Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας σχολίασε τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Παπαδόπουλος και Μαριάννα Πυργιώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Δένδια:

• Δεν ήταν απολύτως προβλέψιμο αυτό που συνέβη με το δημοψήφισμα. Φαινόταν ότι εύκολα ή δύσκολα θα αποτραπεί το Brexit.

• Μπαίνουμε σε μια περιοχή που κάτι καλό πολύ δύσκολα θα δημιουργηθεί. Θα δημιουργηθούν αποσχιστικές φωνές μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ήδη γίνεται στη Σκωτία και την B. Ιρλανδία,

• Ανησυχώ ότι θα δοθεί θάρρος σε διάφορους ευρωσκεπτικιστές μέσα στην Ε.Ε .να διεκδικήσουν την έξοδο ή ένα διαφορετικό καθεστώς. πέρα από το ευρωπαϊκό, κι ένα αδύναμο σκάφος, όπως η Ελλάδα, σε μεγάλη κρίση και με μια επιπόλαιη κυβέρνηση, δε νομίζω ότι μπορεί να έχει βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας σε αυτή κατάσταση.

• Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία είναι ότι έχουμε περάσει σε μια φάση κρίσης. Και εξαιτίας της οικονομίας, της γνώσης και της πληροφορίας,

• Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην Ε.Ε. δεν απολαμβάνει τα οφέλη της όποιας οικονομικής μεγέθυνσης που ούτως ή άλλως τον τελευταίο καιρό σε πολλές χώρες δεν ισχύουν.

• Στο Η. Βασίλειο είχαμε οικονομική μεγέθυνση αλλά δεν είχαμε κατανομή της σε ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές.

• Αυτοί που αισθάνονται ότι έχουν μείνει απ’ έξω, έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. Το βλέπουμε και στο φαινόμενο Τραμπ στις ΗΠΑ που ήδη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εκλογικής μάχης, δείχνει κάτι.

• Είναι απίστευτο ότι άνω των 10εκ. Ρεπουμπλικανών, του κόμματος του Λίνκολν, έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ του Τραμπ. Είδαμε στην Αγγλία να ακούν πολιτικούς όπως ο Φάρατζ ή ο Μπόρις Τζόνσον και να αγνοούν το 80% των βουλευτών οι οποίοι ήταν υπέρ της παραμονής. Ο κόσμος δίνει αντισυστημικές απαντήσεις όταν το σύστημα φανεί ότι δε μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί τις ανάγκες του κατά τον τρόπο που αυτός θα ήθελε να τις υπηρετεί.

• Η κοινωνία δεν κάνει πάντα τη σωστή επιλογή. Το κόμμα του Χίτλερ αύξανε τα ποσοστά του μέχρι να διαλύσει στο τέλος το Κοινοβούλιο. Προφανώς και η κοινωνία δεν είχε δίκιο όταν ψήφιζε αυτό το κόμμα.

• Φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης, εκτεταμένης και διαρκούς κρίσης. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις υπάρχουν ούτε δυνατότητες κανείς να προδιαγράψει το μέλλον.

• Σε μια μικρή βάρκα που κλυδωνίζεται εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών της και με μια κυβέρνηση αυτής της ποιότητας αυτής που έχουμε σήμερα, οφείλει κανείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, για να μην πω απαισιόδοξος για το ελληνικό μέλλον.

• Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε επέκταση του φαινομένου. Εάν κανείς πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μέσα σε μια νέα λογική παροχών που εξυπηρετούντο από δανειακά κεφάλαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Απλώς αυτό θα οδηγήσει σε οικονομίες που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν και σε αύξηση της ανεργίας. Εάν πρέπει να δούμε συνολικά την αποδοτικότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το πώς οι πολίτες θα αισθανθούν ότι συμμετέχουν σε αυτό και δε θα είναι αποκομμένοι, αυτό είναι κάτι που πράγματι αξίζει τον κόπο να το δει κανείς.

• Και στην Αμερική βλέπουμε αντίστοιχα φαινόμενα όπως ο κ. Τραμπ. Φοβάμαι ότι είναι λίγο βαθύτερα τα αίτια. Όπως πήγαμε στο επίπεδο της βιομηχανικής οικονομίας που άφησε απ’ έξω πάρα πολλούς ανθρώπους και επαγγέλματα, έτσι είναι και τώρα. Είμαστε σε μια φάση μετάβασης και η φάση μετάβασης αφήνει πολλούς ανθρώπους έξω. Ό,τι και να κάνει κανείς στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους αποδώσει το προηγούμενο επίπεδο ζωής τους ή ένα καλύτερο επίπεδο το οποίο απαιτούν.

• Η ευρωπαϊκή κοινωνία, από τον πόλεμο και μετά, ήταν σε μια διαρκή φάση ανάπτυξης. Τώρα με το πρώτο σημάδι μιας δυσκολίας αρχίζουμε όλοι να συζητάμε αν το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι αυτό. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα εξακολουθεί να είναι μοναδικό: Είναι ένωση κρατών που ξεκινάει από τους λαούς, όχι από μια κατάκτηση από πάνω, όπως όλα τα ιστορικά προηγούμενα, ακόμα και στις ΗΠΑ.

• Προσπαθούμε να μετρήσουμε ένα επιχείρημα ιστορικού και διαχρονικού μεγέθους σε σχέση με τις επιδόσεις μιας οικονομίας κάποιων ετών και της προσαρμογής της σε μια νέα φάση της. Φοβάμαι ότι αδικούμε το πρώτο εξαιτίας του δεύτερου. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανατραπεί το πρώτο εξαιτίας του δεύτερου.

• Ήταν ανόητη η απόφαση για δημοψήφισμα στη Αγγλία παρότι ο κ. Κάμερον είναι εξαιρετικός πολιτικός και με περίσσευμα αξιοπρέπειας.

• Για να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του ο κ. Κάμερον διακυβεύεται αυτή τη στιγμή όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο