Συνεντευξη στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

 

-Η κυβέρνηση μέχρι τώρα σας κατηγορούσε ότι δεν είχατε πρόγραμμα. Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε απολύτως πειστικά στην Δ.Ε.Θ. τον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση και τους κύριους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η μελλοντική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μέριμνα τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή. Η Ν.Δ. δεν υπόσχεται ότι «λεφτά υπάρχουν» ούτε υποκύπτει στον πειρασμό πλειοδοσίας σε ανεφάρμοστα προγράμματα, όπως το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το οποίο ο κ. Τσίπρας έταζε στους πάντες τα πάντα, για να εφαρμόσει ακριβώς τα αντίθετα. Το πρόγραμμά μας, εξειδικευμένο ανά τομείς, θα είναι απολύτως εφαρμόσιμο, όπως και τα όσα ήδη ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

-Αν δεν καταφέρετε να μειώσετε τα πλεονάσματα, πού θα βρείτε τα χρήματα για την μείωση της φορολογίας;

Η μείωση των πλεονασμάτων δεν είναι ένα «καπρίτσιο» της Ν.Δ. ή ένα τεχνητό επικοινωνιακό κατασκεύασμα. Είναι απαραίτητος όρος για την πραγματική επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως πιστεύω ότι κατανοούν πλέον και οι εταίροι μας, οι οποίοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για όσα απαίτησαν από την κυβέρνηση και εκείνη συμφώνησε. Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι απλώς εκτός πραγματικότητας και στερούν από την πραγματική οικονομία το απαραίτητο οξυγόνο, από την μείωση της εξαιρετικά υψηλής σήμερα άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι επί της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας οι εταίροι είχαν αποδεχθεί την αλλαγή των μέσων για την επίτευξη του ίδιου δημοσιονομικού στόχου, όπως π.χ. στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ υποστήριξε ότι η δική του κυβέρνηση θα έχει εκπλήξεις ενώ θα χρησιμοποιήσει και αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι θα περιοριστούν οι επιλογές από τις τάξεις των βουλευτών;

Στον βαθμό που συγκεκριμένα πρόσωπα θα προσφέρουν τις γνώσεις τους σε εξειδικευμένους τομείς, μπορεί αυτό να αποβεί χρήσιμο για την μελλοντική κυβέρνησή μας. Η τοποθέτηση αυτή δεν σημαίνει έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό ικανών στελεχών και είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει αρκετά από αυτά ως πρωθυπουργός.

-Οσον αφορά τον Σαρωνικό γιατί επιμένετε στην παραίτηση Κουρουμπλή; Μια ανάληψη πολιτικής ευθύνης θα έλυνε το πρόβλημα της ρύπανσης;

Κύριε Σιαδήμα, είναι αδιανόητο να έχει συμβεί ένα μείζονος σημασίας συμβάν, όπως αυτό στον Σαρωνικό – κατά μεγάλο μέρος λόγω των απαράδεκτων καθυστερήσεων του αρμόδιου Υπουργείου και της πλήρους έλλειψης συντονισμού – και η Κυβέρνηση να παριστάνει ότι όλα έγιναν… καλώς. Πίσω από τα κωμικοτραγικά που βιώσαμε (όπως οι προτροπές να κάνουμε άφοβα μπάνιο στην θάλασσα!) βρίσκεται η παντελής αδυναμία διαχείρισης κρίσεων και η έλλειψη στοιχειώδους προνοητικότητας από την σημερινή κυβέρνηση της χώρας σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να παριστάνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται ο «κανένας» και ουδείς να παραιτείται! Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και τα όσα παράλογα βιώνουμε εμείς και οι πολίτες, χρειάζεται να δυναμώσουμε κι άλλο την φωνή μας. Όχι με κραυγές, αλλά με επιχειρήματα, πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης όσο παραμένει στην εξουσία το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. 2,5 χρόνια καταστροφής είναι ήδη αρκετά.

-Η διεύρυνση της ΝΔ περνάει μόνο από το Κέντρο; Δεν σας ανησυχεί μήπως χάσετε ψηφοφόρους από τα δεξιά;

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που έχει ως ιδεολογία τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Χωρούν σε αυτό όλοι όσοι ασπάζονται τις αρχές της, από την μη φασιστική δεξιά, μέχρι την μη κομμουνιστική αριστερά, όπως άλλωστε ήταν και το ιδεολογικό στίγμα που προσέδωσε στο κόμμα μας ο αείμνηστος ιδρυτής του Κωνσταντίνος Καραμανλής.

-Κύριε Δένδια τη Δευτέρα είναι η συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που ζητάτε για την υπόθεση Καμμένου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πει ήδη ότι δεν συναινεί. Εσείς τι θα πράξετε;

Εύχομαι πραγματικά η κυβερνητική πλειοψηφία να μεταβάλλει την στάση της και να δεχθεί το αυτονόητο: την διερεύνηση από την Βουλή των Ελλήνων των σοβαρότατων περιστατικών παρέμβασης στη Δικαιοσύνη τα οποία έχουν αποκαλυφθεί. Aπό την πλευρά μας, δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, ανεξαρτήτως της έκβασης της ψηφοφορίας.

-Το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γερμανία και κυρίως οι συνεργασίες για την επόμενη κυβέρνηση επηρεάζουν το ελληνικό πρόβλημα; Μήπως μετεκλογικά οι Γερμανοί χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους;

Μου δίνετε την ευκαιρία να υπενθυμίσω κ. Σιαδήμα, πόσο λανθασμένη ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η Γερμανία βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, να θέσει ως κύρια προτεραιότητα το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Το αποτέλεσμα ήταν να αναλώσει άκαιρα πολύτιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μείωση των εξωπραγματικών ποσοστών των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όσον αφορά το μέλλον, η στάση των Γερμανών θα εξαρτηθεί και από την σύνθεση της κυβέρνησης που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών.

-Αν απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι καταδικαστική για το κόμμα αυτό, τότε τι πρέπει να γίνει; Τίθεται για εσάς θέμα αποκλεισμού από τις εκλογές;

Θα ήταν εξαιρετικά παράδοξο και νομικά αμφισβητούμενο να κατέλθει στις εκλογές μία εγκληματική οργάνωση, με στελέχη που εμπλέκονται στην δράση της, στην περίπτωση που υπάρξει σχετική καταδικαστική απόφαση. Στο στάδιο όμως που βρίσκεται ακόμη η δίκη της Χρυσής Αυγής, φοβούμαι ότι μπορεί να φτάσουμε στις κάλπες και να μην υπάρχει καν ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την συγκεκριμένη υπόθεση!

Μετάβαση στο περιεχόμενο