Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» του τηλεοπτικού σταθμού «Open Tv»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το πρωί για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Σαραντάκος και Ιορδάνης Χασαπόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό «Open Tv».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

  • Στην ερώτησή σας ότι ανοίγουν θέματα αλλά δικαιοσύνη δεν υπάρχει, να περιορίσουμε λίγο το αντικείμενο της ερώτησης για να έχει έννοια η συζήτηση. Δεν έχει νόημα να πάμε στο τι συνέβη διαχρονικά από την Ελληνική Επανάσταση και μετά. Υπάρχει συγκεκριμένο ηχογραφημένο ντοκουμέντο Υπουργού της κυβέρνησης, που λέει απολύτως τι συμβαίνει και δε χρειάζεται να ψάξουμε περαιτέρω.

  • Ναι, για τον κ. Πολάκη λέω, αλλά δεν έχει έννοια η αναφορά σε ονόματα. Αν ο Πρωθυπουργός τον είχε αποκηρύξει θα είχε βγάλει τον κ. Πολάκη από την κυβέρνηση. Τότε θα ήταν ατομική ευθύνη του κ. Πολάκη. Όταν τοποθετείται έτσι και ο Πρωθυπουργός τον διατηρεί στη θέση του είναι κυβερνητική ευθύνη. Λέει λοιπόν ο συγκεκριμένος Υπουργός : “Βάλτε τους στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές” και καταλήγει στο τέλος “ξέρω ότι αυτό που λέω είναι επικίνδυνο”. Εδώ έχουμε συγκεκριμένη τοποθέτηση στρατηγικής ενόψει εκλογών. Τι ψάχνουμε τώρα για Δικαιοσύνη και τα λοιπά; Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το δημοκρατικό παιχνίδι, δεν αντιλαμβάνεται την εναλλαγή στην εξουσία, δεν αντιλαμβάνεται τον πολιτικό διάλογο.

  • Εγώ δεν λέω να συγκαλυφθεί τίποτα. Πραγματικά αν υπάρχει οπουδήποτε ευθύνη, να ανευρεθεί και ο συγκεκριμένος να πάει στη Δικαιοσύνη, διότι οι ποινικές ευθύνες είναι ατομικές, ούτε κομματικές ούτε συλλογικές. Εδώ έχουμε να κάνουμε όμως με ένα πολιτικό φαινόμενο, την προσπάθεια της συνολικής απαξίωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης μέσα από την αναζήτηση κάθε τύπου δήθεν ποινικών ευθυνών των στελεχών τους. Αυτό απαξιώνει πλήρως κάθε έρευνα και αν θέλετε λειτουργεί εμμέσως και ως συγκάλυψη, διότι και να υπάρχει ευθύνη κάποιου, μέσα σε αυτό το συνολικό παραμύθι δεν μπορεί να αναδειχθεί. Κατά συνέπεια λοιπόν έχει μόνο πολιτική σκοπιμότητα ο τρόπος που πορεύεται η κυβέρνηση.

  • Έχετε δει σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη να ανταλλάσσονται μηνυτήριες αναφορές για τα λεχθέντα σε Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός να “σφυρά κλέφτικα”, να λέει “δεν ξέρω τι έγινε”; Κανένας μας δεν ξέρει ακριβώς τι ελέχθη, αλλά ένα είναι βέβαιο: Ο κ. Καμμένος δεν συνεχάρη τον κ. Κοτζιά για τη χρήση των κυβερνητικών κονδυλίων, κάτι άλλο είπε. Ο κ. Κοτζιάς, έρχεται και καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, αφού παραιτείται, κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προφανώς, γιατί “κατά παντός υπευθύνου” δεν μπορεί ο υπεύθυνος να είμαστε εσείς και εγώ!

  • Δεν υπάρχει κυβέρνηση, διότι αυτό δεν έχει να κάνει με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο, έχει να κάνει με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα λένε για τον Πρωθυπουργό ότι “είναι σκληρός”, “παίρνει κεφάλια” κλπ. Υπάρχει Πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους που να αλληλοκατηγορούνται Υπουργοί του για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και να παριστάνει ο ίδιος ότι δεν τρέχει τίποτε και να αφήνει τον Άρειο Πάγο να βρει λογαριασμό;

  • Το τι έγινε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά συνιστά ιστορία. Αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα, αν θέλετε και της δικής μας πονεμένης ιστορίας. Όμως δεν είναι κομμάτι της πολιτικής επικαιρότητας και του πολιτικού διαλόγου, εάν θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά. Εδώ αντιθέτως η διαμάχη Καμμένου – Κοτζιά είναι αντικείμενο της τρέχουσας επικαιρότητας, της σημερινής πολιτικής και της Δικαιοσύνης. Και αυτό είναι πρωτοφανές.

  • Έκανε κάτι ο Πρωθυπουργός για να διερευνηθεί; Ο κ. Κοτζιάς πήγε στη Δικαιοσύνη, όχι ο Πρωθυπουργός.

  • Δεν είναι δυνατόν να ξέρω αν οι καταγγελίες για παρέμβαση του Σόρος στην κυβέρνηση έχουν υπόσταση. Πιθανόν υπάρχει ένα σωματείο το οποίο ενισχύεται από τον συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία και πιθανόν να έχει δώσει χρήματα για το μεταναστευτικό και για διάφορα άλλα. Το ερώτημα όμως εδώ είναι διαφορετικό: Υπάρχει παρέμβαση συγκεκριμένου επιχειρηματία στην ελληνική κυβέρνηση η οποία να την οδηγεί σε συγκεκριμένες πράξεις; Αυτό, πάλι ο Πρωθυπουργός πρέπει να το απαντήσει. Όταν ο Πρωθυπουργός σιωπά, τι να πω εγώ;

  • Στο αν “βγουν τα νούμερα” της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν θα κάνουμε πρόταση μομφής, θα το δούμε. Ξέρετε ότι η πρόταση μομφής δεν προαναγγέλλεται και έχουμε μόνο μία το εξάμηνο. Πλειοψηφία a la carte δεν υπάρχει. Δεν μπορεί σε μείζον εθνικό ζήτημα να υπάρχει μειοψηφία και από εκεί και πέρα να υπάρχει πλειοψηφία να ψηφίζει τα υπόλοιπα.

  • Τι συνιστά κυβέρνηση; Μια συντεταγμένη ομάδα με συγκεκριμένη προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση που στηρίζεται από την πλειοψηφία της Βουλής. Αυτό δεν είναι a la carte, κάθε φορά να αλλάζει. Δεν υφίσταται τέτοιο κοινοβουλευτικό προηγούμενο. Δεν κρίνουμε τη συνταγματικότητα, με τον τρόπο που το λέτε εσείς, κρίνουμε το πολιτικό ζήτημα που είναι απαράδεκτο.

  • Ένα κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ, που διαρρηγνύον τα ιμάτιά τους υπέρ της Μακεδονίας δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης σε αυτή την περίπτωση. Όσοι έχουν πει ότι θα το κάνουν, έχουν φύγει από το κόμμα.

  • Ούτε τα αναδρομικά των συνταξιούχων δεν μπορεί να χειριστεί αυτή η κυβέρνηση. Για τίποτα δε νοιάζεται. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο