Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας συμμετείχε σήμερα το πρωί σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» την οποία παρουσιάζει στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 o δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Ο κ. Παπαδημητρίου είναι ένας σοβαρός καθηγητής και ένας σοβαρός άνθρωπος, αλλά ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα, έγινε κατευθείαν Υπουργός και δεν έχει εξοικειωθεί με την ανάγκη να κρύβει πράγματα. Κατά συνέπεια, η εκτίμησή μου είναι ότι είπε την αλήθεια. Υπάρχει διαπραγμάτευση για το θέμα του αφορολόγητου. Ο άνθρωπος είπε αυτό που ήξερε ότι γίνεται. Απλώς, του ξέφυγε.

•Αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να έχει τελειώσει τον Φεβρουάριο του 2016. Έπρεπε να τελειώσει τότε γιατί το κίνητρο για τη χώρα ήταν η ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή η εισροή ρευστότητας από την ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία. Αυτό το πράγμα, καθυστερώντας πλέον 12 μήνες, καθ’ ομολογία της κυβέρνησης, είναι καταστροφή. Και έρχεται και κουμπώνει με την νέα υποχρέωση να καταθέσουμε μεσοπρόθεσμο, το οποίο περνάει το όριο αυτής της κυβέρνησης αφού πάει μέχρι το 2021.

•Αυτή η δήθεν ανάπτυξη, αν υπάρξει, θα είναι μόνο το 2017 και θα είναι αναιμική. Ακριβώς για αυτό τους ζητάνε από τώρα περιγραφή επιπλέον μέτρων. Μπορεί να ζητήσουν και ψήφιση, δεν το ξέρουμε αυτό.

•Αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ένα περίεργο και αλλοπρόσαλλο τρόπο. Όλα δείχνουν μια απίστευτη προχειρότητα και η προχειρότητα μια τεράστια επικινδυνότητα.

•Υπάρχει ένα ζήτημα στον ΔΟΛ. Ιστορικά ήταν πάντοτε απέναντι στην δική μου παράταξη, και μάλιστα ορισμένες φορές, ιδίως απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, με εξαιρετική σφοδρότητα, και πέραν ορισμένες φορές. Θυμόμαστε όλοι τα πρωτοσέλιδα. Παρά ταύτα, αυτό που φαίνεται ως κυβερνητικό σχέδιο ελέγχου του ΔΟΛ, δεν είναι παραδεκτό σε μια δημοκρατική χώρα. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις – και μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία – πρέπει να αντιδράσουν, διότι αυτή η νοοτροπία δεν έχει τέλος, αν επικρατήσει.

•Για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι καλό. Αυτή είναι μια πορεία που μας πηγαίνει στον τοίχο. Με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές, αυτές τις ασφαλιστικές εισφορές, με αυτήν την αντίληψη όσον αφορά το Δημόσιο, δεν πάμε πουθενά.

•Το 2,7% ανάπτυξη που έχει προϋπολογιστεί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί για έναν απλό και βασικό λόγο: Είχε την προϋπόθεση να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση από το προηγούμενο φθινόπωρο. Αφού αυτό δεν έχει γίνει, το 2,7% δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Και λυπάμαι που το λέω. Αυτό θα φέρει μια καταιγίδα από πίσω του.

•Το μόνο θετικό που έχει να πει η κυβέρνηση είναι ότι τα έσοδα έχουν υπερβεί τους στόχους. Μετάφραση: «Έχουμε φορολογήσει βάναυσα και βάρβαρα την ελληνική κοινωνία, στερώντας από την αγορά ζήτηση». Για αυτό και η περίοδος των γιορτών αλλά και οι εκπτώσεις πήγαν πολύ άσχημα. Για αυτό η αγορά στενάζει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο