Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Action 104,6 fm»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Κώνστας και Δημοσθένης Καρμοίρης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Action 104,6 fm».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Δένδια:

•Έχουμε ένα «μνημόσυνο» σήμερα. Κι εμείς αλλά και η ελληνική κοινωνία, φοβάμαι. Να ήμασταν μόνο εμείς, λίγο το κακό.

•Η διετία ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται με μία λέξη: Καταστροφή. Νομίζω ότι η χώρα και η κοινωνία είναι πολύ χειρότερα, είμαστε σε υπαρξιακή αγωνία, δεν έχουμε φύγει από τα capital controls, η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς λεφτά, η αξιολόγηση δεν έχει τελειώσει, το κύρος μας διεθνώς είναι περίπου στο πουθενά και εξαρτόμαστε στο μεταναστευτικό από τους Τούρκους.

•Έχω διαφωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν είχε παραμείνει η κυβέρνηση Σαμαρά η χώρα θα ήταν 100 φορές καλύτερα. Έγιναν λάθη αλλά η αυτό δεν σημαίνει ότι η εναλλακτική δεν υπήρξε μια πολύ μεγάλη καταστροφή για τη χώρα. Και σε αριθμούς έχει αποτυπωθεί, μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια.

•Το χειρότερο είναι ότι συνεχίζουμε τα ίδια πράγματα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη που έκανε και στο παρελθόν. Θεωρεί ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της και καθυστερεί να κλείσει μια διαπραγμάτευση, ερχόμενη κι αυτή και όλοι μας στο τέλος σε αδιέξοδο.

•Στο ερώτημα, ποιος είναι πιο ικανός να βγάλει τη χώρα από αυτό το χάλι, ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης, η απάντηση είναι συντριπτική υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Εγώ δεν θυμάμαι άλλη φορά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να προηγείται του Πρωθυπουργού σε αξιοσύνη στα μάτια της κοινωνίας.

•Δεν θα είναι δύσκολο για τον Κ. Μητσοτάκη να πείσει την κ. Μέρκελ για ένα και βασικό λόγο: Γιατί θα της λέει την απόλυτη αλήθεια. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας μεταρρυθμιστής στην αντίληψη. Και η ΝΔ έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης εάν δεν προχωρήσει κανείς γρήγορα και σταθερά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι οι οριζόντιες περικοπές. Είναι εύκολο να το κάνεις αλλά οδυνηρό για αυτούς που το υφίστανται και ως προς το αποτέλεσμα απρόσφορο.

•Φάνηκε ότι οι οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων, αριθμού υπαλλήλων δεν είναι η λύση. Οφείλεις να είσαι πολύ πιο σοβαρός, μεταρρυθμιστικός και στοχευμένος για να φέρεις αποτέλεσμα. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης θα πείσει απολύτως την κ. Μέρκελ για αυτό.

•Πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτή η κοινωνία είναι 7 χρόνια σε κρίση. Δεν πιστεύει κανείς πλέον κανέναν. Είναι φυσικό η κοινωνία να μας αμφισβητεί. Είναι δικό μας καθήκον να πείσουμε την κοινωνία ότι είμαστε σοβαροί, μετρημένοι κι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο και μαγικό, δεν θα γίνει την άλλη μέρα το πρωί αλλά θα μπορέσει να αποτελέσει οριστική λύση σε αυτό το χάλι.

•Τμήματα του προγράμματος έχουν ήδη ανακοινωθεί ή είναι σε φάση ανακοίνωσης. Υπάρχουν και πράγματα τα οποία σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν αργότερα ή στην προεκλογική εκστρατεία. Και από την εμπειρία μας αλλά και από τις δυνατότητες του καθενός από μας νομίζω ότι είναι φανερό ότι είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από οποιοδήποτε άλλο κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση.

•Κάθε προσπάθεια ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος είναι πολύ σημαντική. Χρειαζόμαστε ανθρώπινο κεφάλαιο. Όλα τα κόμματα. Οι σοβαροί άνθρωποι, λυπάμαι που το λέω, αλλά απέχουν από την πολιτική σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να φέρουμε ανθρώπους στην πολιτική. Το κλίμα δεν είναι εύκολο. Το επίπεδο του διαλόγου είναι τόσο χαμηλό, οι ύβρεις τόσο συνηθισμένες, που ένας σοβαρός άνθρωπος δύσκολα αφήνει την καρέκλα του λέγοντας ότι θα πάει να προσφέρει και θα υποστεί όλα αυτά τα πράγματα. Η προσπάθεια που κάνει η ΝΔ είναι απολύτως απαραίτητη για τον τόπο και πρέπει να το κάνουν και τα άλλα κόμματα. Χρειαζόμαστε νέους, καθαρούς και ικανούς ανθρώπους στην πολιτική.

•Δεν θέλω να γίνομαι προσωπικά καταγγελτικός για κανέναν αλλά ο κ. Βαρουφάκης φαινόταν (τι πίστευε). Πρέπει να είσαι πού αφελής για να πατήσεις αυτήν την «μπανανόφλουδα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο