Συνέντευξη στην εκπομπή “Σήμερα” του τηλεοπτικού σταθμού “Σκάι”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Για την επίσκεψη Ερντογάν έχουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι θέμα ουσίας και το δεύτερο η επίσκεψη. Πάμε πρώτα στην ουσία: Κάνει ένα τεράστιο λάθος και το κάνει ηθελημένα ο κ. Ερντογάν. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι από τις συνθήκες που προβλέπονταν αναθεωρήσεις. Δεν υπήρχαν άρθρα μέσα στα κείμενα τα οποία να δίνουν την δυνατότητα στις πλευρές να το ξαναδούν το ζήτημα το οποίο ρυθμίζει η συνθήκη. Αντιθέτως είναι μια πολύ κλειστή συνθήκη με συγκεκριμένες διατάξεις, στις οποίες η Τουρκία παραιτείται ρητά από οποιοδήποτε έδαφος της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν λέει ότι μετά θα το ξαναδούμε. Βεβαίως και το ξέρει ο κ. Ερντογάν αλλά το κάνει γιατί θέλει να μπει σιγά-σιγά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων το ζήτημα των διεκδικήσεων και της αλλαγής του καθεστώτος. Για αυτό το κάνει.

•Στο θέμα της επίσκεψης, είναι απαράδεκτος ερασιτεχνισμός να προσκαλείται στην Αθήνα χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια θέματα, είναι τραγικό αυτό το οποίο συμβαίνει. Δίνουμε forum για να εμφανιστούν διεκδικήσεις εναντίον μας. Έχει τεράστια ευθύνη η ελληνική πλευρά.

•Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν περάσει από χίλια μύρια κύματα, έχουν περάσει και από φάσεις τεράστιας όξυνσης. Αλλά δεν καλούσαμε Τούρκο πολιτικό εδώ για να διεκδικήσει και τη χώρα μας. Αυτά τα πράγματα είναι αστεία που γίνονται. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση τραγικού ερασιτεχνισμού. Σας το λέω ειλικρινά, γιατί αυτό είναι τεράστιο ζήτημα. Δεν έχει να κάνει ούτε με κόμματα ούτε με παρατάξεις, έχει να κάνει με την πατρίδα ολόκληρη.

•Η ζημιά έγινε ήδη από την κυβέρνηση. Ο Ερντογάν που είναι πονηρός δεν έχει κανένα λόγο να επιμείνει. Το θέμα το δημιούργησε. Όλοι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή – και όχι μόνο – το συζητάνε. Ο Τούρκος Πρόεδρος ήθελε να το βάλει σιγά-σιγά πάνω στο τραπέζι.

•Αντίδραση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει. Αλλά δεν αλλάζει το βασικό γεγονός, ότι δώσαμε την ευκαιρία στον Ερντογάν να θέσει ένα θέμα το οποίο τίθεται χωρίς να υπήρχε ανάγκη. Δεν είχαμε κανένα λόγο να στρώσουμε εμείς το χαλί για να έρθει να πατήσει πάνω.

•Έγιναν λάθη από τον πρωθυπουργό στο ζήτημα του χειρισμού των «8» καθώς υποσχέθηκε πράγματα τα οποία με κανένα τρόπο συνταγματικά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

•Τι υποσχέθηκε στον Ερντογάν, ποδηγέτηση της δικαστικής εξουσίας; Εδώ το θέμα κρίνεται σε δύο επίπεδα, σε διοικητικό και σε δικαστικό. Στο δικαστικό, η Ελλάδα ανήκει σε ένα πλαίσιο χωρών -δεν είμαστε Τουρκία- στο οποίο στο τέλος αποφασίζει η δικαιοσύνη. Πώς μπορούσε ο κ. Τσίπρας να του πει «ναι, θα στους στείλω πίσω»; Χωράφι του ήταν; Δεν ήταν. Αφήστε που προέρχεται και από έναν χώρο που δήθεν νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

•Είναι τεράστια διπλωματική και εθνική ήττα και εθνικό πρόβλημα. Είναι πολύ κρίμα ειλικρινά. Αλλά εμείς είμαστε πάρα πολύ σοβαροί σε αυτά τα πράγματα, ούτε θα πάμε να καπηλευτούμε ούτε θα πάμε να δημιουργήσουμε ζήτημα. Δεν πάμε να κερδίσουμε εμείς κομματικά από αυτό. Το ζήτημα είναι να προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον και αυτό πρέπει να γίνει.

•Ήδη σαν χώρα έχουμε πάθει ζημιά. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, εάν θέλετε να δοκιμάσω να προβλέψω, χωρίς να μπορώ απόλυτα, αυτή τη στιγμή αφού ο Ερντογάν έριξε την μεγάλη «βόμβα» θα μετριάσει τον τόνο. Αυτό είναι το έξυπνο να κάνει.

•Μας δημιούργησε το θέμα και τρέχουμε τώρα εμείς γύρω-γύρω. Δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει το ίδιο έντονα. Θα είναι τεράστια έκπληξη για μένα ας πούμε να τα επαναλάβει αυτά μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

•Ο Ερντογάν δεν είναι η πρώτη φορά που πάει στη Θράκη αλλά είναι σημειολογικό ότι τώρα πάει αφού έθεσε τα θέματα αυτά στη συνέντευξη.

•Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει συνολικά την συνθήκη της Λωζάννης. Αναμετράται στο μυαλό του με τον Κεμάλ Ατατούρκ και θέλει να δείξει στην τουρκική ιστορία στο μέλλον πως ό,τι άφησε ο Κεμάλ να χαθεί, αυτός το πήρε πίσω. Είναι φανερό πια ότι έχει αυτοκρατορικές τάσεις.

•Το ξέρω ότι θέτει ζητήματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς, αλλά εμείς του επιτρέπουμε να τα θέτει. Και πρέπει να σοβαρευτούμε και να σταματήσουμε αυτές τις ανοησίες. Γιατί πρόκειται για ανοησίες ερασιτεχνών που διακυβεύουν τα εθνικά συμφέροντα για δεκαετίες και εκατονταετίες μπροστά.

•Για να τα χτεσινά επεισόδια, να κάνουμε σαφές ότι το Δεκέμβρη του 2012 και του 2013, όταν είχαμε εμείς την ευθύνη, όταν ήμουν εγώ υπουργός, στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο αυτά τα πράγματα δεν γινόντουσαν. Αναζητήστε τα βίντεο.

•Όσα έγιναν χτες είναι ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης, δεν το προσωποποιώ. Τα χτεσινά επεισόδια τα έχουμε δει τόσες φορές. Ένας υπουργός όταν κάνει κάτι, έχει ευθύνη την πρώτη φορά. Εάν ο πρωθυπουργός το ανέχεται και γίνεται 20 φορές, την ευθύνη την έχει συνολικά η κυβέρνηση. Εάν ο κ. Τόσκας είχε αποπεμφθεί την πρώτη φορά, τότε πράγματι θα ήταν ευθύνη του κ. Τόσκα. Όταν λέμε «δεν τρέχει τίποτα» και συμβαίνει συνεχώς, είναι συνολική κυβερνητική ευθύνη. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. «Αφήστε τo, σπάστε τα, έχει ο Θεός». Αυτά δεν είναι σοβαρής χώρας πράγματα.

•Οι μολότοφ με γκαζάκια είναι όπλο, μην κοροϊδευόμαστε τώρα, μην το θεωρήσουμε τρόπο διαμαρτυρίας. Πρόκειται για όπλο που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των αστυνομικών, των περαστικών, του οποιουδήποτε, ακόμη και των ίδιων των παιδιών που τα χρησιμοποιούν. Αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι ότι δίνει εντελώς λάθος σήμα σε όλους. Εάν υποθέσουμε ότι κάποιοι από αυτούς που ρίχνουν μολότοφ είναι παιδιά που θέλει να προστατεύσει και από παιδαγωγική άποψη αν θέλετε είναι τεράστιο λάθος. Αυτά τα παιδιά πώς θα εξελιχθούν στη ζωή τους; Έτσι ξεκινάει αυτή η ιστορία, από την πέτρα, από την μολότοφ και να δούμε που πάμε ύστερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο