Δηλώσεις στην εφημερίδα «Documento» για τα «άβατα» και την κατάσταση στα Εξάρχεια και το Μενίδι

Δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Αθήνας της ΝΔ, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «Documento» για τα «άβατα» και την κατάσταση στα Εξάρχεια και το Μενίδι

 

– Ο Δήμος Αχαρνών, ένας από τους μεγαλύτερους της Αττικής, παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στην κοινωνική διαστρωμάτωση από περιοχή σε περιοχή και δεν θα έλεγα ότι αποτελεί στο σύνολό του «άβατο». Υπάρχει, άλλωστε, σημαντική και νόμιμη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και όχι μόνο παράνομη. Όμως, σε συγκεκριμένες περιοχές του ίδιου Δήμου, είναι αλήθεια ότι εμφανίζονται διαχρονικά έντονα προβλήματα ανομίας, όπως και φαινόμενα αδυναμίας συστηματικού ελέγχου από τα εντεταλμένα όργανα της Ελληνικής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να αποτελούν όντως «άβατα». Χωρίς να έχω την παραμικρή διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης, εκτιμώ ότι τα σημαντικά προβλήματα που όντως προϋπήρχαν – όπως υπήρχαν και αρκετά χρόνια προτού αναλάβω Υπουργός – έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερα κατά την θητεία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω ότι δεν κατανοώ γιατί εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα δημιουργίας νέου Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο είχε δρομολογηθεί και για το οποίο είχε εγκριθεί η δαπάνη, το διάστημα της υπουργικής μου θητείας. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μου είναι ότι «άβατα» δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν, καθώς το γεγονός αυτό συνιστά παραίτηση της συντεταγμένης πολιτείας από τα καθήκοντά της, αλλά και παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στην ασφάλεια. Αλλά και από κοινωνική άποψη, είναι απαράδεκτο σήμερα να υπάρχουν φαινόμενα δημιουργίας «γκέτο».

– Η κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, η μεγάλη έκταση και απόσταση από τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της πρωτεύουσας και τα προβλήματα αστυνόμευσης, σε συνδυασμό με την δημιουργία εικόνας ατιμωρησίας και την εκτίμηση ότι εκεί κανείς δεν ελέγχεται, είναι μερικοί παράγοντες που οδήγησαν σταδιακά αλλά σταθερά στην εκμετάλλευση από το οργανωμένο έγκλημα της συγκεκριμένης κατάστασης και στην άνθηση πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν βέβαια και οι «δρόμοι του εγκλήματος». Δεν υπάρχει εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών, αν δεν υπάρχουν κάποιοι μεγαλέμποροι πίσω από τα «βαποράκια» και τα δίκτυα διακίνησης, όπως δεν υπάρχει αύξηση των κλοπών, αν δεν υπάρχουν διαλυτήρια των αυτοκινήτων για ανταλλακτικά στην περιοχή που κάνουν «χρυσές δουλειές» και τα οποία πρέπει να εντοπισθούν. Για να θυμηθώ επίσης το εμπόριο κλεμμένου μετάλλου, ίσως να μην είναι τυχαίο ότι παρουσίασε κάμψη το διάστημα που διατέλεσα υπουργός, όταν πολλαπλασιάσθηκαν τότε οι έλεγχοι σε χυτήρια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όλοι όσοι ασκούσαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες.

– Χωρίς ενίσχυση της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για οιονδήποτε θέλει να εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, είναι αδύνατον να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά και μόνο με αστυνομικές δράσεις, οι οποίες δεν θα συνοδεύονται από άλλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα θα υπάρξουν και το πρόβλημα αργά ή γρήγορα θα «φουντώσει» και πάλι. Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων, που θα περιλαμβάνει εκτός από την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την τήρηση των νόμων (ακόμη και για αδικήματα όπως η ηχορρύπανση), εκπαιδευτικές δράσεις και κίνητρα για να πηγαίνουν όλα τα παιδιά των Ρομά στο σχολείο, προγράμματα κατάρτισης και κοινωνικής ενσωμάτωσης ή ακόμη και παρεμβάσεις για την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει η τοπική κοινωνία να στοχοποιήσει τους Ρομά στο σύνολό τους, ούτε να ενθαρρυνθούν πρακτικές αυτοδικίας που είναι απαράδεκτες και προσφέρουν έδαφος στην δράση ακραίων στοιχείων. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταστεί σαφές ότι η τήρηση των νόμων από όλους και προς όλους, είναι το αναγκαίο κοινωνικό συμβόλαιο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως και οπουδήποτε στην επικράτεια.

– Τα Εξάρχεια είναι επίσης «άβατο», αλλά δεν είναι ίδια περίπτωση με αυτήν του Μενιδίου για πολλούς και ευδιάκριτους λόγους. Το πρόβλημα εκεί ξεκινά από το γεγονός ότι συγκεκριμένες ομάδες δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν στα εντεταλμένα όργανα της Ελληνικής Δημοκρατίας για την διαφύλαξη του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας ασφάλειας. Πρόκειται μία λογική που όχι απλώς δεν είναι αντιεξουσιαστική, αλλά είναι βαθύτατα αυταρχική. Ουδείς επιθυμεί την «αστυνομοκρατία». Αλλά δεν είναι δυνατόν σε συγκεκριμένη περιοχή να μην εφαρμόζονται οι νόμοι του Κράτους Δικαίου. Η κατάσταση αυτή, άλλωστε, οδηγεί συχνά και στην συγκεκριμένη περιοχή σε κρούσματα εγκληματικότητας και στην εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς μετατρέπεται σε άσυλο πάσης φύσεως παραβατικών στοιχείων. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα σε «άβατα». Είναι αυτονόητο ότι όλες οι περιοχές πρέπει να λειτουργούν υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Συντάγματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο