Σημεία ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου Σχεδίου Νόμου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», επισήμανε ότι «η μεταφορά και πώλησή τους σε ειδικές εταιρείες θα έπρεπε να ήταν η τελευταία και όχι η πρώτη επιλογή της Κυβέρνησης», ενώ υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε όλο αυτό το διάστημα το Νόμο που ήδη υπήρχε, γνωστό ως «Νόμο Δένδια».

 

Όπως ανέφερε, «η Κυβέρνηση προηγουμένως θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει ή έστω τροποποιήσει το ν.4307 του Νοεμβρίου 2014 που προέβλεπε τη ρύθμιση και διαγραφή 50% των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, παρ’ ότι και νόμος αυτός ήταν ‘μισός’, αφού ισόποση διαγραφή θα έπρεπε να προβλεπόταν και για τις οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά διαφωνούσε ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης».

«Με τον τρόπο αυτό οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα βοηθούνταν ουσιαστικά και θα διασώζονταν οι θέσεις εργασίες που προσέφεραν, η εξ αρχής δημιουργία των οποίων με επιδοτήσεις κλπ. θα στοίχιζε περισσότερο στο Δημόσιο» τόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν ενεργοποίησε το νόμο αυτό, παρ’ ότι η κύρια, εκτελεστική Κοινή Υπουργική Απόφαση είχε ήδη εκδοθεί τον Ιανουάριο, αλλά αποθάρρυνε την εφαρμογή του, με δεκάδες διαρροές ότι θα εισήγαγε νέο, ευνοϊκότερο πλαίσιο για τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Τελικά μόλις αρχές Ιουνίου του 2015 το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας για την “ολιστική αντιμετώπιση» του ζητήματος, αλλά καταλήφθηκε από τις εξελίξεις» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Υπενθύμισε επίσης την πρότασή του ως Υπουργού Ανάπτυξης να ρυθμισθούν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με την μέθοδο “balloon”, «δηλαδή να εξυπηρετείται το τμήμα του δανείου που ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα αξία του ακινήτου και το υπόλοιπο να μετατεθεί στο μέλλον, για να δούμε πότε θα επέλθει αποκατάσταση της αξίας του ακινήτου στην αγορά, αλλιώς και η τράπεζα να υποστεί την ζημιά της και να χάσει την διαφορά, γιατί και η τράπεζα εκτίμησε λανθασμένα την αξία του ακινήτου».

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε για το ίδιο ζήτημα: «Αντί να κάνετε αυτό σήμερα παραχωρείτε τα δάνεια σε distress funds. Πώς το κάνετε αυτό το πράγμα; Η συνείδησή σας πώς το επιτρέπει;… Πώς το κάνετε αυτό χωρίς να δοκιμάσετε οτιδήποτε άλλο πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο;».

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε στην ομιλία του:

«Ο νόμος που εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί την εθνική οικονομία, παραδίδει ‘πακέτα’ δανείων σε distress funds και θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση. Εισηγούμενη εσφαλμένα νομοθετήματα υπό το κράτος της ανάγκης, η Κυβέρνηση δεν υπερβαίνει την ανάγκη αυτή αλλά οδηγεί τα πράγματα σε βαθύτερο αδιέξοδο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο