Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

· Η κυβέρνηση διασώζεται από το άρθρο 67 του Συντάγματος, το οποίο σε μια ψηφοφορία μετράει την πλειοψηφία επί των παρόντων. Τυπικά δεν υπάρχει θέμα. Ουσιαστικά όμως, πολιτικά, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Φαντάζομαι ότι δεν κοιμήθηκε ο κύριος πρωθυπουργός καλά χτες το βράδυ και δεν ξύπνησε ωραία σήμερα το πρωί.

· Το πότε θα κάνουμε πρόταση μομφής και με ποια ευκαιρία αυτό είναι δική μας προνομία. Το ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια πρωτοβουλία άσκησης νομοθετικού έργου κατά την κρίση της, αλλά εξαρτάται από την θέληση διαφόρων βουλευτών της, οι οποίοι ψηφίζουν ή καταψηφίζουν κατά περίπτωση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τη νομοθετική της πρωτοβουλία, άρα περνάμε σε μια άλλη φάση, τελείως διαφορετική.

· Θα πρέπει κάθε φορά η κυβέρνηση να διαισθάνεται και να διερευνά και μόνο τότε να νομοθετεί. Αυτό όμως δεν λέγεται κυβέρνηση ξέρετε, λέγεται «πάμε όπου μας πάει».

· Μπαίνουμε σε μια φάση αβεβαιότητας πλέον. Αλλά κυβέρνηση έχει περιορισμένες επιλογές. Εάν η κυβέρνηση αισθάνεται άνετα επειδή μπορεί με τους ΑΝΕΛ να ψηφίζει περικοπές, πάρα πολύ ωραία και εάν έτσι αισθάνεται ασφαλής. Αλλά πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πρόγραμμα σοβαρής κυβέρνησης, πρόγραμμα αλλαγής φάσης κοινωνίας, πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, υπό τέτοιες συνθήκες δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να περάσει μια μετέωρη ή ετοιμόρροπη κυβέρνηση.

· Μπορούμε να φτάσουμε στον Αύγουστο του 2018, αλλά θα ήταν καλύτερα να ήμασταν με μια άλλη κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση για εμάς είναι επιβλαβής.

· Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει βρει συμπαθή αυτιά στην κυβέρνηση αυτή η οποία κάνει και πράγματα που καμία άλλη δεν θα έκανε, όπως η υποθήκευση της περιουσίας του Δημοσίου για 100 χρόνια κλπ. Ο κ. Τσίπρας είναι για τον κ. Ντάισελμπλουμ ένα ατού που δεν θα ήθελε να το χάσει. Λυπάμαι που δεν είμαστε το ίδιο ευπειθείς για να έχουμε τους επαίνους του, αλλά από την στιγμή που έχουμε τοποθετηθεί με τον τρόπο που έχουμε τοποθετηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καταλαβαίνουμε ότι για τον κ. Ντάισελμπλουμ δεν είμαστε και ο καλύτερος συνομιλητής. Προτιμάει κάποιον που δεν θα του θέσει αυτά τα ζητήματα.

· Το κόμμα μας εκφράζεται δια μέσω του αρχηγού του και δεν υπήρχε κανένα θέμα διαφοροποίησης από την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη. Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι κοινωνικό ζήτημα υπάρχει. Δεύτερον, είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα που πιστεύουμε απολύτως στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου. Τρίτον, θεωρούμε πολύ επικίνδυνο το θέμα για να ρυθμιστεί από άλλα πρόσωπα, έστω και αν αυτά είναι οι γονείς και κάποια συμβούλια, όταν το άτομο αυτό είναι ανήλικο. Σε αυτό η αλήθεια είναι ότι μας επηρέασε η άποψη της Εθνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας. Παίρνουμε επίσης το παράδειγμα των συντριπτικά περισσότερων χωρών της Ευρώπης και λέμε ότι επί της ουσίας θα θέλαμε να υπάρχει μια ιατρική εξέταση η οποία να βοηθάει τον δικαστή να καταλήξει στην απόφασή του. Εν πάση περιπτώσει διαφωνούμε κάθετα με την κυβερνητική διατύπωση που αποκλείει την εξέταση. Λέει ρητά ότι δεν είναι απαραίτητη. Έτσι δεν επιτρέπει στον δικαστή, αν έχει αμφιβολίες για το τι να κάνει, να διατάξει αυτός πραγματογνωμοσύνη, Προσπαθήσαμε να τους συνετίσουμε σε αυτό, δεν μας άκουσαν. Καταθέσαμε δική μας πλήρη πρόταση για να μην μας πουν ότι «μπλοφάρουμε». Δε νομίζω ότι μπορούσαμε να κάνουμε πολλά παραπάνω.

· Εάν η κυβέρνηση είχε δεχτεί τις δικές μας προτάσεις θα το ψηφίζαμε. Με μια προϋπόθεση, να το ψήφιζαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.

· Το ότι δεν ψηφίζουμε κάτι σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν σημαίνει ότι δεν θα το ψηφίσουμε ως κυβέρνηση του τόπου. Θα καθυστερήσει για ελάχιστα η ψήφισή του διότι μια τέτοια τακτική θα οδηγήσει ελπίζουμε σε πτώση μιας κυβέρνησης που θεωρούμε επιβλαβή για την χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση βλάπτει τον τόπο, ότι κάθε μέρα παραμονής της στην εξουσία έχει κόστος μεγάλο στην οικονομία, στους θεσμούς, παντού. Κατά συνέπεια θεωρούμε ως μείζον να φύγει αυτή τη κυβέρνηση.

· Σε λίγο θα μας πούνε ότι ήταν και μια… συναινετική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε και εποικοδομητικό ρόλο και μας βοηθούσε! Αυτοί μας έβριζαν σαν «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες» 3 φορές την ημέρα και θα ψήφιζαν νομοθετήματα;

· Εμείς δεν το μιμηθήκαμε αυτό. Ήταν μεγάλη πρόκληση για πολλούς βουλευτές μας. Ξέρετε τι πάει να πει να υβρίζεσαι επί 3 χρόνια; Είναι μεγάλη κουβέντα να σε πει κάποιος «προδότη» μέσα στο κοινοβούλιο, να σε πει «δοσίλογο» επειδή έχεις διαφορετική άποψη. Δεν είναι έτσι απλό αυτό, αλλά το συμφέρον του τόπου είναι να το ξεχάσουμε και να πάμε ένα βήμα μπροστά. Και αυτό κάναμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο