Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Είναι βέβαιο ότι αναμενόταν μια αντίδραση της Τουρκίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 αξιωματικών. Είναι προφανές σε όλους ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται όπως εμείς το Κράτος Δικαίου. Παλιότερα ως Υπουργός είχα εμπειρία φακέλων που απέστελνε η τουρκική πλευρά για εκδόσεις και συνήθως οι φάκελοι της τουρκικής πλευράς είναι τελείως αόριστοι. Θεωρούν αυτονόητο ότι όταν ζητούν κάποιον, η χώρα από την οποία τον ζητούν πρέπει να τον εκδώσει. Οι φάκελοί τους, στο δικό μας δικαιικό σύστημα, δεν στέκουν, δεν υφίσταται απόδειξη αυτού για το οποίο ζητούν την έκδοση.

•Η Συνθήκη της Λωζάννης έχει δύο βασικά συστατικά: Δεν είναι ελληνοτουρκική και η νεοσύστατη τουρκική Δημοκρατία τότε, παραιτείται δια παντός από οιαδήποτε διεκδίκηση επί των εδαφών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

•Δεν είναι σοβαρά πράγματα το να στέλνει η Τουρκία πυραυλακάτους και να επιβιβάζει τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων.

•Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει στήριξη στα εθνικά θέματα από τα ΝΔ, ό,τι κι αν χρειαστεί. Όμως ο κ. Ερντογάν είπε κάτι που ενόχλησε, ότι η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει τους 8 αξιωματικούς. Είναι καλό να μην του δίνουμε το δικαίωμα να το λέει.

•Είχε έρθει ο κ. Βίτσας στη Βουλή και είχε κάνει μια τοποθέτηση η οποία στην πραγματικότητα αποτελούσε τοποθέτηση κυβερνητική για το αν ορθώς οι Τούρκοι είναι στη χώρα. Εγώ θέλω να δεχθώ την ελληνική εκδοχή κι αυτή πρέπει να υποστηρίξουμε, είμαστε Έλληνες και θα στηρίξουμε την πατρίδα μας. Αλλά πρέπει η κυβέρνηση να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Κοιτάξτε τις δηλώσεις της κυβέρνησης τις πρώτες μέρες που μπήκαν οι τούρκοι αξιωματικοί στην Ελλάδα. Θα δείτε τι ελέχθη τότε και θα δείτε πως δημιουργήσαμε εμείς την εντύπωση στην άλλη πλευρά, ανεξάρτητα αν ελέχθη και κάτι παραπάνω κατ’ ιδίαν, κάτι που δεν το ξέρουμε και σωστά εμείς θα δεχθούμε την ελληνική θέση.
•Η απαίτηση για εκλογές δεν είναι προσωπική. Είναι η τοποθέτηση της ΝΔ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε ότι θέλουμε να αναλάβουμε εμείς τη φασαρία. Φαντάζεται κανείς ότι είναι ευχάριστο αυτή τη στιγμή να αναλάβεις την διακυβέρνηση της χώρας με αυτές τις παραμέτρους; To στενά κομματικό μας συμφέρον είναι αυτό ή να τους αφήσουμε να βγάλουνε τα όποια… κάστανα από τη φωτιά και μετά να αναλάβουμε όταν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντριβεί τελείως;

•Η Monde της Κυριακής χρησιμοποιεί για το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα την έκφραση “Pasokization”, ως έκφραση διάλυσης κόμματος! Θα μπορούσαμε και εμείς να προσβλέπουμε στην… πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το κάνουμε, ζητάμε εκλογές.

•Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με την αβελτηρία της και την ανικανότητά της να εμπλέξει την δεύτερη αξιολόγηση με την ανάγκη υποβολής μεσοπρόθεσμου. Εάν είχε τελειώσει η αξιολόγηση πέρσι τον Φλεβάρη, όπως έπρεπε ή έστω μέχρι τον Δεκέμβρη στην χειρότερη, δεν θα υπήρχε το μεσοπρόθεσμο, δεν θα υπήρχε το μεσοπρόθεσμο ή η συζήτηση για νέα μέτρα, θα είχε πάρει τα λεφτά η κυβέρνηση και τώρα θα μπορούσε να διαπραγματεύεται το μεσοπρόθεσμο από θέση ισχύος.

•Η κυβέρνηση βάσισε όλο αυτό το αφήγημα σε ένα μέτωπο του Νότου εναντίον του Βορρά. Αέρας… κοπανιστός. Χθες έγινε το εξής απίστευτο: Στη μεν Λισαβόνα που ήταν ο Πρωθυπουργός, οι χώρες του Νότου μας έλεγαν πως θα μας στηρίξουν, ενώ στο Eurogroup, παρουσία του κ. Σόιμπλε, ούτε ένας δεν μας στήριξε, εκτός, ίσως, από τον κ. Σαπέν.

•Εμείς σαν αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσαμε να μείνει η χώρα στο Ευρώ, μην υπολογίζοντας το κομματικό μας συμφέρον. Εμείς που τότε στηρίξαμε και κρατήσαμε τη χώρα στο Ευρώ, εμείς είμαστε αυτοί που λέμε τώρα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κανέναν, είναι ευρέως αναξιόπιστη. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη κυβέρνηση.

•Έχει ο κ. Τσίπρας κάτι να προτείνει στον κ. Μητσοτάκη; Ευχαρίστως να του το μεταφέρω. Όμως φοβάμαι ότι δεν έχει. Κάθε φορά που έρχεται στη Βουλή άλλα λέει.

•Εμείς δεν ξεκινήσαμε ζητώντας εκλογές από την πρώτη μέρα.

•Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τελειώσει την αξιολόγηση. Δεν έχουμε μπει στην ποσοτική χαλάρωση, δεν μπαίνουν λεφτά στην ελληνική οικονομία, δεν μπορούμε να πιάσουμε το 2,7% της ανάπτυξης που έχουμε συμφωνήσει για το 2017, έχουμε πήξει στους φόρους και έχουμε τρελαθεί στις ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτές τις συνθήκες ποιος μπορεί να τα φέρει βόλτα; Ποιος θα αντέξει αυτά τα πράγματα; Η κυβέρνηση θα μείνει και θα φύγουν οι Έλληνες. Δεν θα μείνει κανένας!

•Δεν μπορεί κάθε διαπραγμάτευση να θέτει σαν απαραίτητη προϋπόθεση την παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, δεν την χρειάζεται.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε με το ίδιο ακριβώς πλαίσιο όπως τα υπόλοιπα κόμματα και είναι το μόνο κόμμα για το οποίο ενυπογράφως ο κ.Τσίπρας ζήτησε διαφορετικά και όχι τραπεζικά κριτήρια.

•Τα «κόκκινα δάνεια» που είχαμε ψηφίσει υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ή τώρα έρχονται μετά από δύο χρόνια που δεν κάνανε τίποτα και σκέφτονται για καινούρια νομοθέτηση άλλων μέτρων;

Μετάβαση στο περιεχόμενο