Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Ο κ. Τσίπρας καταρχήν τάζει, αλλά δε σημαίνει ότι αυτά που τάζει θα πραγματοποιηθούν. Άλλωστε και στην απίθανη περίπτωση – θα της έδινα μηδενική πιθανότητα – που ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να επανεκλέγει, νομίζω ότι θα έκανε τα συνηθισμένα του: Θα κορόιδευε αυτούς στους οποίους υποσχέθηκε. Είναι “παλιά του τέχνη κόσκινο”.

• Εγώ κράτησα προηγουμένως από τα ονόματα των εξαιρετικών γιατρών που ευχαριστήσατε το όνομα ενός ψυχιάτρου. Μόνο με τη συνεργασία του μπορούμε να κατανοήσουμε την ελληνική πραγματικότητα, όπως προσπαθεί να τη διαμορφώσει αυτή η κυβέρνηση, αλλιώς αυτά τα πράγματα δεν είναι κατανοητά. Εάν το πρότυπο ανάπτυξης της χώρας είναι η ανακοίνωση προσλήψεων στο Δημόσιο, τότε πρέπει όλοι να πάμε να “φουντάρουμε”. Ουδείς έχει κάποια αντιδικία, ούτε εγώ προσωπικά, με τους δημοσίους υπαλλήλους και ειλικρινά σας λέω πιστεύω στον σημαντικό ρόλο που έχουν να παίξουν, όπως και ο δημόσιος τομέας στην οικονομία. Όμως έχουμε ανάγκη να πάμε σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία. Και έχει δεσμευτεί σε απίστευτα υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια αυτή η κυβέρνηση, έχοντας επιβάλλει στην πραγματικότητα ένα νέο μνημόνιο χωρίς απολαβές στη χώρα.

• Όταν λοιπόν για να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις το μόνο που έχει να μας πει είναι να τάζει προσλήψεις χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς καμία συνεννόηση παραμονές εκλογών, με τα υπόλοιπα κόμματα, τους αρμόδιους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, τότε η συζήτηση φεύγει από το επίπεδο της φαιδρότητας. Δεν αντέχει σε καμία κριτική, δεν διανοούμαι να μιλήσω σοβαρά για τα όσα κάνει ο κ. Τσίπρας, πραγματικά. Είναι ντροπή! Μετά από δέκα χρόνια κρίσης αυτό καταλάβαμε;

• Η σκέψη του κ. Τσίπρα και το σενάριό του βασίζεται σε μια υπόθεση εργασίας. Ποια είναι αυτή; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σοβαρός και δεν θα του απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Εάν ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμά του, ξέρετε τι θα γινόταν τώρα; Μετά από καμιά βδομάδα, θα συγκαλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια Συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοίνωνε 45.οοο προσλήψεις, οπότε για να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να ανταποκριθεί σε αυτό, θα άφηνε να περάσει ένας μήνας και θα ανακοίνωνε 55.οοο προσλήψεις! Μέχρι του χρόνου τον Οκτώβριο θα είχαμε φτάσει γύρω στο ένα εκατομμύριο προσλήψεις που βεβαίως το πώς θα πληρωνόντουσαν ένας Θεός θα το ήξερε. Δε μπορείς με αυτό τον τρόπο να φτάσεις του χρόνου τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσίπρας τα λέει αυτά απλώς για να “θολώσει τα νερά”, ήδη προγραμματίζει νωρίτερα προσφυγή στις κάλπες. Όποτε και όταν κρίνει ότι τον βολεύει και αυτό θα είναι τελείως αδιάφορο από τα συμφέροντα της χώρας, της οικονομίας ή ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί.

• “Μετράει” με την εβδομάδα ο κ. Τσίπρας. “Μετράει” και ψάχνει να βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αποφύγει τη βαριά ήττα και τη συντριβή. Δε νομίζω ότι ζει τόσο στο δικό του κόσμο που να σκέπτεται ότι θα μπορούσε να ανατρέψει μια δεδομένη κατάσταση. Όμως ψάχνει μια ευκαιρία και για εμένα ένα στόχο πρέπει να έχει, τουλάχιστον εγώ αυτόν θα είχα στη θέση του: Να μας στερήσει την αυτοδυναμία για να βάλει από εκεί και πέρα και τη χώρα και την κοινωνία σε περιπέτειες και να μας οδηγήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό προσπαθεί να κάνει. Αν θα το καταφέρει; Όλοι έχουμε ένα αφεντικό και αυτό είναι ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός μπορεί να του κλείσει το δρόμο ή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε προβλήματα. Δικαίωμά του είναι, υπηρέτες του είμαστε, κατ’ εντολή του λειτουργούμε αλλά ειλικρινά μετά από όσα έχει τραβήξει αυτή η κοινωνία δεν μπορεί πραγματικά να πιστεύει αυτά τα πράγματα περί διορισμών και αυτού του τύπου τις προεκλογικές εξαγγελίες.

• Όλα αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας δεν κοστίζουν τίποτα. Είναι κουβέντες να λέμε, πετάμε για χιλιάδες προσλήψεις στον “αέρα”. Αυτό που θα πληρώσουμε μόνο είναι ο λογαριασμός, διότι τις επόμενες μέρες τα spreads των ελληνικών ομολόγων πιθανότατα θα “τσιμπήσουν” κάτι λίγο ακόμη και ο δυστυχής Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει κάτι παραπάνω την υποσχεσιολογία του κ. Τσίπρα διότι καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, εκτός χώρας, που ακούν και καταλαβαίνουν ότι όταν ένας τέτοιος Πρωθυπουργός δημιουργεί τέτοιο κλίμα αυτό δεν βοηθάει και πολύ την εμπιστοσύνη στη χώρα.

• Βεβαίως τα κενά στο Δημόσιο πρέπει να καλύπτονται, όταν μπορούμε και όπως μπορούμε αλλά ένας σοβαρός και θεσμικός πρωθυπουργός θα μιλούσε με την Αντιπολίτευση, με τους κοινωνικούς εταίρους και από εκεί και πέρα θα έκανε ένα ξεκάθαρο λογαριασμό, τι έχουμε, τι μπορούμε να χαλάσουμε, τι ανάγκες μπορούμε να καλύψουμε και πώς θα γίνουν αυτά τα πράγματα. Θα δημιουργούσε άλλο κλίμα για τη χώρα, άλλη κοινωνική συναίνεση, άλλη δυνατότητα. Αλλά αυτό αφορά μια άλλη χώρα, άλλον Πρωθυπουργό, όχι τον κ. Τσίπρα. Μακριά από αυτόν αυτά τα πράγματα.

• Να ξεκινήσω από τον ισχυρισμό τον οποίο προσπαθεί να “μαστορέψει” ο κ. Τσίπρας: Οι “παλιοί” και οι “νέοι” με τον κ. Τσίπρα να είναι το “καινούργιο”. Πρώτον, ο κ. Τσίπρας δεν είναι τίποτα το καινούργιο. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όλο το λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ. Το 80% με το 90% του ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, το παραμύθι “των 40 χρόνων που κατέστρεψαν την Ελλάδα”. Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία δεν κυβέρνησε 40 χρόνια, ούτε τα μισά και τα ελλείμματα δεν τινάχθηκαν στον… ουρανό ούτε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ούτε από τον Γεώργιο Ράλλη, ούτε αργότερα. Ό,τι και να πει κανείς για τα 40 χρόνια, το εισόδημα των Ελλήνων ανέβηκε τουλάχιστον κατά δέκα φορές πάνω. Ήταν 2.700 δολάρια, πέρασε τα 20.000 δολάρια το 2013 μέσα στην κρίση. Άρα λοιπόν, για τα περί “40 χρόνων που κατέστρεψαν την Ελλάδα” ο κ. Τσίπρας καλύτερα να μην μιλάει γιατί αν είχαμε ακολουθήσει τις δικές του ιδέες, δεν θα ήμασταν καν εκεί που είναι η Βουλγαρία σήμερα. Θα ήμασταν περίπου εκεί που είναι σήμερα η Αλβανία και ακόμη πιο κάτω, εάν είχαμε ανατρέψει αυτούς οι οποίοι θα μας είχαν “κάτσει στον σβέρκο” εκείνη την εποχή. Άρα λοιπόν, τα περί καταστροφής της Ελλάδας, ας τα αφήσουν στην “μπάντα”.

• Στο αύριο, βεβαίως υπάρχει καχυποψία, όμως η Νέα Δημοκρατία έχει διδαχθεί από ό,τι έγινε λάθος. Εμείς δεν είμαστε ούτε εναντίον της συμμετοχής του Δημοσίου Τομέα στην οικονομία, ούτε εναντίον της πρόνοιας. Πιστεύουμε αντίθετα ότι πρέπει να υπάρχει δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους. Εμείς είμαστε που μπήκαμε στη συζήτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εμείς ήμασταν που το εφαρμόσαμε για πρώτη φορά. Από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε και χώρο στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί, να ανέβει, να δημιουργήσει εισόδημα, να δημιουργήσει δουλειές. Πώς θα απορροφηθεί η ανεργία; Από τα ταξίματα του κ. Τσίπρα;

• Πραγματοποιώ τη Δευτέρα το βράδυ, στις 7 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του διασχολικού κέντρου της Γλυφάδας, μια συγκέντρωση με τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας του Νοτίου Τομέα της Β’ Αθηνών, για να τους πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε την παράκλησή μου να είμαι υποψήφιος στο Νότιο κομμάτι της Αθήνας και για να συζητήσουμε τι συμβαίνει στη χώρα και τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε εμείς. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, έχουμε ήδη πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο