“Χρειάζεται συνολική αλλαγή στη λειτουργία που διέπει τη Δημόσια Ασφάλεια”

Σε ομιλία που πραγματοποίησε ο υπεύθυνος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι πρέπει ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό μάτι τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

 

Ειδικότερα, ο πρώην Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα σημαντικά προβλήματα της ΕΛΑΣ, όπως η πολυνομία, η ανισοκατανομή του προσωπικού κλπ., απαιτούν τη ριζική αναδιάρθρωση των μηχανισμών και μεθόδων λειτουργίας της. Επιπλέον, σημείωσε πως δεν χρειάζονται μεμονωμένες λύσεις σε κάθε νέα πρόκληση ή συμβάν με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά συνολικό σχέδιο δράσεων, το οποίο δεν θα διαμορφώνεται με βάση το κομματικό συμφέρον.

Τόνισε δε ότι, οι αλλαγές σε όλη τη δομή λειτουργίας της ΕΛΑΣ (οργανόγραμμα, υλικοτεχνική υποδομή, αμοιβές, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό κλπ.) απαιτούν και διαφορετική αντιμετώπιση από την κοινωνία, δηλαδή τη φυγή από τα μεταπολιτευτικά αρχέτυπα και αποσαφήνιση στη συνείδηση των πολιτών τι είδους αστυνομία θέλουμε. Χαρακτηριστικά, ανέφερε τα εμπόδια που ανέκυψαν σε σημαντικά νομοθετήματα της ΝΔ για τη θωράκιση της δημόσιας ασφάλειας, όπως τη χρήση των καμερών, την ονομαστικοποίηση των κινητών τηλεφώνων, την τιμωρία όσων αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά τους κλπ.

Τέλος, σημείωσε ότι, η συνολική αντεγκληματική πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια αδικήματα μετά την αποφυλάκιση των κρατουμένων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο