Συνέντευξη στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Φαίη Μαυραγάννη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

· Υπάρχει πρόβλημα εκταμίευσης του υπολοίπου τα 800 εκ. ευρώ και ποια είναι η αιτία; Δεν έχει πληρώσει η κυβέρνηση την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή δεν έχει δώσει χρήματα στην οικονομία.

· Άλλο θέμα είναι οι 300.000 συντάξεις, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί. Ποιο είναι το τραγικό; Ότι δημιουργούνται ζητήματα διαπραγμάτευσης από την αδυναμία της Κυβέρνησης να εκτελέσει πράγματα επωφελή για την ελληνική οικονομία, να δώσει χρήματα. Αυτή την στιγμή η οικονομία χρειάζεται ζήτηση, χρειάζεται χρήμα. Υπάρχουν σοβαρές απαντήσεις στο γιατί τα κρατάμε;

· Αφού σου δίνουν χρήματα για να τα δώσεις, ποια είναι η λογική να κρατάς χρήματα; Αυτό δηλαδή ξεφεύγει από τη λογική και νομίζω ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο δεν πληρώνονται τα ληξιπρόθεσμα και οι συντάξεις. Θεωρεί ότι γίνεται γιατί δεν έχουμε λεφτά και όχι γιατί είναι τόσο άχρηστος ο μηχανισμός αυτός ο οποίος πρέπει να κάνει αυτή την δουλειά.

· Ωφέλιμο είναι να κλείσει άμεσα η 3η αξιολόγηση, μέχρι τα Χριστούγεννα το έχουνε πει σωρεία κυβερνητικών αξιωματούχων. Αλλά τελευταία φορά που το ακούσαμε αυτό έκλεισε μετά από 1,5 χρόνο. Η χώρα δεν αντέχει αυτή την αβεβαιότητα, η διατήρηση της αβεβαιότητας είναι τεράστια ζημιά για οποιαδήποτε οικονομία πόσο μάλλον για μια οικονομία αδύναμη όπως η ελληνική, που μάχεται να βγει από την κρίση.

· Νομίζω ότι κ. Μητσοτάκης έκανε κάτι πάρα πολύ καλό με την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Καταρχήν, η συνάντηση με τόσους Επιτρόπους, που οργάνωσε ο κ. Αβραμόπουλος δεν είναι κάτι σύνηθες, δείχνει και αυτό κάτι για το πώς μας βλέπουν.

· Εδώ οφείλουμε να εξηγήσουμε και αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ότι αυτό το πακέτο, έτσι όπως είναι, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να βγάλει, όχι μόνο την ελληνική οικονομία που έχει και άλλα δομικά προβλήματα, αλλά οποιαδήποτε οικονομία από την κρίση. Ένα πακέτο συνεχούς επαναφορολόγησης το οποίο τελικά δείχνει τα όριά του, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει υστέρηση εσόδων.

· Αυτό δεν βγαίνει, δεν υπάρχει κάποιος από μας που να μιλάει με Ευρωπαίους και να μην το λέει αυτό. Συμφωνούμε ότι έχει αποτύχει αυτή η συνταγή.

· Η κυβέρνηση δεν το ομολογεί, δεν έχει έρθει ποτέ στην Βουλή να πει «με συγχωρείτε, λάθος». Δεν το λέει.

· Δεν συμφωνούμε με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους έτσι όπως το έκανε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ξεκίνησε και είπε ότι το χρέος είναι το πρώτο πρόβλημα, ως κατάλοιπο της λογικής Βαρουφάκη. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι κάτω από αυτή τη βασική της διαπραγματευτική γραμμή βάλανε όλα τα άλλα – και τα πλεονάσματα. Κι αυτό παραμονές γερμανικών εκλογών, δηλαδή την στιγμή που και να ήθελε η Μέρκελ, και να ήθελε ο Σόιμπλε, δεν μπορούσαν.

· Στο εάν η ΝΔ θέλει το ΔΝΤ, εάν συζητούσαμε το 2010 ή το 2009 θα σας έλεγα ότι δεν είναι σωστό ένας εξωευρωπαϊκός μηχανισμός, να μπει μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και μάλιστα με τόσο κεντρικό ρόλο.

· Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που ξέρετε, ο Σόιμπλε τότε, ο «σκληρότερος» Ευρωπαίος, ήταν τότε και αυτός εναντίων. Αργότερα, στην πορεία του προγράμματος, μετέβαλε θέση πλέον γιατί ως προς την γερμανική κοινή γνώμη το ΔΝΤ λειτουργούσε ως παράγων αξιοπιστίας. Δεν δικαιώνουμε καθόλου τον κ. Παπανδρέου που το έφερε, εγώ θεωρώ ότι και ιστορικά ήταν λάθος.

· Η θέση του ΔΝΤ για το χρέος είναι μια ρεαλιστική θέση. Εμείς δεν λέμε ούτε να μείνει ούτε να φύγει, δεν μπαίνουμε σε αυτή την ιστορία. Εμείς έχουμε ορισμένα προτάγματα, ένα μέγιστο πρόταγμα είναι η μείωση των πλεονασμάτων.

· Είναι εδώ πια το ΔΝΤ και έχει μείνει πόσο καιρό. Εγώ νομίζω το ΔΝΤ θέλει να φύγει.

· Εάν δείτε στο ίντερνετ, της εστάλη της κ. Κουντουρά μια φωτογραφία από την Κέρκυρα, στην οποία ένας άνθρωπος ψάχνει στα σκουπίδια φαγητό. Δεν λέγονται αυτά τα πράγματα, εάν δείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεσπάσει «κυκλώνας».

· Μπορώ να μπω εγώ στο μυαλό του κάθε Υπουργού; Ακούς και απίστευτα πράγματα, εμείς έχουμε επιλέξει να μην ασχολούμαστε, ακούγονται απίστευτες ανοησίες…

· Εγώ έχω την εντύπωση πια – παρ’ ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνταγματική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους και με το υπάρχον Σύνταγμα. Μπορεί να ανοίξει μια καθαρή συζήτηση με την ελληνική κοινωνία, γιατί εάν συμφωνήσει μια επαρκής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα προτιμούσα με παραπάνω από 151 βουλευτές, μπορεί να βρεθεί μια συνεννόηση. Να βρούμε πώς υπό την ομπρέλα του υπάρχοντος συντάγματος, με σαφή αντίληψη και εξήγηση με την κοινωνία, τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε.

· Είναι εξαιρετικά ψηλά στις προτεραιότητές μας το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Καταρχήν φέρνει χρήμα, ξέρετε πόσα παιδιά πάνε στην Κύπρο για τον ίδιο λόγο; Γιατί όχι εδώ; Δε νομίζω ότι υπάρχει αντίλογος σε αυτό το θέμα, μόνο ιδεοληψίες.

· Θα καταργήσουμε τους νόμους Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά. Το προηγούμενο καθεστώς ήταν ο νόμος Διαμαντοπούλου ο οποίος δεν μπορεί να ισχύσει ως έχει, χρειάζεται πλέον βελτιώσεις, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς, να βάλουμε την αξιολόγηση ξανά, με έναν τρόπο αξιοπρεπή και πάλι, επειδή τα θέματα της Παιδείας δεν μπορεί να είναι θέματα που αλλάζουν κάθε 2-3 χρόνια. Να επιδιώξουμε μια ευρύτερη συναίνεση, όχι των 151. Βέβαια και ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον πέταξε στα σκουπίδια. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρέπει να επιχειρήσουμε ξανά τη δημιουργία κοινών τόπων. Από την άλλη, έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην Παιδεία. Για τις επιστήμες αιχμής πια δεν υπάρχουν καν έντυπα, γιατί δεν προλαβαίνουν να εκδοθούν. Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι προσανατολισμένο σε ένα πρότυπο δεκαετιών πίσω. Είναι κρίμα από τον Θεό αυτό που γίνεται.

· Υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας. Κινείται κάτι σε επίπεδο ενδιαφέροντος γιατί υπάρχει παγκοσμίως η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι φτηνή, υπάρχουν φτηνά assets. Η αγορά ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας είναι σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα.

· Δεν νομίζω ότι (τα επεισόδια στα Εξάρχεια) γίνονται με οικονομική λογική. Αυτό που παρατηρείται στα Εξάρχεια 2 χρόνια από την ζωή μου πάλεψα να το γυρίσω ανάποδα. Οφειλόταν σε συγκεκριμένες παραλείψεις του κράτους, πολλών κυβερνήσεων να είμαστε συνεννοημένοι. Αλλά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το έχει παρακάνει.

· Δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια, αλλά στα Εξάρχεια υπάρχει και το στοιχείο της βίας, της πολιτικής βίας.

· Θυμάστε την προσπάθεια που κάναμε το 2012-2013 για το καθάρισμα της Ομόνοιας και των γύρω περιοχών; Πήγαινα κάθε βράδυ, 2 με 3 μετά τα μεσάνυχτα, ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας κάθε βράδυ εκεί για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση να έρθουν οι άνθρωποι πίσω. Είχαμε μετρήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας και είχαμε βρει ότι κάθε βράδυ διανυκτέρευαν σε αυτό μόνο 34 άνθρωποι. Ήταν απίστευτη αυτή η ερημιά. Αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολείται καν με αυτό το θέμα, δεν την ενδιαφέρει, δεν τη νοιάζει.

· Να ξεκινήσω από το ότι ο χειρότερος εχθρός της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η κακή οικονομική της κατάσταση, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η Τουρκία δεν είναι μια διαρκής απειλή. Δεύτερον, εμείς ενημέρωση δεν έχουμε για αυτή τη συμφωνία, δεν ξέρουμε τι αφορά, τι δυνατότητες, τι θα γίνει. Διότι υπάρχει μια πραγματικότητα, ότι η Τουρκία στον χρόνο εκτέλεσης αυτής της θρυλούμενης συμφωνίας, θα έχει αεροσκάφη επόμενης γενιάς τα F-35. Το ερώτημα είναι, το υστέρημα του ελληνικού λαού εάν επενδυθεί στην αναβάθμιση των F-16, θα μπορέσει να δώσει αξιόπιστο αποτέλεσμα απέναντι στο καινούργιο τουρκικό όπλο ή δεν θα μπορέσει;

· Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, όχι πρωθυπουργική δικτατορία, για να ενημερώνει ο κ. Τσίπρας μόνο τους υπόλοιπους αρχηγούς. Να συνεννοηθούμε ποιος έχει την εντολή από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Τσίπρας δεν την έχει στο πρωθυπουργικό του γραφείο, την έχει ως επικεφαλής της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και οφείλει να έρθει στη Βουλή. Προσωπικά έχω μια υπόνοια ότι ήταν εισιτήριο για να μπει ο κ. Τσίπρας στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Τράμπ έχει μια αντίληψη. «Όποιος έρχεται εδώ πρέπει να δίνει δουλειές στους Αμερικανούς». Δικαίωμά του. Εγώ όμως θέλω να δίνω δουλειές στους Έλληνες, όχι στους Αμερικανούς, είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Εάν αυτό χρειάζεται για την άμυνα της χώρας, να δώσουμε αυτά και άλλα τόσα. Αλλά να χρειάζεται και να είναι αποδοτικό.

· 2,4 δις; Τόσα χρήματα δεν έχουμε διαθέσιμα.

· Μακριά η κουβέντα από τα αντισταθμιστικά, ούτε την λέξη δεν θέλω να ακούω. Η πηγή κάθε διαφθοράς στην Ελλάδα είναι αυτή η ιστορία. Δημιουργείται η αντίληψη στους ανθρώπους ότι τα αντισταθμιστικά είναι λεφτά που σου δίνουν αυτοί, αλλά είναι κομμάτι του τιμήματος που πληρώνεις εσύ και διατίθενται αλλιώς και με λιγότερο έλεγχο. Μακριά από μας αυτά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο