Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακραίως» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Ακραίως» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσω τους λογικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης.

•Στις αρχές του 2017 λέγαμε στην κυβέρνηση ότι σιγά-σιγά γεμίζουν ξανά το Δημόσιο με συμβασιούχους.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να αυξήσει την εκλογική του πελατεία, το κάνει με τον γνωστό, πάγιο, ελληνικό, παλαιομοδίτικο, παλαιοκομματικό, άθλιο τρόπο. Πρώτα βάζει συμβασιούχους, μετά ανανεώνει τις συμβάσεις 3 φορές, μετά το δικαστήριο κρίνει δικαίως ότι, εφόσον ανανεώθηκαν 3 φορές οι συμβάσεις, δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή η σχέση, και μετά, αφού δημιουργείται η ανάγκη, έρχεται και μας λέει ότι θα τους μονιμοποιήσει ή θα τους κάνει αορίστου χρόνου. Ξανανοίγουμε ένα κεφάλαιο που είχε κλείσει, με το οποίο ο παλαιοκομματισμός μπαίνει μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας ζωής και φαλκιδεύεται η πολιτική θέληση των Ελλήνων πολιτών. Αυτά είναι πράγματα που συνιστούν ντροπή για το κράτος του 21ου αιώνα.

•Η ΝΔ δεν είναι ένα κόμμα λαϊκισμού το οποίο λέει ότι θα τους μονιμοποιήσουμε όλους. Το πιο απλό πράγμα θα ήταν να αρχίσουμε να λαϊκίζουμε υποσχόμενοι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.

•Είναι καλό η χώρα τις προσλήψεις που έχει συμφωνήσει να τις κάνει στους χρήσιμους και κρίσιμους τομείς.

•Θα θέλαμε μέσα από μη κομματικές διαδικασίες να επιλέγονται οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι θα υπηρετήσουν τον δημόσιο τομέα. Δε θέλουμε η υπηρεσία στο Δημόσιο να είναι ανταμοιβή προηγούμενης κομματικής υπηρεσίας.

•Ο δημόσιος τομέας είναι βαθύτατα ασθενής και είναι κρίμα γιατί ένα κομμάτι από τους λειτουργούς του είναι λαμπροί. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κρατάνε το Δημόσιο στην πλάτη τους. Μπορεί κανείς να βασίσει μια προσπάθεια πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους. Όμως, το κράτος χρειάζεται θεσμική ανασυγκρότηση διότι έχει καταρρεύσει.

•Θεσμικά το κράτος βρίσκεται υπό κατάρρευση. Κανένας θεσμός στην Ελλάδα δεν δημιουργεί τον σεβασμό που θα έπρεπε.

•Αντέχει μια προηγμένη κοινωνία την εικόνα της Δικαιοσύνης, του Κοινοβουλίου ή της Κυβέρνησης σήμερα; Η απάντηση είναι «όχι».

•Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει στρατιά συμβασιούχων.

•Δεν έχουμε κανένα λόγο και καμία πρόθεση να διαιωνίσουμε το μοντέλο του κομματικού κράτους το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

•Δεν πιστεύω στο πρότυπο του ανεπάγγελτου πολιτικού.

•Θα πρέπει να ξέρει η ελληνική κοινωνία ότι σχεδόν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου δεν είναι πιο υπό ελληνική διοίκηση. Έχει περάσει υπό τη διοίκηση ενός σχήματος, το οποίο διοικείται από ένα Δ.Σ. που ορίζεται από ένα εποπτικό συμβούλιο, το οποίο ο κύριος παράγων που το υποδεικνύει είναι οι δανειστές της χώρας. Αυτά τα συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση.

•Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των μνημείων πολιτισμού στην Ελλάδα οδηγεί στην αντίληψη ότι πρόκειται για κρατικά μνημεία. Τα μνημεία είναι δημόσια, όχι κρατικά. Ανήκουν στην ελληνική κοινωνία και πολλά από αυτά είναι τέτοιου μεγέθους που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που είμαστε εμείς. Ανήκουν στην παγκόσμια κοινότητα. Η προσβασιμότητα στα μνημεία αυτά πρέπει να είναι απολύτως ανοιχτή. Δεν λέω χωρίς αντίτιμο γιατί κι αυτά πρέπει να συντηρηθούν. Η λογική των κλειστών μνημείων, της δυσκολίας πρόσβασης, της μη αξιοποίησής τους, είναι άθλια νοοτροπία.

•Ο κ. Μητσοτάκης δημοσίως έχει τοποθετηθεί για μείωση 9 μονάδων στο φόρο νομικών προσώπων και μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

•Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Με το βάρος που υπάρχει τώρα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Δεν υπάρχει κανένας παλαβός στον πλανήτη να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα του «29% συν 100% προκαταβολή», συν τις ασφαλιστικές εισφορές, συν 10% επίδομα αλληλεγγύης. Συνολικά πας γύρω στο 82% των ακαθάριστων εισπράξεών σου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο