Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής. Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι και οι προλαλήσαντες Υπουργοί, αλλά κυρίως και οι συνάδελφοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ανέπτυξαν προηγουμένως τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και της Πλειοψηφίας γι’ αυτό το ζήτημα, είπαν αρκετά πράγματα για την ΕΡΤ και νομίζω απολύτως επαρκή για τους λόγους που οδήγησαν την Κυβέρνηση να ενεργήσει με τον τρόπο που ενήργησε.

 

Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πράγματα τα οποία να μπορώ εγώ να προσθέσω. Και επιτρέψτε μου συμπερασματικά να πω ότι και ο αντίλογος ο οποίος ακούστηκε εν μέρει σ’ αυτήν την Αίθουσα δεν συνιστά επαρκές ή στοιχειωδώς επαρκές επιχείρημα. Και αυτό το λέω με κάθε σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

Όμως, εκείνο το οποίο θα ήθελα να σχολιάσω για λίγο χωρίς να σπαταλώ το χρόνο της Εθνικής Αντιπροσωπείας είναι το ίδιο το γεγονός του αιτήματος το οποίο υπεβλήθη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Διότι, εν πάση περιπτώσει, μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι διαφωνεί με την αντίληψη της Κυβέρνησης, με την αντίληψη του Πρωθυπουργού, με την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της ΕΡΤ. Αυτό είναι κάτι απολύτως σεβαστό. Και μπορεί να ασκεί την οποιαδήποτε κριτική, μπορεί να διατυπώνει την οποιαδήποτε γνώμη, μπορεί όταν θα έρθει να συζητηθεί το κυρωτικό νομοθέτημα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, να τοποθετηθεί κάθετα αντίθετα και να εξηγήσει τους λόγους.

Εκείνο, όμως, το οποίο διαφεύγει της αντίληψής μου είναι η τακτική της υποβολής αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή. Μάλιστα, αυτό το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή σαφέστατα στην τρίτη μόλις γραμμή μιλά για πολιτικές –απολύτως σεβαστό- αλλά και για νομικές –διάβαζε «ποινικές»- ευθύνες των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν κλπ.

Παρατηρώ τον τρόπο διαχείρισης του αντιπολιτευτικού λόγου, αλλά και την αντιπολιτευτική τακτική την οποία ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλους αυτούς τους μήνες. Μιλάω για το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκπροσωπεί την Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει μία άποψη για τα πράγματα και το πώς αυτά θα πρέπει να γίνονται στην πολιτική. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό το οποίο διαγιγνώσκω πίσω από κάθε κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για οποιασδήποτε μορφής κυβερνητική πρωτοβουλία είναι η απειλή, η συνεχής και διαρκής απειλή κατά πάντων, δια πάντων και για οτιδήποτε. Και συνακόλουθα, βεβαίως – αλλά δεν είναι το θέμα της παρούσας συζήτησης – η συνυπογραφή αβίαστα, ανερυθρίαστα, άκριτα και συνεχώς οποιουδήποτε αιτήματος, οποιασδήποτε ομάδας, οιουδήποτε διεκδικούντος, οιουδήποτε διαμαρτυρόμενου για οιονδήποτε λόγο και οποτεδήποτε.

Ειλικρινά, μπορείτε να πάρετε τη σημερινή ανακοίνωση, για να δείτε το πνεύμα το οποίο διέπει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πρόκειται για ανακοίνωση η οποία αφορά κάλεσμα σε συγκέντρωση σωματείων εναντίον της επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού κ. Σόιμπλε. Θέλει κάποιος να διαμαρτυρηθεί εναντίον της επίσκεψης του κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα; Αυτό είναι κάτι απολύτως σεβαστό! Είναι δικαίωμά του να διαμαρτυρηθεί.

Όμως σας διαβάζω για όσο αξίζει την κατάληξη της ανακοίνωσης που καλεί τον κόσμο σ’ αυτή τη συγκέντρωση. Λέει: «Η κοινωνία ωστόσο θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία».

Τι πολίτευμα έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Δεν έχουμε δημοκρατία;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Με απαγόρευση συγκεντρώσεων;

ΙΩΑΝΝΑ ΓΑΪΤΑΝΗ: Χούντα έχουμε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Έχουμε χούντα! Βεβαίως. Η άποψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ενστερνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το πολίτευμα της χώρας –και σας ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε, που μου το επιβεβαιώνετε, προσπαθούσα να σας το εκμαιεύσω, δεν περίμενα ότι κάποιος θα πεταχτεί και θα μου κάνει τη χάρη να το ομολογήσει ευθαρσώς – είναι ότι υπάρχει χούντα στη χώρα, ότι η χώρα δεν διοικείται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται προφανώς ως δύναμη ανατροπής…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς το νομίζετε. Όχι εμείς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Κοιτάξτε, κύριε Παπαδημούλη, πίσω σας. Δεν στερείστε του δικαιώματος ακοής και του προσδιορισμού της πηγής του ήχου τον οποίον ακούτε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δικηγόρος επαρχίας είστε, αλλά εδώ είναι Βουλή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Σας ευχαριστώ για το κομπλιμέντο. Φαντάζομαι πως ο τρόπος που το είπατε είναι μειωτικός, όμως, με τιμά. Βεβαίως, είμαι δικηγόρος Κερκύρας. Το διατηρώ. Φαντάζομαι ότι εσείς είστε δικηγόρος Λονδίνου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός. Μη στρεψοδικείτε. Γελοιοποιείστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Σας διαβάζω, λοιπόν, σωρεία απειλών οι οποίες εκπέμπονται από το ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς κατά κάθε κυβερνητικής πράξης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 30.7.2012 για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό το σκάνδαλο. Απαγορεύεται, λοιπόν, να ασχοληθούμε με την Αγροτική Τράπεζα».

Θέμα ΟΠΑΠ: «Σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα και όσοι έχουν τολμήσει, θα βρουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που θα τους ζητήσει να δώσουν λογαριασμό».

Αποκρατικοποιήσεις: «Θα εξετάσουμε τις συμβάσεις και θα επαναφέρουμε στο δημόσιο τις επιχειρήσεις. Τετελεσμένα δεν υπάρχουν και θα λογοδοτήσουν».

Άλλη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις τράπεζες: «Θα προχωρήσουμε στην εθνικοποίηση όλων των τραπεζών που πρόκειται να ανακεφαλαιοποιηθούν». Παρακάτω: «Θα ελεγχθούν όσοι …» κ.λπ.

Σας ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Είναι ποτέ δυνατόν με αυτήν την αντίληψη σε μια χώρα που βρίσκεται σε φάση υπαρξιακής αγωνίας να μπορέσουμε να πάμε μπροστά; Είναι δυνατόν, όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε κάθε κριτική που ασκεί απέναντι στην Κυβέρνηση δικαίως ή αδίκως –γιατί ξαναλέω ότι είναι δικαίωμά της να ασκεί κριτική- υποβάλλει εμμέσως πλην σαφώς στην ελληνική κοινωνία την αντίληψη ότι υπάρχει κάτι το ποινικά αξιολογήσιμο στην κυβερνητική άποψη και στην κυβερνητική πρακτική; Αν αυτό γίνεται και αν αυτό είναι η αντίληψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί απορεί για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής; Όταν με την ίδια της τη στάση απονομιμοποιεί κάθε δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση, απονομιμοποιεί κάθε κυβερνητική δραστηριότητα, κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι δυνατόν μια χώρα να πάει μπροστά;

Ξαναλέω, επανέρχομαι και καταλήγω, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μακρύνει κανείς μια συζήτηση αυτής της μορφής. Η χώρα έχει ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η δυστυχής κυπριακή εμπειρία του εικοσιτετραώρου απέδειξε τι είναι ο άλλος δρόμος τον οποίον οποιοσδήποτε πριν θα μπορούσε καλή τη πίστει να επικαλείται.

Είναι φανερό ότι στη χώρα πρέπει να γίνουν πράγματα, τα οποία πρέπει να τα αποφασίσει η Κυβέρνηση και πρέπει η κοινωνία να τα υλοποιήσει. Δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει μέσα σε ένα κλίμα όχι μόνο καχυποψίας αλλά σε ένα κλίμα με το οποίο η Αντιπολίτευση συνεχώς ποινικοποιεί ή επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και κατηγορεί την κυβερνητική δραστηριότητα ως ποινικά αξιολογήσιμη συμπεριφορά.

Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχίσει να γίνεται. Η χώρα είναι σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο, για να μας επιτρέπεται να ακολουθούμε μια τέτοια πρακτική.

Και ειλικρινά σας λέω δεν ήρθα εδώ ούτε για να ανταλλάξω εξυπνάδες ούτε μειωτικά σχόλια με οποιονδήποτε. Με υπερβαίνουν αυτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ε, λίγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Ήρθα για να σας πω ότι υπάρχει ανάγκη έστω και στη διαφωνία μας να εφαρμόσουμε έναν κανόνα συμπεριφοράς και έναν κανόνα διεξαγωγής διαλόγου που να επιτρέψουν να καταλήξουμε σε αυτή την πορεία που θα σώσει τη χώρα και την κοινωνία από την παρούσα κρίση.

Κατά τούτο, λοιπόν, καταλήγω. Τέτοια συνεχή αιτήματα, όπως αυτό που συζητείται σήμερα περί συστάσεως εξεταστικής επιτροπής, ουδέν συνεισφέρουν. Το αίτημα αυτό θα απορριφθεί. Είναι βέβαιο. Αυτό, όμως, το οποίο θα είναι ωφέλιμο για τον τόπο, πέρα από την απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος, είναι να συμφωνήσουμε σε έναν τρόπο κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς και σε μία διαδικασία διαλόγου που θα συνιστά βήμα εξόδου και από την κρίση και όχι πισωγύρισμα το οποίο μας οδηγεί ακριβώς σε αυτά τα οποία θέλουμε να αποφύγουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο