Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη

 

Όλα δειχνουν ότι η αξιολόγηση κλείνει τον Μάιο. Τι όμως εχει χαθεί σε επίπεδο οικονομίας και στόχων προϋπολογισμου;

Η ζημιά είναι ήδη τεράστια. Υπήρξε παλινδρόμηση στην ύφεση τους τελευταίους μήνες του 2016, 4 δισ. ευρώ έφυγαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους πρώτους μήνες του 2017, αυξήθηκαν κατά 18.000 οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, σταμάτησε η ισχνή έστω τάση μείωσης της ανεργίας και η αβεβαιότητα επέστρεψε σε όλα τα επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα μπορεί με ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι απλά να καλύψει σταδιακά, χάρη και στο φαινόμενο του «συμπιεσμένου ελατηρίου», το χαμένο έδαφος, αλλά και να γίνει προορισμός επένδυσης σημαντικών κεφαλαίων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χρειάζεται μια κυβέρνηση ΝΔ με εντελώς διαφορετική πολιτική.

Το Δ.Ν.Τ τελικά ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει ; Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του ;

Το ΔΝΤ κακώς συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά αυτό ήταν μία ακόμα λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, όπως όλοι γνωρίζουμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολούθησε από την πλευρά της μία αλλοπρόσαλλη πολιτική απέναντι στο ΔΝΤ, καθώς την ίδια ώρα που το δαιμονοποιούσε για μια σειρά από ζητήματα, το επικαλείτο συνεχώς στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Τελικά, το μόνο που «κατάφερε» ήταν να ενώσει και το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους απέναντι στην χώρα μας, ενώ μετά τα όσα απίστευτα έγιναν για την δεύτερη αξιολόγηση, το Ταμείο έχει πλέον το «πάνω χέρι» στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Το εάν θα μείνει το Ταμείο στην χώρα μας και στο μέλλον, από εμάς εξαρτάται και από το αν θα επιτύχουμε να επιστρέψουμε στις αγορές.

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ για την οικονομία οδηγούν σε ένα 4ο μνημόνιο που ίσως θα κληθείτε να υπογράψετε εσεις;

Να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση ήδη έχει μετακυλήσει φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές στις συντάξεις σε χρόνο που ξεπερνά τον συνταγματικά προσδιορισμένο της θητείας της. Όσον αφορά τον κίνδυνο επιβολής τέταρτου μνημονίου, λόγω της συνεχιζόμενης αποτυχίας της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, από μόνο του το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να προσφύγει το ταχύτερο δυνατό στις κάλπες. Η χώρα χρειάζεται εγκαίρως αλλαγή πορείας ώστε να μπορέσει να βγει στις αγορές – όπως ανέφερα και προηγουμένως – ώστε να μην πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες των Ελλήνων. Αλλά αφού είναι ευδιάκριτο ότι στην σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούν να πετύχουν κανέναν στόχο από όσους θέτουν – και αυτό ισχύει παντού και όχι μόνο στην οικονομία – ας παραιτηθούν!

Από τον Μαΐο που θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το καλοκαιρι του 18 που πολλοί τοποθετούν τις εκλογες η ΝΔ τι καινούργιο θα πρέπει να παρουσιάσει στο πολιτικό της λόγο ; Αρκεί μέχρι τότε μόνο να ζητάτε εκλογες κάθε βδομάδα;

Αυτό το οποίο κατ’ αρχήν οφείλουμε και ήδη γίνεται πράξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας, ειδικευμένο κατά τομέα και με εφαρμόσιμες λύσεις. Πρέπει ακόμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια για ανανέωση σε ιδέες και μεθόδους, αλλά και να επιδείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, για τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την πολυετή κρίση.

Τα όσα έγιναν με την κ. Παπακώστα θεωρείται ότι είναι μια μεμονωμένη περίπτωση ή η κ.Παπακωστα εκφράζει και άλλους Βουλετες που ενοχλούνται απο το στιλ και την πολυπραγμοσύνη Γεωργιάδη ;

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν επιθυμώ να το σχολιάσω και δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω για λογαριασμό άλλων συναδέλφων. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, έχω προ καιρού επισημάνει πως όλα τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την διαχρονική πολιτική μας ως παράταξη της συνέπειας και της ευθύνης στην εκφορά του δημόσιου λόγου και να μην μιμούνται την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το διάστημα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε τις ενδεχόμενες συνέπειες, όταν βρισκόμαστε σε έναν μεγάλο κομματικό οργανισμό, για τα όσα λέμε και πράττουμε.

Διακρίνεστε για το χιούμορ σας, όμως στη περίπτωση της κόντρας με τον κ.Τσακαλωτο στη Βουλή και της επίκλησης της Γεωργίας Βασιλειάδου πολλοί είπαν ότι κάνατε «φάουλ».

Έχω συνηθίσει να υφίσταμαι επιθέσεις για πιθανούς και απίθανους λόγους, αλλά τολμώ να πω ότι αυτή η επίθεση ήταν από τις πλέον υπερβολικές που έχω δεχθεί. Το πρώτο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι δεν διαπίστωσα καμία τέτοιου είδους αντίδραση στην αναφορά του κ. Τσακαλώτου στην κ. Γιόχανσον, η οποία ήταν και η αφετηρία της δικής μου παρέμβασης. Το δεύτερο είναι ότι δεν αναφερόμουν, όπως είναι ευνόητο, στην ίδια την αείμνηστη Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά στους συγκεκριμένους και γνωστούς σε όλους μας ρόλους, τους οποίους έχει ερμηνεύσει. Αλίμονο όμως κ. Τάκη, αν παντού στην ζωή μας κυριαρχήσει μία κακώς εννοούμενη και υποκριτική «πολιτική ορθότητα». Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ο «ορθολογισμός», αλλά το αντίθετο, όπως έδειξε η περίπτωση των εκλογών στις ΗΠΑ. Ένα μέρος της αντίδρασης, άλλωστε, οφειλόταν στην ανάγκη που αισθάνθηκαν κάποιοι να στηριχθεί ο πανταχόθεν βαλλόμενος υπουργός Οικονομικών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο