Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97,8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97,8 FM».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Δένδια:

•Για την καθαριότητα μπορεί κάλλιστα να υπάρξει συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ιδιώτες. Ο κάθε ΟΤΑ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέθοδο.

•Αυτό το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι μια γενική συζήτηση για το πώς είναι ο βέλτιστος τρόπος αποκομιδής των απορριμμάτων. Είναι η αντιμετώπιση μιας κρίσης η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας του τρόπου που η κυβέρνηση επί δύο χρόνια διαχειρίζεται αυτό το θέμα, δηλαδή με παρατάσεις συμβάσεων, μέχρι που «χτύπησε» πάνω στη συνταγματική μονιμότητα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

•Αυτές είναι «ευρεσιτεχνίες» ΠΑΣΟΚ του ’80, οι οποίες οδηγούσαν σε μονιμοποίηση και μεγέθυνση του δημόσιου τομέα. Το χθεσινό λάθος δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο την επανάληψή του σήμερα.

•Το νομοθετήματα του κ. Κατρούγκαλου έχουν πάντα «διπολικές» αναγνώσεις.

•Στο ερώτημα αν η Πολιτεία χρειάζεται να έχει το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης, απαντώ, ναι, χρειάζεται. Βεβαίως δεν μπορούμε να εμποδίσουμε το δικαίωμα της απεργίας ή να κινηθούμε εκτός του συνταγματικού πυρήνα.

•Αν κανείς διαβάσει το κείμενο της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τη Χ.Α. με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό που λέει είναι ότι μετά την αντίδραση της Πολιτείας και τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της έχουν ελαττωθεί οι βίαιες ενέργειες της Χ.Α. σε δημόσιους χώρους. Αυτό δεν εμποδίζει εντελώς την Χ.Α. βέβαια να προβαίνει σε επεισόδια. Εγώ υπήρξα θύμα ενός επεισοδίου μόλις τις προάλλες.

•Θα πρότεινα στην «Αυγή» να μην πέφτει σε ατοπήματα για τα οποία κατηγορούσε άλλους πριν λίγες εβδομάδες. Στο θέμα της Χρυσής Αυγής, πρέπει το δημοκρατικό τόξο να έχει ομόθυμη στάση. Μην πάμε να «σκοράρουμε» και να αποκομίσουμε μικροκομματικά οφέλη διχάζοντας την προσέγγιση του συνόλου του δημοκρατικού τόξου, απέναντι στο φαινόμενο της Χ.Α.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε, και ένα τμήμα του – που ίσως έχει αποχωρήσει πλέον – ενεθάρρυνε μια κουλτούρα μίσους στο παρελθόν. Και είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε ποτέ ούτε συγγνώμη ούτε ευθέως ανακάλεσε.

•Είναι απίστευτες οι ύβρεις που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μας. Απειλές για κρεμάλες ακόμη και μέσα στη Βουλή «γερμανοτσολιάδες» κλπ. Αλλά προς χάριν της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής ηρεμίας τα ξεπερνάμε για να πάμε μπροστά.

•Ο κ. Ντράγκι κάνει το λάθος να κοιτάει το χρέος ως απόλυτο μέγεθος και δεν κοιτάει τον τρόπο εξυπηρέτησής του. Επειδή ο κ. Ντράγκι έχει επανειλημμένως βοηθήσει το να δημιουργηθούν ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη, μέσα από την ποσοτική χαλάρωση, η άποψή μου είναι ότι σφάλλει τώρα και θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα.

•Νομίζω ότι ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να έχει μια ευρύτερη θεώρηση και να εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα.
•Το συμφέρον της χώρας αλλά νομίζω και της Ευρώπης είναι να πάρουμε την ποσοτική χαλάρωση.

•Είναι πολιτικά απαράδεκτη η άρνηση του Γ. Παπαντωνίου (να προσέλθει στην αρμόδια προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών).

•Αν κάτι χρειάζεται αυτή η χώρα είναι θεσμούς. Αν οι θεσμοί της δεν προστατεύονται, η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα.

•Στους Κώδικες του Δικαίου που εγώ γνωρίζω, δεν έχει την δυνατότητα Υπουργός να συνομιλεί με καταδικασθέντα για κακούργημα, ενώ και όσον αφορά το Σύνταγμα της χώρας μία τέτοια ενέργεια υπεισέρχεται και παραβαίνει το άρθρο 26 που αφορά τη διάκριση των εξουσιών. Για μένα αυτό είναι απαράδεκτο και φτάνει για να υποχρεώσει τον Πρωθυπουργό οποιασδήποτε χώρας να λάβει μέτρα. Η ουσία του τι συμβαίνει είναι κάτι που αφορά τη Δικαιοσύνη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο