Συνέντευξη στην εκπομπή «Επτά» της «ΕΡΤ1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή «Επτά» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Βάλια Πετούρη στην «ΕΡΤ1».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Όταν ο κ. Τόσκας είχε θέσει το θέμα της ασφάλειας στ Βουλή, διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Τώρα χαίρομαι που διαπιστώνει ότι υπάρχει.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει διαχρονικά πρόβλημα εσωτερικής τρομοκρατίας. Οι άλλες χώρες έχουν πρόβλημα ισλαμικής τρομοκρατίας.

Το αρχικό λάθος έγινε όταν θεωρήθηκε ότι με τη σύλληψη των στελεχών της 17Ν, το ζήτημα λύθηκε. Υπήρχαν υπόλοιπα τρομοκρατίας και μετά το 2008 δημιουργήθηκε μια καινούρια φάση στρατολόγησης νέων στην τρομοκρατία, κάτι το οποίο συνεχίστηκε.

Οι θέσεις (απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας) πρέπει να είναι κάθετες, απόλυτες. Θέλω να πειστούμε όλοι ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε μαζί. Στο παρελθόν, υπήρχαν δηλώσεις οι οποίες πάντοτε είχαν μέσα και το «αλλά».

Στη ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ «αλλά» στην τρομοκρατία. Και είμαστε το κόμμα ή ο ιδεολογικός χώρος που είχε σχεδόν το σύνολο των θυμάτων.

Αυτό που ονομάζουμε «δημοκρατικό τόξο» οκαι πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα. Αν κάποια υπηρεσία μπορεί να υπάρξει για το κοινωνικό σύνολο από αυτό το περιστατικό, είναι να υπάρξει επιτέλους μια ομόθυμη καταδίκη σε αυτό το φαινόμενο.
Ο κ. Παπαδήμος είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που γίνεται στόχος μετά περίπου από έναν αιώνα. Περνάμε σε άλλη φάση. Το χτύπημα πάει πάρα πολύ ψηλά στο επίπεδο της πολιτικής ιεραρχίας της χώρας.

Η εικόνα για την Ελλάδα, μια χώρα που προσβλέπει στον τουρισμό και στη ανάγκη για επενδύσεις, αμαυρώνεται αμέσως.
Δεν πρέπει να αλλάξει το πολιτικό και το κοινωνικό μας σύστημα. Το γεγονός ότι η Γαλλία είναι υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης για πάρα πολύ καιρό, είναι μια ήττα για τη δική μας ανοιχτή κοινωνία. Είναι μια αναγκαία υποχώρηση. Οι Γάλλοι δεν είχαν άλλη επιλογή αλλά το σύστημα, εξ ανάγκης για να προστατευθεί, αναγκάζεται και ακυρώνει δημοκρατικούς θεσμούς και κατακτήσεις.

Θα πρέπει η δυτική κοινωνία να μην πέσει στην παγίδα να περιθωριοποιήσει το ισλαμικό στοιχείο. Αν πέσουμε σε αυτήν την παγίδα, αν εξωθήσουμε το μουσουλμανικό στοιχείο ακόμα περισσότερο στο περιθώριο, θα είναι μια τεράστια ζημιά. Η ενσωμάτωση είναι η λύση, όχι η περιθωριοποίηση.

Δεν πρέπει να αλλάξουμε τον τύπο της κοινωνίας μας. Πρέπει να μείνουμε μια ανοιχτή, ανεκτική κοινωνία. Αυτός είναι ο τρόπος να νικηθεί ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Όχι να γίνουμε μια περίκλειστη, φοβική κοινωνία, που «γκετοποιεί» τους ανθρώπους που έχουν άλλες απόψεις.

Καταλαβαίνω ότι ιδεολογικά η κυβέρνηση δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτόν τον στόχο (τρομοκρατία). Είναι η ώρα να το κάνει.

Εδώ και 2 μήνες είχαμε μια συζήτηση στη Βουλή. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ότι μιλάμε για ένα θέμα που δεν υπάρχει. Αποδεικνύεται ότι το θέμα υπάρχει. Πάμε να το αντιμετωπίσουμε;

Δεν με ενδιαφέρει να ψάξω να ρίξω ευθύνες για το χθες. Με ενδιαφέρει, όμως, πάρα πολύ να έχουμε μια κοινή στάση για το αύριο.

Θεωρώ ότι ο λαϊκισμός είναι ο μέγας αντίπαλος. Αν καταφέρουμε να τον αντιμετωπίσουμε και να μιλάμε σοβαρά και ειλικρινά μεταξύ μας, θα κάνουμε άλματα.

(Για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη) Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ούτε μπορούμε να την ωραιοποιήσουμε, ούτε να την αλλάξουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να εστιάζουμε σε τμήματα τα οποία μπορούν να μας δώσουν χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα.

Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει στα λογικά να υπάρχει μια τουλάχιστον ενιαία αντίληψη.

Ένα από τα λάθη που κάνουμε είναι ότι δεν υπάρχει μια εθνική γραμμή απέναντι σε όλη αυτήν την κρίση που μας χτύπησε.
Την ένταση της αντίθεσης που η τωρινή κυβέρνηση, σαν αντιπολίτευση, είχε απέναντι στην κυβέρνηση του ’12-’14, δεν την είχε κανένας άλλος. Θυμηθείτε και με τι λεξιλόγιο γινόταν η αντιπολίτευση.

Δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν οι οικονομικοί δείκτες, χωρίς τρελή «αιμορραγία» της κοινωνίας, σε σημείο που να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε «αντίμετρα».

Πας σε προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και πιέζεις τον άλλον να σου κάνει παραχωρήσεις. Μα δεν καταλαβαίνεις ότι το πρώτο που θα τον νοιάξει είναι το δικό του πολιτικό κόστος;

Έχουμε μπει σε μια λογική διαρκών περικοπών. Αυτό το πράγμα δεν αντέχεται. Εάν θα μπορούσε κανείς να ζητήσει ένα μέτρο είναι ότι δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα.

Το ’14, για να τελειώνουμε με όλη αυτή την ιστορία των μνημονίων, η διαφορά μας με εταίρους τότε ήταν 1 δις, ενώ για αυτή τη διετία οι εταίροι έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και έχουν επιβληθεί γύρω στα 12,5 δις νέα μέτρα.

Υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι στο Δημόσιο που αν τους δώσεις περιθώριο, μπορούν να σου κάνουν και θαύματα. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι οι οποίοι στήριξαν την Ελλάδα στην κρίση, οι οποίοι μάχονται και κατά των ανέντιμων συναδέλφων τους.

Θέλουμε ένα σύγχρονο στρατηγικό κράτος. Αυτό δεν σημαίνει να αλλάξεις τον αριθμό των στελεχών, αλλά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Αν μειώσεις τους υπαλλήλους χωρίς να αλλάξεις τον τρόπο λειτουργίας, κάνεις μια τρύπα στο νερό.

Στην ομιλία μου πρότεινα η ευθύνη για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για την Πρωτοβάθμια Υγεία, να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα σχολεία να τα διοικήσουν οι δάσκαλοι και οι γονείς, όχι το Υπουργείο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο