Συνεντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στην δημοσιογράφο Σάσα Σταματη

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στην δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη

 

Μήπως πρέπει να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία στρατηγική, από την στιγμή που οι εκλογές φαίνεται να πηγαίνουν πίσω;

Η Νέα Δημοκρατία πράττει ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που επιβάλλει ο συνταγματικός της ρόλος. Υποδεικνύει τι κάνει λάθος η κυβέρνηση, προτείνει μια εναλλακτική πορεία και επειδή το λάθος είναι μεγάλο, προτείνει και στον ελληνικό λαό να αλλάξει καπετάνιο στο καράβι. Λέμε δηλαδή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν ένας καλύτερος καπετάνιος από τον Αλέξη Τσίπρα και η κοινή γνώμη νομίζω συμφωνεί μαζί μας. Πότε θα γίνει αυτό και πώς θα γίνει αυτό θα το δούμε. Δεν μπορούμε να ρίξουμε εμείς την Κυβέρνηση.

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν. Αντίμετρα σε περίπτωση που είναι θετικά για τους πολίτες θα σκεφθεί να τα ψηφίσει;

Εάν έρθουν όλα σε ένα νόμο και με μια διάταξη, δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, άρα θα τα καταψηφίσουμε όλα. Εάν έρθουν ξεχωριστά μέτρα για την ελληνική κοινωνία, ενδεχομένως , εφόσον είναι όντως θετικά, να συμφωνήσουμε και να τα ψηφίσουμε. Αλλά συνήθως με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καλό. Και αν υπάρχει, το κακό είναι κρυμμένο πίσω από αυτό .

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την διεύρυνση του κόμματος προς την κεντροαριστερά. Μήπως όμως χρειάζεται και προς τα Δεξιά, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν;

Εμείς από την ίδια μας την ιστορία, από το 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε πρώτα απ’ όλα να είμαστε το κόμμα των λαϊκών τάξεων. Να είμαστε το κόμμα που επικοινωνεί με την μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας. Καταλαβαίνω ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον βολεύει κάτι άλλο. Αλλά το να μας «φορέσει» ότι είμαστε το κόμμα των προνομιούχων , των πλουσίων, αυτών που έχουν και κατέχουν, δεν είναι αλήθειά. Στην ιστορία μας ξεκινήσαμε να λεγόμαστε λαϊκό κόμμα. Είμαστε το κόμμα της ευρύτερης πλειοψηφίας και αυτό επιδιώκουμε. Άλλωστε η πολιτική πια δεν αναλύεται γραμμικά, δεξιά, κεντροαριστερά. Αυτό είναι απομεινάρι παλιών εποχών. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το δίλλημα είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που ακούν, καταλαβαίνουν έχουν λογική και προτείνουν κάτι προοδευτικό για τη χώρα και σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και έχουν υποκύψει στον λαϊκισμό.

Είναι εφικτή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές;

Αν το θέλει η ελληνική κοινωνία βεβαίως και είναι εφικτή. Αν δεν το θέλει η ελληνική κοινωνία, τότε δεν θα γίνει. Εμείς θα το προσπαθήσουμε. Δεν σας κρύβω ότι θέλουμε το περισσότερο, το πάνω από την αυτοδυναμία. Μπορούμε να έχουμε το 50%; Θέλουμε το 50%. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε αλλά η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που θα κρίνει.

Με ποιο κόμμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε για να κάνετε κυβέρνηση. Με το ΠΑΣΟΚ; Με το Ποτάμι;

Θα σας το θέσω αλλιώς. Με ποιες αρχές θα μπορούσαμε να συνταχθούμε; Ποια πράγματα μπορούμε να πιστέψουμε μαζί με άλλους ανθρώπους για να πάει ο τόπος μπροστά; Αυτό θα είναι το κριτήριο. Δεν έχει σημασία κάτω από ποια ταμπέλα θα είναι αυτές οι αρχές, αλλά ποιες θα είναι αυτές οι αρχές.

Θα μπορούσε ποτέ στην Ελλάδα να γίνει μια μεγάλη κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα αλισβερίσι, για να φτιάξουμε μια κυβέρνηση. Είναι πάντα πίσω από ποιες αρχές θα συνταχθούμε. Τι θα πούμε στον έλληνα πολίτη. Λογοδοτούμε και στη νέα γενιά. Η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει την νέα γενιά στην οποία η ανεργία φτάνει στο 50%. Όλα αυτά τα νέα παιδιά πρέπει να πιστέψουν σε κάτι. Και δεν θα πιστέψουν ποτέ σε ευκαιριακά «νταραβέρια».

Με την σύζυγό σας, τη Δάφνη, πώς γνωριστήκατε;

Εγώ ασκούσα τότε γενική δικηγορία – τώρα πια δεν το κάνω αυτό – και η γυναίκα μου ήρθε σαν πελάτης σε υπόθεση διαζυγίου. Έτσι την γνώρισα. Ήρθε να βγάλει το διαζύγιό της σε μένα και βρήκε τον… μπελά της. Βρέθηκε με ένα δεύτερο γάμο! Το έβγαλα το διαζύγιό της όμως, να είμαστε συνεννοημένοι. Κανένα διαζύγιο δεν είναι ωραίο αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είχε και μια δεύτερη φάση που είχε μια ευτυχή κατάληξη. Έχουμε τρία παιδιά. Έχει μια κόρη η γυναίκα μου που κάνει μεταπτυχιακό στην Αγγλία, ένα γιο εγώ από τον πρώτο μου γάμο που είναι στην Ιατρική και παίρνει πτυχίο και έχουμε και ένα παιδί μαζί που είναι στο Κολλέγιο Αθηνών, στην πρώτη Λυκείου.

Είστε δυο μέτρα άνδρας, έχετε κορμοστασιά. Αθλείστε;

Είμαι 1,90 μόλις. Όταν είχα μαλλιά ήμουν… 1.92. Κάνω γυμναστική 2 φορές τη εβδομάδα. Κάνω Pilates που είναι της μόδας και αποδίδει. Το συνιστώ. Σφίγγει το στομάχι αρκετά.

Τα μαλλιά σας πότε τα χάσατε;

Δυστυχώς πάρα πολύ νωρίς. Στα 23. Μέχρι τα 20 είχα και κοτσίδα.

Έγινε κάτι και τα χάσατε;

Τίποτα. Φυσιολογική φθορά. Και ο πατέρας μου και ο παππούς μου τα είχαν χάσει. Ο προπάππους μου την γλίτωσε γιατί πέθανε 30 χρονών από σκωληκοειδίτιδα . Η φαλάκρα είναι χαρακτηριστικό της οικογένειας.

Στην ψυχολογία ενός άνδρα όταν χάνει τα μαλλιά του, τι προκαλείται;

Σε πρώτη φάση αρνητικό σοκ. Τότε υπήρχε μια απίστευτη κρέμα, ρουμάνικη, η οποία μύριζε απαίσια. Καθόμουν και έβαζα αυτό το άθλιο πράγμα και έκανα να βγω από το σπίτι 24 ώρες γιατί δεν μπορούσε να με μυρίσει άνθρωπος. Δεν κατάφερα να κάνω τίποτα. Το συνηθίζεις μετά στο τέλος και καταντά να έχει πλάκα.

Τι σας αρέσει να κάνετε στην Κέρκυρα;

Να περπατάω στην παλιά πόλη. Η ωραιότερη πόλη της Ελλάδας κατά παρασάγγας. Η μόνη πόλη με αρχαιολογικά μνημεία από 4 διαφορετικούς κατακτητές. Βενετσιάνους , δημοκρατικούς Γάλλους, αυτοκρατορικούς Γάλλους και Άγγλους. Η χειρότερη αρχιτεκτονική της περίοδος; Η ελληνική. Τα έχουμε κάνει χάλια μαύρα.

Έχω μάθει ότι έχετε και ένα μικρό βαρκάκι.

Σχεδόν δέκα μέτρα, εξαιρετικό. Καλοτάξιδο αλλά αργό, μόλις 8 μίλια την ώρα. Οι καλύτερες διακοπές στο πλανήτη. Στην Ελλάδα αξίζει να έχεις μια βάρκα. Δεν μπορείς να είσαι Έλληνας και να μην έχεις μια βάρκα. Η Ελλάδα είναι θάλασσα και αυτή είναι χαρά, απόλαυση. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από την ελληνική θάλασσα το καλοκαίρι.

Έχετε περάσει καμία περιπέτεια στη θάλασσα;

Μαζί με τον πατέρα μου με ένα φουσκωτό, 36 ώρες χωρίς νερό στη θάλασσα. Πήγα να πεθάνω από αφυδάτωση ανάμεσα στην Κέρκυρα και τους Παξούς. Μας γλίτωσε ένας ταχυδρόμος που πήγαινε με ένα γάιδαρο τηλεγράφημα σε μια Γαλλίδα που είχε σπίτι σ’ έναν απόκρημνο γκρεμό και μας είδε.

Την διατροφή σας την προσέχετε;

Δεν τρώμε πολύ. Ψαράκι λίγο, όχι σάλτσες, όχι ψωμιά και όχι μακαρόνια παρότι μας αρέσουν. Το αλκοόλ περιορισμένο.

Βγαίνετε, διασκεδάζετε και σας έχουμε πετύχει κάπου

Βγαίνω, αλλά διασκεδάζω με τον τρόπο μου. Αν περιμένετε να με δείτε στο Lohan , δεν θα με δείτε. Μπορεί να δείτε τα παιδιά μου.

Χορεύετε καθόλου;

Χορεύω, αλλά όχι πολύ. Με φίλους μπορεί να χορέψω χασαποσέρβικο. Τον καλαματιανό δεν τον ξέρω καλά.

Τι μουσική ακούτε;

Κλασσική το πρωί, τζαζ αργά το βράδυ, ελαφρά το υπόλοιπο και τον τελευταίο καιρό Βελεσιώτου.

Αν δεν ήσασταν πολιτικός και δικηγόρος, τι θα μπορούσατε να είστε;

Θα ήθελα να είμαι καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας με ειδίκευση στα χρόνια των Παλαιολόγων. Συνδυάζει μιαν απίστευτη παρακμή στον κρατικό μηχανισμό με μια απίστευτη άνθιση στη τέχνη. Φοβερή περίοδος.

Τηλεόραση βλέπετε;

Βλέπω ταινίες και ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Βλέπω την Λίβερπουλ για την οποία τρελαίνομαι και τον Παναθηναϊκό, όταν έχω την υπόνοια ότι ίσως παίξει λίγη καλή μπάλα, γιατί τον τελευταίο καιρό μας έχει καταπικράνει.

Αγαπημένη ταινία;

Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» για την πλοκή της και το τέλος της, αλλά και για τον απίστευτο γυναικείο χαρακτήρα που ενσωματώνει η πρωταγωνίστρια

Αγαπημένη ηθοποιός;

Η Μέριλ Στριπ που έχει τρομερό ταλέντο. Παίζοντας την Θάτσερ, στην τελευταία ταινία που θυμάμαι, ήταν απίστευτη. Ο τρόπος που μπορεί και συσπά το πρόσωπό της και δίνει έκφραση στα μάτια της είναι κάτι το τρομερό.

Μπάλα παίζετε;

Έπαιζα σέντερ μπακ πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου και καλά νομίζω τότε. Τώρα πια δεν μπορώ. Έχω βγάλει τον ώμο μου κάνοντας κάμψεις με τον τρόπο που κάνουν οι καταδρομείς. Μόνο με ένα χέρι και τα χέρια ψηλά και το άλλο χέρι πίσω από την πλάτη. Δεν είχα καταλάβει ότι πέρασα τα 40 και βρήκα τον ώμο μου στο πάτωμα.

Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν αποφύγει το στρατό ενώ κάποιοι πήγαν μέχρι το Πεντάγωνο. Εσείς, υπηρετήσατε κανονικά.

Πήγα στη ΣΕΑΠ και έγινα έφεδρος αξιωματικός του Πεζικού. Υπηρέτησα στο Μπέλες, σε τάγμα ΕΛΔΥΚ. Ο στρατός είναι μια εμπειρία. Υπηρέτησα 28 μήνες και έγινα 20 κιλά πιο αδύνατος. Συνιστώ στις Ελληνίδες μητέρες να προτρέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα σύνορα. Είναι μια εμπειρία που θα την θυμούνται σε όλη τους τη ζωή και τους κάνει άνδρες. Τους φτιάχνει χαρακτήρα.

Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε;

Να γυρίσω μια ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους με θέμα τις σχέσεις ενός πατέρα με ένα παιδί. Η λογική του παιδιού κάποια στιγμή είναι να αμφισβητήσει τον πατέρα του να «σκοτώσει» το πατρικό είδωλο. Η πατροκτονία είναι θέμα της ενηλικίωσης. Όλο αυτό το πλέγμα της σχέσης του πατέρα με το παιδί είναι απίστευτο.

Φοιτητής είχατε κάνει άλλες δουλειές;

Δούλευα στη Prosar, στις επιχειρήσεις Σαράντη, στα καλλυντικά, και είχα έναν καλούτσικο μισθό που με βοήθησε να περάσω καλά τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήμουν στο λογιστήριο και έλεγχα τις οφειλές.

Ο πατέρας σας ήταν έμπορος και εσείς έχετε σπουδάσει στο Κολέγιο. Υπάρχει η εντύπωση ότι είστε μεγαλοαστός.

Μεγαλοαστός εγώ; Έχω ακούσει και άλλα αστεία. Εγώ στο Κολλέγιο πήγα με υποτροφία. Ήμουν μαθητής στην Κέρκυρα, ο πατέρας μου τότε ήταν μπακάλης και είχε υποστεί μια οικονομική καταστροφή. Πήγα στο Κολλέγιο επειδή υπήρχαν υποτροφίες που επέτρεπαν στα παιδιά σαν εμένα να πάνε σε αυτό.

Το χειρότερο πράγμα που γράφτηκε για σας;

Το χειρότερο πράγμα που με στενοχώρησε ήταν μια ηλίθια ανακοίνωση στην Κέρκυρα, στην οποία χαρακτηρίστηκε ο πατέρας μου «φιλοχουντικός». Όταν ασχολείσαι με την πολιτική, τρως λάσπες, όχι μόνο εσύ, αλλά και όσοι ήταν πριν από εσένα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο