Αποσπάσματα από την ομιλία στη Βουλή

Την εμπλοκή που προκαλεί στη λειτουργία και την απόδοση της παρούσας κυβέρνησης η απορρόφηση των προερχόμενων από το ΠαΣοΚ μελών της στις εξελίξεις του εσωκομματικού τους πεδίου υπογράμμισε ο κ. Νίκος Δένδιας, ομιλώντας την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου στη Βουλή, κάλεσε δε τους υπουργούς του ΠαΣοΚ, που επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματός τους, να παραιτηθούν του αξιώματός τους, αφού η αποστολή έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης δεν συγχωρεί οποιαδήποτε περίσπαση απ’ αυτό:

 

-Στηρίξαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου προ του φόβου να οδηγηθεί η χώρα σε μια μεγάλη εθνική καταστροφή, οφειλόμενη στην απρονοησία του προηγούμενου Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, και την απίστευτη ιστορία του δημοψηφίσματος. Επιθυμούμε αυτή η κυβέρνηση του συγκεκριμένου σκοπού και της έκτακτης ανάγκης να επιτύχει το σκοπό της, να κάνει τα πράγματα για τα οποία τη στηρίξαμε και να οδηγήσει τη χώρα, κατά το συντομότερο δυνατό χρόνο, σε εκλογές.

-Θα ήθελα να σχολιάσω αρνητικά τα θρυλούμενα από κυβερνητικούς κύκλους περί παρατάσεως της θητείας της κυβέρνησης, ευρείας εντολής και άλλα σχετικά. Αυτά δεν υπάρχουν στην ατζέντα. Αλλά χειρότερο αυτών είναι το εξής: Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και έτσι τη στηρίζουμε, εντούτοις παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της κυβέρνησης, σειρά υπουργών, «διαγκωνίζονται» όχι στο πλαίσιο σωτηρίας της χώρας, αλλά στο πλαίσιο της επερχόμενης εσωτερικής εκλογικής μάχης για την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

-Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης να έχει ως κριτήριο ενεργειών της, στα πιο καίρια υπουργεία, το πώς θα γίνει αρεστός ο οικείος υπουργός στο εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει στις ερχόμενες, όποτε κι αν γίνουν, εσωκομματικές διαδικασίες.

Αυτό το οποίο είναι έντιμο να γίνει κι αυτό το οποίο παρακαλώ να γίνει είναι εκείνοι που επιθυμούν να διεκδικήσουν την προεδρία του ΠαΣοΚ να παραιτηθούν από τον υπουργικό θώκο της έκτακτης ανάγκης. Διαφορετικά, είναι σχήμα οξύμωρο η κοινωνία ν’ αναμένει απ’ αυτούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που η εθνική ανάγκη επιβάλλει, αλλά να τους βλέπει να αίρονται μόνον στο ύψος των κομματικών περιστάσεων και των δικών τους εσωκομματικών, εκλογικών σκοπιμοτήτων».

Μετάβαση στο περιεχόμενο