Χαιρετισμός στο Διεθνές Συνέδριο για την Στρατηγική Ανάπτυξης σε Αδριατική – Ιόνιο στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, εκλεκτοί καλεσμένοι, 

Η Κέρκυρα, ένα νησί που έχει συνδέσει την ιστορική του μοίρα με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε Αδριατική και Ιόνιο, σας καλωσορίζει. 

Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή που ως Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης και ως Βουλευτής του τόπου, έχω την τιμή να σας απευθύνω χαιρετισμό, κατά την έναρξη ενός Συνεδρίου για την στρατηγική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας. 

Μετά από αιώνες αναταραχής και δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε τρόπους συνεργασίας και να μετέχουμε στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. 

Η κοινή θάλασσα που μας περιβρέχει, από πεδίο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων και διπλωματικών ανταγωνισμών κατά το παρελθόν, γίνεται πλέον θάλασσα συνεργασίας . 

Το νησί των Φαιάκων, ευρισκόμενο σε στρατηγική θέση στο σημείο όπου η Αδριατική συναντά το Ιόνιο, αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών από τα χρόνια της αρχαιότητας, ενώ γνώρισε έναν μεγάλο αριθμό κατακτητών που ήθελαν να ελέγχουν τα στρατηγικά-εμπορικά περάσματα της Μεσογείου. 

Η πόλη της Κέρκυρας και ο πολιτισμός της σε όλες του τις εκφάνσεις, έχουν και σήμερα σημαντικές επιρροές από τους πολλούς άλλους πολιτισμούς που έβαλαν την σφραγίδα τους στην διαμόρφωση της ιστορικής της πορείας. Επιρροές από το Βυζάντιο, από τη Νορμανδία και από την Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας, όπως επίσης αγγλικές, γαλλικές, ρωσικές και τουρκικές επιρροές.

Ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός ρυθμός της Κέρκυρας, αποτελεί ακριβώς τον «καθρέφτη» της πολυκύμαντης ιστορίας του τόπου. Είμαστε υπερήφανοι για τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία αποτύπωσαν αυτές ακριβώς τις επιρροές και διατηρήθηκαν σε άψογη σχεδόν κατάσταση στο πέρασμα του χρόνου. 

Η Παλαιά Πόλη, με τα ιστορικά μνημεία, τα κτίρια, τα τοπία που απέδωσαν οι μεγάλοι ζωγράφοι και κατέγραψαν οι ξένοι περιηγητές, συμπεριλήφθηκε άλλωστε πριν λίγα χρόνια, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα, οι λαοί των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νέες προκλήσεις, να βρουν λύσεις στα προβλήματα, να χαράξουν κοινούς δρόμους συνεργασίας. 

Ο σταθερός προσανατολισμός μας στη βελτίωση των μεταξύ μας σχέσεων, η δημιουργία κοινών ενεργειακών, συγκοινωνιακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η ενθάρρυνση της διακρατικής επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και του τουρισμού, η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι μερικοί μόνο τρόποι για μια στρατηγική ανάπτυξης σε Αδριατική και Ιόνιο.

Παράλληλα, μαζί με όλες τις άλλες προκλήσεις των καιρών, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την απειλή που αυτή συνεπάγεται για την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. 

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην Κέρκυρα. 

Σας εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στους σκοπούς του Συνεδρίου σας, για την Στρατηγική Ανάπτυξης σε Αδριατική και Ιόνιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο