Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τάκης και Γεωργία Σκιτζή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Λέμε ένα πράγμα: Μπορεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια θέση, να μας την πει και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε; Γιατί αν η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται μέσω του υπουργού Εξωτερικών δεν έχει θέση, το να καθόμαστε εμείς να συζητάμε, νομίζω ότι αποτελεί πλήρη απώλεια χρόνου.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι και εσωκομματικά στα όργανά μας και στον δημόσιο λόγο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθέως είπε ότι δεν μετέχει σε καμία διαδικασία, ούτε συμβούλιο αρχηγών κλπ. εάν δεν υπάρχει κυβερνητική θέση.

Δεν θα διαμορφώσουμε θέση εκ των προτέρων. Θα διαμορφώσουμε θέση όταν η κυβέρνηση τοποθετηθεί.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση στο πως θα συζητηθεί αυτό το θέμα και ακριβώς λόγω της ίδιας της σοβαρότητας του θέματος, η θέση του τρόπου συζήτησης συνιστά και θέση ουσίας. Ποια είναι αυτή : Να μας πει η κυβέρνηση τι θέλει. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε σε εσωτερικό θέμα συζήτησης της χώρας ένα ζήτημα, εάν η ίδια η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται δεν έχει θέση γιατί τότε βλάπτουμε και το εθνικό συμφέρον και τη σοβαρότητά μας.

Δεν θα συμμετέχω στο συλλαλητήριο εάν με ρωτάτε προσωπικά. Γενικά δεν είμαι μεγάλος οπαδός των συλλαλητηρίων. Εάν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι ανοιχτό υπό την μορφή συλλαλητηρίου νομίζω θα ήταν καλό να κάνουμε κάτι να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

Εγώ είπα το εξής: Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να κατανοήσει κανείς την εκκλησιαστική θέση, είναι μέσα από τα προβλήματα που η ίδια Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετωπίζει. Η Εκκλησία των Σκοπίων έχει δημιουργήσει ζητήματα, έχει προστρέξει σε άλλα Πατριαρχεία, όχι το Οικουμενικό. Μέσα από αυτό λοιπόν, μπορώ να κατανοήσω βεβαίως γιατί είναι σοβαρό το ζήτημα, όπως και την επέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό είπα.

Εξέφρασα την υπόνοια ότι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί την Εκκλησία της Ελλάδος να τοποθετηθεί. Στο υπόλοιπο της δήλωσής μου εξήγησα ξεκάθαρα ότι, πρώτον, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ομιλεί περί συλλαλητηρίων κλπ. και το δεύτερο, και πιο σοβαρό, γιατί για αυτό έκανα την δήλωση, πόσο απαράδεκτο ήταν όταν ο υπουργός Εξωτερικών ταύτισε την Εκκλησία της Ελλάδος με την Χρυσή Αυγή, στο τέλος-τέλος δίνοντας υπηρεσίες στη Χρυσή Αυγή, ένα μέγεθος επιρροής που ούτε κατά διάνοια έχει. Αυτό ήταν η ουσία της δήλωσης. Από εκεί και πέρα εάν με ρωτάτε εάν η Εκκλησία έχει δικαίωμα τοποθέτησης, βεβαίως έχει δικαίωμα τοποθέτησης επί μιας σειράς θεμάτων. Αυτό δεν σημαίνει όμως από οποιονδήποτε σε οιονδήποτε «λευκή επιταγή». Αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

Υπάρχει μια τεράστια δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης είναι λογικό κάπως να βελτιώσει τα ποσοστά του. Αυτό το οποίο επίσης θα συμβεί είναι ότι όταν προσεγγίσει ο χρόνος των εκλογών η ψαλίδα θα ανοίξει υπέρ του διαφαινόμενου νικητή. Εμείς το έχουμε υποστεί αυτό, μπαίναμε σε εκλογική διαδικασία υπολειπόμενοι 4 μονάδες και φτάναμε να χάνουμε με 10.

Κατά την άποψή μας το αίτημα για εκλογές είναι το σωστό. Εμείς δεν έχουμε υποστείλει αυτή τη σημαία. Το ότι δεν κραυγάζουμε έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα.

Ο κόσμος έχει κουραστεί, υπάρχει μια κοινωνική κόπωση, μιλάμε για 7 χρόνια. Αυτό το υπερνομοθέτημα, νομίζω ότι είναι μεγαλύτερο από το πρώτο μνημόνιο σε αριθμό σελίδων, είναι μια ντροπή. Κατ’ αρχήν είναι μια ντροπή για μια προηγμένη κοινωνία. Είναι ένα νομοθέτημα το οποίο έχει από διατάξεις για τα λατομεία μέχρι τα κομμωτήρια. Διατάξεις για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, νέα ελεγκτικά σώματα, διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ένας αχταρμάς χωρίς καμία συνοχή, ρουσφέτια δεξιά και αριστερά, φοροτεχνικές ατέλειες παντού.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχει εξαχρειωθεί το νομοθετικό έργο, όμως δυστυχώς αντί αυτό να βελτιώνεται χειροτερεύει. Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία πέτυχε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι θα είναι μια καλύτερη εκδοχή από εμάς. Εγώ τότε έλεγα «όχι» αλλά εν πάση περιπτώσει θα ήμουνα πολύ χαρούμενος αν μερικά δικά μας σφάλματα – και καλά κάνετε και μας καταδικάζετε για αυτά – κατάφερνε να τα διορθώσει. Εδώ βλέπουμε όμως επιδείνωση σε όλα.

Εάν το δείτε ποσοτικά, διότι υπάρχει και μια ποσοτική διάσταση σε όλα αυτά η οποία καθίσταται ποιοτική δια της συσσωρεύσεως, θα δείτε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι χειρότερη από όλες τις άλλες. Ακόμη και αν αγνοήσετε το συγκεκριμένο επιχείρημα το οποίο είναι πολύ σοβαρό, η κυβέρνηση εξελέγη υποσχόμενη κάτι να φτιάξει. Εξελέγη υποσχόμενη τα δικά μας σφάλματα να τα μεγεθύνει; Γιατί αυτό κάνει. Αυτό προσπαθώ να πω, πέρα από κόμματα και παρατάξεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο