Παρέμβαση, μετά την τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την κοινή συζήτηση των αρμόδιων Επιτροπών στη Βουλή, επί του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4334/2015 (Α΄ 80)»

Ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής της Β΄Αθήνας Νίκος Δένδιας, μετα την τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την κοινή συζήτηση των αρμόδιων Επιτροπών στη Βουλή, επί του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4334/2015 (Α΄ 80)», σε παρέμβασή του ανέφερε:

 

«Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτΕ. Όπως ξέρετε δεν έχουμε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις Επιτροπές, κατά συνέπεια ο εισηγητής εκπροσωπεί τη Ν.Δ.. Μετά την τοποθέτηση της κυρίας Προέδρου της Βουλής, υφίσταται κύριε Υπουργέ, ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση. Και το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Η κυρία Πρόεδρος της Βουλής, σας το είχα πει και προηγουμένως με τον τρόπο που ξεκινήσατε και εσείς και ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών την τοποθέτηση του, με τις τοποθετήσεις σας θέτετε θέματα για τα άρθρα 26/1,73/1,84/1 και τελικά επικαλείστε εμμέσως την ανάγκη επέλευσης του 120 παρ.2 του Συντάγματος.

Εδώ πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε ένα πράγμα, και η κυρία Πρόεδρος της Βουλής νομίζω σας έφερε απολύτως προ των ευθυνών σας.

Νομοθετείτε με ελεύθερη βούληση ή όχι; Εάν διαβάσετε την ανακοίνωση του euro summit, ακριβώς στις πρώτες τρεις γραμμές, ο κύριος Πρωθυπουργός έχει συνομολογήσει με τους ομολόγους του, την ιδιοκτησία επί του προγράμματος. Ο αγγλικός όρος είναι «ownership», η μετάφραση του, νομίζω ότι είναι προφανής και σε όλους.

Υπ’ αυτήν την έννοια λοιπόν, βρίσκεστε σε δυσχερέστατη θέση, διότι αυτή τη στιγμή καταγγέλλεστε από την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και εσείς και ο κύριος Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά, ότι είστε, κατά την καλύτερη των περιπτώσεων, «αντικείμενα», προτιμάτε «υποκείμενα», όπως το προτιμάτε, εκβιασμού και κατά συνέπεια στερείστε ελευθέρας βουλήσεως.

Στη χειρότερη δε για εσάς πιθανότητα, ότι είστε όργανα δανειστών. Δεν μπορεί να συνεχίσετε να κάθεστε εκεί. Λυπάμαι που σας το λέω.

Ο μόνος τρόπος να συνεχίσει η κυβέρνηση να κάθεται στα κυβερνητικά έδρανα μετά την καταγγελία, την ευθύτατη, ευθύτατη και σαφέστατη οφείλω να πω, όπως ίσως σπανίως κατά τις τοποθετήσεις της, της κυρίας Προέδρου της Βουλής είναι, είτε να παραιτηθείτε όλοι στο σύνολο σας είτε να καταθέσετε αμέσως πρόταση μομφής κατά της κυρίας Προέδρου της Βουλής.

Διότι, να έχετε την εμπιστοσύνη σας στην κυρία Πρόεδρο της Βουλής, η οποία σας κατήγγειλε για αυτά, δεν γίνεται».

Μετάβαση στο περιεχόμενο