Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Παπαπαναγιώτου και Άρης Ραβανός στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Ένας θρύλος του μπέιζμπολ, ο Γιόγκι Μπέρα, είχε πει πως «είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ιδίως για το μέλλον». Δεν είμαι μάντης και δεν ξέρω πότε μπορεί να γίνουν εκλογές.

•Η κυβέρνηση αυτή μας έχει εκπλήξει δυσάρεστα κάθε φορά και σε κάθε φάση, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον.

•Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο ως πολιτικό όπλο, παρότι δε θα έπρεπε. Επιχειρούν με τον νόμο να διαμορφώσουν πολιτικό σκηνικό. Άρα, αυτονόητα οι υπολογισμοί και οι σχεδιασμοί που κάνουν συναρτώνται από το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία είναι διατεθειμένη να αφήσει την εξουσία. Επιτρέψτε μου να έχω τη σκέψη ότι αν πάει σε εκλογές σημαίνει ότι αφήνει την εξουσία. Δεν μπορούν να κερδίσουν, όπως είναι αυτή τη στιγμή, εκλογές.

•Αφής ο Κ. Μητσοτάκης λέει στην ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση αυτή, πλέον, είναι καταστροφή, το να ζητήσει εκλογές νομίζω είναι το λογικό επακόλουθο αυτού του συλλογισμού. Αν δεν το έκανε, όλος ο συλλογισμός στεκόταν στο αέρα.

•Εγώ σέβομαι απολύτως τις απόψεις του κ. Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που υπήρξε πρόεδρος της παράταξης, μας οδήγησε σε μια εκλογή, κι είναι ένας άνθρωπος με πολύ βαθιά πείρα και γνώση. Δε θεωρώ απολύτως αποκλίνουσες τις απόψεις του.

•Ο καθένας μπορεί αν έχει διάφορες σκέψεις ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Είμαστε ένα οργανωμένο, έχουμε έναν αρχηγό, ακολουθούμε τις απόψεις του. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρξε κανείς που να πει «τι καλή που είναι αυτή η κυβέρνηση» ή «τι χρήσιμη που είναι για τον τόπο», ή «τι καλά που τα πάει». Τότε πραγματικά θα είχαμε ζητήματα. Δεν συμβαίνει αυτό. Τίθενται θέματα της καλύτερης πιθανής τακτικής. Μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, δεν είναι κακό αυτό.

•Θα είχε ενδιαφέρον, εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές, να μπορέσουμε με μια ευρύτερη συναίνεση να συλλέξουμε 200 ψήφους και να μην ισχύσει ποτέ αυτός ο εκλογικός νόμος.

•Εμείς δεν επαγγελλόμαστε την ενισχυμένη αναλογική επειδή αυτό μας βολεύει αλλά επειδή είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που είναι το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον. Άρα εμείς θα το προσπαθήσουμε. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε μόνοι μας στο πολιτικό σκηνικό, πρέπει να βρούμε συνομιλητές.

•Πλην μεγάλης έκπληξης νομίζω πως έχει αποτραπεί οριστικά το ενδεχόμενο συγκέντρωσης 200 ψήφων.

•Είναι πιο πέρα και από σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο να ψηφίσει έστω και ένας βουλευτής της ΝΔ τον εκλογικό νόμο.

•Οι εξεταστικές επιτροπές είναι όργανα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δηλαδή, όργανα με τα οποία ελέγχεται η κυβέρνηση και η πρακτική της. Εάν αυτήν την ερμηνεία η κυβέρνηση τη δεχτεί, τότε δε βλέπω κανέναν λόγο ώστε να μην συμφωνήσει κι αυτή δια της πλειοψηφίας που διαθέτει στη σύσταση αυτής της επιτροπής. Αν, αντίθετα, οδηγήσει την πλειοψηφία να ψηφίσει εναντίον, αυτό νομίζω ότι, πρώτον, κάτι θα λέει γι’ αυτήν την κυβέρνηση -θα λέει πολύ ξεκάθαρα τι φοβάται και τι επιδιώκει να εμποδίσει να εκφραστεί- και, βεβαίως, θα συγκροτήσουμε εξεταστική επιτροπή στο πλαίσιο της επόμενης Βουλής, στην οποία πιστεύω ότι θα υπάρχει μια διαφορετική πλειοψηφία.

•Αν μπω σε συζήτηση περί παραγραφής, θα ποινικοποιήσω μια συζήτηση που νομίζω ότι στην παρούσα φάση κινείται σε πολιτικό επίπεδο.

•Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για το συμφέρον του τόπου κι όχι για μικροκομματικούς υπολογισμούς, εγώ θα τον συμβούλευα να ψηφίσει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή.

•Νομίζω ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει καταπέσει στην Δικαιοσύνη πριν τον καταργήσουμε εμείς.

•Τον έλεγχο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δεν πρέπει να τον ασκεί ως μέγας καναλάρχης το κράτος κι η κυβέρνηση, αλλά δια του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, της ανεξάρτητης συνταγματικής αρχής, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αυτό θα επαναφέρουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο