Στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤ1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Γιάμαλη και Τάκης Σαράντης στην ΕΡΤ1.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

•Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι να λέμε την αλήθεια. Δεν μπορούμε να θριαμβολογούμε όταν έχουμε ηττηθεί και δεν μπορούμε να κρύβουμε τα λάθη μας γιατί απλώς έτσι θα τα επαναλάβουμε.

•Υπήρξε εδώ μια αχρείαστη σύγκρουση με την Τουρκία επί εθνικού εδάφους και επί ζητήματος που εμείς έχουμε μόνο να χάσουμε.

•Δώσαμε την ευκαιρία στο κ. Ερντογάν να έρθει στη Ελλάδα χωρίς να υπάρχει η προηγούμενη απαραίτητη συνεννόηση μαζί του ότι δεν θα τεθούν τέτοια θέματα είτε επί ελληνικού εδάφους είτε όταν απευθύνεται στο ελληνικό κοινό. Αναφέρομαι στη συνέντευξη που έδωσε και προβλήθηκε την παραμονή της επίσκεψης.

•Βεβαίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική πολιτική ηγεσία έπρεπε να απαντήσουν, δεν το συζητάμε.

•Γιατί είναι όφελος για την Ελλάδα να καταγράφεται η τουρκική διεκδίκηση και να μπαίνει στην ατζέντα; Το ότι απαντάται δεν σημαίνει κάτι. Απαντάται αλλά μπαίνει στην ατζέντα.

•Δεν υπάρχει κανένα όφελος από αυτή τη συνάντηση, υπάρχει ζημιά: H επιδείνωση του ελληνοτουρκικού κλίματος. Μην θεωρήσετε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας σήμερα μετά την επίσκεψη ήταν εκεί που ήταν πριν από 3 μέρες. Ο Τούρκος Πρόεδρος ήρθε στην Ελλάδα και διεκδίκησε ευθέως την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και μάλιστα με έναν απίστευτο τρόπο.

•Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Το ότι αναγκάζονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας και ένα κομμάτι του διεθνούς κατεστημένου να θυμίσουν στην Τουρκία την ισχύ των συνθηκών, μην κάνετε το λάθος να το θεωρήσετε ότι αυτό συνιστά νίκη της Ελλάδας.

•Νίκη της Ελλάδας θα ήταν να είχε αποτραπεί η Τουρκική διεκδίκηση επί της αλλαγής του πλαισίου των συνθηκών.

•Το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε και λέμε στους Τούρκους και μάλιστα ζητάμε και από άλλους να το πούνε «αφήστε τα αυτά, δεν πρόκειται να γίνουν», δεν σημαίνει κάτι.

•Οι Τούρκοι θέτουν ζητήματα στο τραπέζι, επιμένουν να τα θέτουν και τα μετατρέπουν σε θέματα προς συζήτηση. Όταν κάποιος σου λέει κάτι και απαντάς, συζητάς. Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν πρέπει να τα συζητάς, πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα.

•Θα έπρεπε να είχε διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθούν αυτά τα θέματα. Kαι εάν η Τουρκία δεν έδινε τις εγγυήσεις αυτές, να μην είχε υπάρξει πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα. Ας καθόταν στην Τουρκία και ας έλεγε ό,τι του άρεσε.

•Εγώ δεν είδα κανέναν Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος ήρθε εδώ για να αναθερμάνει οτιδήποτε. Είδα έναν ιταμό διεκδικητή εθνικών δικαίων της Ελλάδας. Δεν είδα έναν φίλο, ο οποίος ήρθε να διευρύνει τις σχέσεις με τη χώρα του.

•Στη διπλωματία το να δίνεις forum στον άλλο να θέσει τις διεκδικήσεις του είναι πρόβλημα δικό σου. Εμείς δεν διεκδικούμε από την Τουρκία. Η Τουρκία διεκδικεί από εμάς: Στο Αιγαίο, με την υφαλοκρηπίδα, με τον εναέριο χώρο, με τη Θράκη.

•Ο κ. Ερντογάν δεν ήταν ο ίδιος που ερχόταν επί Καραμανλή ή όπως ο κ. Νταβούτογλου που ερχόταν στο παρελθόν.

•Πότε είχαν ξαναπεί οι Τούρκοι αυτά τα πράγματα που είπε τώρα ο κ. Ερντογάν; Αισθάνθηκε αρκετά ισχυρός να τα πει τώρα, γιατί είχε απέναντι αυτή την κυβέρνηση.

•Αυτό που συνέβη είναι ότι η Ελλάδα σε μια στιγμή αδυναμίας ζήτησε να εμφανίσει τον εαυτό της ως εκπρόσωπο της Ευρώπης και ήρθε ο Τούρκος εδώ και μας ζήτησε τα ρέστα.

•Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική διπλωματία στο μέλλον είναι να κάνει ξανά αυτό που έκανε πριν από αυτή την κυβέρνηση: Να διασφαλίζει το πλαίσιο των συναντήσεων. Εάν οι Τούρκοι θέλουν να διεκδικήσουν ας λένε ό,τι θέλουν στην Τουρκία. Όταν έρχονται εδώ θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα διεκδικούν και όταν συναντούν Έλληνα επίσημο θα έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα διεκδικούν. Συναντήσεις που θα εμφανίζονται τουρκικές διεκδικήσεις είναι ζημιογόνες για το εθνικό συμφέρον, καταγράφονται αυτά τα ζητήματα. Πιέζει η Τουρκία, μην γελιόμαστε για αυτό. Σήμερα δεν είναι όπως τρείς μέρες πριν, είναι χειρότερα.

•Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεννοηθούμε πως τα λάθη αυτά της κυβέρνησης, οι συνεχείς ερασιτεχνισμοί της σε όλους τους τομείς δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

•Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε απάντηση σε αυτό που του είπε τουλάχιστον 3 φορές ο κ. Ερντογάν ότι «μου υποσχέθηκες να μου δώσεις πίσω τους 8 Τούρκους αξιωματικούς». Δεν άκουσα τον κ. Τσίπρα να του λέει ότι λέει ψέματα, αλλά του έκανε ανάλυση περί διεθνούς δικαίου. Εάν του το είπε και δεν το άκουσα να μου το πείτε. Αλλά δεν το είπε.

•Με ενόχλησε που ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου «μειονοτικούς Βουλευτές» ενώ οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είναι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν είναι εκπρόσωποι της μειονότητας στη Βουλή, είναι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Και εκεί πήγε ο κ. Ερντογάν κάτι να καπηλευτεί.

•Το θέμα δεν είναι γιατί δεν ψήφισε η Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή Εξοπλιστικών στη Βουλή (για την προμήθεια πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία). Το θέμα είναι τι έχει συμβεί σε αυτή την ιστορία. Για εμάς είναι μια υπόθεση σκοτεινή, ένα εν δυνάμει σκάνδαλο, το οποίο έχει πάρα πολλές εντονότατες ενδείξεις οι οποίες δεν μας επιτρέπουν καθόλου να το αφήσουμε. Και θεωρούμε ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την διερεύνησή του στην πραγματικότητα. Αυτό το ζήτημα θα διερευνηθεί πολιτικά από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από κει και πέρα, ως προς την ουσία του, η ελληνική δικαιοσύνη ήδη το ερευνά και θα καταλήξει σε συμπέρασμα για αυτό.

•Κατά πάγια τακτική ό,τι εισηγείται η κυβέρνηση στην Επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς το ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ακριβώς ότι αυτό το θέμα είναι εκτός εθνικού ανταγωνισμού. Ψηφίζοντας λοιπόν και στηρίζοντας την κυβερνητική εισήγηση βρισκόμαστε προ σκανδάλου. Όταν ζητάμε συζήτηση στη Βουλή έρχεται ο αρμόδιος υπουργός και μας φέρνει πλαστά έγγραφα. Ζητάμε την διερεύνηση των πλαστών εγγράφων και ο πρωθυπουργός σιωπά. Αυτό είναι το ζήτημα για εμάς. Δεν είναι τι γίνεται επί ψηφισμάτων στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Είναι η διαχείριση που γίνεται στις πωλήσεις ελληνικού αμυντικού υλικού στη συγκεκριμένη χώρα και εάν υποκρύπτονται, που φαίνεται ότι υποκρύπτονται, θέματα μεσαζόντων, μιζών και διάφορα τινά.

•Αυτά τα οποία έχουν συμβεί είναι πολύ χαρακτηριστικά, είναι με όνομα και επώνυμο, είναι με έγγραφα και κατά συνέπεια οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει. Με το να πάρει πίσω την απόφαση που η ίδια εισηγήθηκε δεν πρόκειται να ξεφύγει, δε γίνεται έτσι απλά.

•Έδωσαν συνέντευξη τύπου οι δύο αρμόδιοι Βουλευτές που χειρίζονται το θέμα και επέδειξαν το έγγραφο. Και επέδειξαν και την πρόδηλη πλαστότητα.

•Η ανακοίνωση του κ. Τραμπ για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι μια βεβιασμένη κίνηση από μέρους των ΗΠΑ, η οποία, προφανώς χωρίς να έχει υπάρξει πλαίσιο συνεννόησης με όλες τις πλευρές, δημιούργησε τα θέματα που γνωρίζουμε και την καθολική ευρωπαϊκή αντίδραση. Η Ελλάδα σε αυτό το θέμα, πέραν κυβερνήσεων και κομμάτων, έχει πάγια και σαφή θέση η οποία δηλώνεται από το μέρος που βρίσκεται η πρεσβεία μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο