Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ειδήσεις του Σαββάτου» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη

Συνέντευξη Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Ειδήσεις του Σαββάτου» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη

 

Τελικά ο κ.Τσιπρας βλέπετε να χάνει από τις εξελίξεις τους σχεδιασμούς που είχε μέχρι τα τέλη του 18;

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του αποδεικνύονται για μία ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Εγκλωβίσθηκαν στο ζήτημα του χρέους, παρά τα δυσβάστακτα μέτρα ύψους 5 δις. ευρώ τα οποία ψήφισαν πρόσφατα, αλλά παράλληλα εγκλώβισαν και την χώρα, μέσω της σύνδεσης της αξιολόγησης με το χρέος. Έθεσαν μάλιστα ως κυρίαρχη προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα σε λανθασμένη συγκυρία, καθώς τον Σεπτέμβριο διεξάγονται οι εκλογές στη Γερμανία, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, Οφείλουμε βεβαίως να παρατηρήσουμε ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι δανειστές, οι οποίοι συμφώνησαν για μία ακόμη φορά στα μέτρα που τους πρότεινε η Κυβέρνηση και τα οποία επιτείνουν το αδιέξοδο στην πραγματική οικονομία, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν υλοποιήσει την δέσμευσή τους για τη ρύθμιση του χρέους, από τον Νοέμβριο του 2012.

Με δεδομένο ότι η ιστορία ξεκινά από το ‘12, μήπως δεν πρόκειται ποτέ να βοηθήσουν πραγματικά στο θέμα του χρέους ;

Η ευθύνη των εταίρων είναι μεγάλη όχι μόνο για τον λόγο που προανέφερα αλλά και για το μήνυμα που στέλνουν στην καθημαγμένη ελληνική κοινωνία, ότι οι θυσίες της επί 9 χρόνια δεν έχουν αντίκρισμα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, το ζήτημα του χρέους επηρεάζει τα μακροοικονομικά κυρίως δεδομένα και δεν μπορεί να μετατρέπεται σε άλλοθι της Κυβέρνησης για τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στις οποίες αδυνατεί να βρει λύση. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτιμώ ότι σε μία συζήτηση που θα ξεκινήσει από την αρχή με τους εταίρους, η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ, με όπλο ένα πραγματικά μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δικής μας ιδιοκτησίας, θα πετύχει την υλοποίηση της δέσμευσής τους για το χρέος, παράλληλα με την μείωση των απαιτήσεών τους για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η στάση του πρωθυπουργού από εδώ και πέρα; Έχει άλλο αφήγημα; Μπορεί να ανακατέψει ξανά την τράπουλα;

Δεν ξέρω ποιο αφήγημα μπορεί να επινοήσει η Κυβέρνηση μετά το νέο πάθημά της, αλλά η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο Πρωθυπουργός είναι η παραίτησή του, αν δεν μπορεί να διαχειρισθεί τα σημερινά αδιέξοδα, που ο ίδιος κατά μεγάλο μέρος δημιούργησε. Ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα διανοηθεί καν να μπει στον πειρασμό, για μικροκομματικούς και μόνο λόγους, να επιστρέψει η χώρα σε φαινόμενα υπαρξιακής αγωνίας, όπως το καλοκαίρι του 2015.

Μιλήσατε πρόσφατα για την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να σταθεί ενωμένο απέναντι στη χρυσή Αυγή. Την ίδια ώρα όμως παρατηρείται πως κόμματα και πολιτικοί χρησιμοποιούν τις ασχημίες της Χρυσής Αυγής απλά και μόνο για να επιτεθούν στους αντιπάλους τους.

Στο ζήτημα αυτό, η στάση της ΝΔ, όπως εκφράζεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ξεκάθαρη: Απόλυτη καταδίκη της Χρυσής Αυγής και των πρακτικών του νεοναζιστικού μορφώματος. Εκτιμώ ότι υπάρχει πλήθος σοβαρών ζητημάτων στα οποία μπορούν να διαφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα μεταξύ τους, πλην του συγκεκριμένου. Απέναντι στην πρακτική της Χρυσής Αυγής πρέπει να υπάρχει ομόθυμη καταδίκη.

Στη συζήτηση που θα ξεκινήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θεωρείτε ότι θα μπορούσε να πει να πει διάταξη που να θέτει εκτός νόμου πολιτικά κόμματα αμφισβητούν την δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό σύστημα;

Πιθανώς να μπορούσε να τεθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον δημόσιο διάλογο, αλλά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν τίθενται στόχαστρο ιδέες, όσο απεχθείς κι αν είναι, αλλά παράνομες πράξεις. Πέρα από μελλοντικές προβλέψεις όμως για την προστασία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ήδη υπάρχουν για την ομαλή λειτουργία του, όπως π.χ. του Ποινικού Κώδικα και του άρθρου 160 παρ. 1, το οποίο προβλέπει ότι τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει ή διαταράσσει συνεδρίαση της Βουλής.

Η πρόσφατη εκδήλωση που κάνατε στο Caravel έδωσε την αφορμή σε ορισμένους να μιλήσουν για αρχηγική εμφάνιση του Νίκου Δένδια και για υποθήκη που δημιουργεί για την επόμενη μέρα. Έχετε αρχηγικές φιλοδοξίες;

H Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως βουλευτής της αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση να συνομιλώ με την κοινωνία και να καταθέτω δημόσια προτάσεις, ειδικά σε περιόδους που σηματοδοτούν το κλείσιμο μιας συγκεκριμένης περιόδου (όπως η ψήφιση του τετάρτου Μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ).

Επίσης στην ίδια εκδήλωση εξαπολύσατε επίθεση κατά του λαϊκισμού όπως είπατε βρίσκεται και εντός της Νέας Δημοκρατίας. Τι θεωρείτε ότι είναι λαϊκίστικο στη Νέα Δημοκρατία;

Ομολογουμένως είναι δύσκολο σε ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, να αποφευχθούν εντελώς τέτοιου τύπου φαινόμενα, έστω και σαν αντίδραση απέναντι στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των συναισθημάτων απογοήτευσης ή και οργής που έχει προκαλέσει σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, λόγω της πολιτικής της. Το δικό μας χρέος όμως είναι μην επιτρέψουμε την ανάπτυξη φαινομένων λαϊκισμού, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Αποτελούμε διαχρονικά την παράταξη του μέτρου και της ευθύνης και έτσι πρέπει να παραμείνουμε, μακριά από ύβρεις, κραυγές και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές. Αυτές οι πρακτικές είναι ξένες προς τη νοοτροπία και το ήθος του κόμματος το οποίο ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στο οποίο διατέλεσε Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο