τη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών. Το θέμα είναι πόσο εύκολο είναι αυτό το πράγμα. Φανταστείτε να πρέπει να κάνεις κυβερνητικό σχηματισμό τεσσάρων κομμάτων υπ’ αυτές τις συνθήκες και μ’ αυτά τα διακυβεύματα και προβλήματα. Δεν κυβερνάς έτσι όμως. Κάθεσαι 3-4 μήνες και μετά πέφτεις από τις διαφωνίες.

•Αυτό που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακυρώσει τον αντίπαλο. Δεν τον ενδιαφέρει τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την κοινωνία. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον απασχολεί η πολιτική του επιβίωση μεσοπρόθεσμα. Το επόμενο δικό του κυβερνητικό μέλλον δεν είναι κάτι που τον αφορά σε αυτήν την συγκυρία.

•Δεν θέλω να πιστέψω όσα «πονηρά» λένε οι κακεντρεχείς, του τύπου να πάμε σε 2-3 εκλογές, να παραγραφεί ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ήσυχος, χωρίς καμιά ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί, για το δάνειο, για τα χρέη, για την χρεοκοπία, για τα capital controls.

•Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Κι αν γίνει αυτό, θα είναι μια μεγάλη στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έπαιξε πάρα πολλά πάνω σε αυτό.

•Την εποπτεία στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την έχει η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, το ΕΣΡ. Κι εκεί πρέπει να μείνει.

•Εάν επιστρέψει η αρμοδιότητα στην ανεξάρτητη αρχή, εμείς θα συνεργαστούμε αμέσως την επόμενη μέρα για τη συγκρότησή της. Δεν πρόκειται, όμως, να το κάνει η κυβέρνηση.

•Η κυβέρνηση επιφυλάσσει στον εαυτό της το ρόλο του μεγάλου καναλάρχη. Θέλει να ελέγξει απολύτως το μιντιακό τοπίο. Αυτό είναι στο γενετικό υλικό ενός κομματιού αυτής της Αριστεράς. Ο απόλυτος έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

•Δεν έχω καμία αντίρρηση να δω μάχη κατά τη διαπλοκής και τις δυνάμεις του «καλού» να συντρίβουν τη διαπλοκή. Με τη διαφορά ότι δεν είναι αυτό το πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν εμείς προσπαθήσαμε στην κυβέρνηση Καραμανλή με τον «βασικό μέτοχο» ο τότε ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε εναντίον μας. Όταν ο Καραμανλής προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, δεν βρήκαμε τον ΣΥΡΙΖΑ δίπλα μας.

•Η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι τα δημόσια έργα και οι συμβάσεις του Δημοσίου τα τελευταία 40 χρόνια. Κοιτάξτε τώρα τα άρθρα 105 και 106 του νόμου 4389/2016 που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία: Υπάρχει η απαλλαγή από όλες τις ποινικές ευθύνες τα τελευταία 40 χρόνια! Κι έρχεται η κυβέρνηση τώρα να μας πει πως αυτή μάχεται τη διαπλοκή και ότι εμείς είμαστε σύμμαχοί της!

Ψηφίσαμε να υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Μακριά από μας η οποιαδήποτε διάθεση συγκάλυψης. Δεν είμαστε συνέταιροι κανενός και δεν έχουμε δουλείες σε κανέναν.

•Δεν κατανοώ ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας που επιτίθεται κατά παντός κινουμένου στόχου, παραμένει στη θέση του μετά τα όσα είπε για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

•Αν αύριο το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πει ότι η πλειοψηφία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πράκτορες των Τούρκων, θα πρέπει να μείνει στη θέση του; Αν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης πει ότι η πλειοψηφία των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι όργανα του εγκλήματος, θα μείνει έτσι; Αυτό ελέχθη στον χώρο της Δικαιοσύνης.

•Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, όταν έχει διαφορετικές υποχρεώσεις ο αξιωματικός, δεν πρέπει να έχει και μια διαφορετική αμοιβή;

•Έχει εγκαταλειφθεί το κέντρο της Αθήνας. Εμείς είχαμε κάνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Είχε ανακαταληφθεί η «Βίλα Αμαλία», το σπίτι της Μαρίας Κάλας, είχαν περιοριστεί οι καταλήψεις στην ευρύτερη περιοχή. Δημιουργείτο ένα κλίμα τέτοιο το οποίο θα επέτρεπε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και μέσα στα Εξάρχεια και το οποίο προϋπέθετε και τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου αρχαιολογικών εκθεμάτων στο κέντρο της Αθήνας και στο χώρο του Πολυτεχνείου.

•Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο κέντρο. Δε θα πω ότι έχει την πρόθεση να συμβεί κάτι άλλο, αλλά ανέχεται φαινόμενα τα οποία είναι απίστευτα. Ανέχτηκε ένοπλη παρέλαση οργάνωσης μέσα στην Αθήνα! Υπάρχει οργάνωση που αναλαμβάνει δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας και το περνάμε στα ψιλά. Να θεωρείται, δηλαδή, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με αυτήν την μορφή κάτι το αποδεκτό…

•Στο χώρο του Πολυτεχνείου πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρύτατος χώρος αρχαιολογικών εκθεμάτων. Ο ιστορικός αυτός χώρος με τις τεράστιες ιστορικές μνήμες πρέπει, σε μεγάλο τμήμα του, να δοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο και να γίνει ο μεγαλύτερος χώρος παρουσίασης εκθεμάτων στον πλανήτη. Πρέπει το κέντρο της Αθήνας να αλλάξει συνολικά μορφή, για χάρη των κατοίκων και της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο