Eκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για το Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας παρευρέθηκε σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εθελοντικής Επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, με χρηματοδότηση από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

 

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης:

«Καταρχήν, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί σήμερα κλείσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Νορβηγική, την Ισλανδική και την κυβέρνηση του Λιχτενστάιν, το οποίο διαχειρίστηκε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με απόλυτη επιτυχία.

Δίνουμε το μήνυμα σε όλους όσους παράνομα βρίσκονται στην πατρίδα μας ότι πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους και είναι σημαντικό που οι Ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι μας καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μας βοηθήσουν οικονομικά. Για να δώσω έναν αριθμό, θέλω να σημειώσω ότι τον τελευταίο χρόνο στείλαμε πίσω στις πατρίδες τους πάνω από 22.000 ανθρώπους και ελπίζουμε ότι το 2013 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ.

Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος προς όλους. Η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα αποτελεί αδίκημα και κατά συνέπεια οι άνθρωποι αυτοί που παράνομα μπήκαν στη χώρα μας και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Θα πρέπει να επιστρέψουν είτε με τα εθελοντικά προγράμματα είτε με τα προγράμματα τα οποία η ελληνική πολιτεία επιβάλλει σε όσους δε συμμορφώνονται.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτικές απόψεις που εκφράζονται από συγκεκριμένους φορείς που έχουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες μπορούν να “διακτινιστούν” από την ελληνική κοινωνία, δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Με σοβαρότητα, μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, θα λύσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας.»

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα του ρατσισμού, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: η ελληνική κοινωνία δεν διέπεται από ρατσισμό. Τα μεμονωμένα φαινόμενα θα παταχθούν αμείλικτα. Δεν υπάρχει χώρος για εκδηλώσεις ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία».

Μετάβαση στο περιεχόμενο