Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Επειδή είδα την επιστολή του κ. Τσίπρα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, νομίζω ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε σύγχυση. Νομίζω ότι δεν έχει αντίληψη καταρχήν πώς λειτουργούν οι θεσμοί, τα θεσμικά αντίβαρα, η διάκριση των εξουσιών στα ευρωπαϊκά κράτη με ιδεολογική αφετηρία τον Διαφωτισμό. Δεν κατανοεί αυτά τα πράγματα. Ο λαός καθαυτός είναι η πηγή βεβαίως, εκφραζόμενος μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες της νομιμοποίησης οποιουδήποτε, αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Όχι ως πρωτογενής έκφραση είτε της Δικαιοσύνης είτε της εκτελεστικής εξουσίας, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτό παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα, σε άλλες εποχές, οι οποίες είναι καλό για όλους μας να μείνουν “πίσω” και ξεχασμένες. Αλλιώς δεν πρόκειται να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

• Τα περί δημοψηφισματικής Δημοκρατίας και τα λοιπά είναι κωμικά, προερχόμενα μάλιστα από έναν άνθρωπο και ένα κόμμα που – ανεξάρτητα ποια θέση πήρα εγώ τότε ή η Νέα Δημοκρατία – αγνόησαν την ευθεία απόφαση του 61% του ελληνικού λαού και τώρα έρχεται και μας λέει για την εμβάθυνση μέσα από τρόπους άμεσης εκδήλωσης κλπ.

• Είναι φαιδρό και ειλικρινά ίσως προκλητικό για εμάς να μιλάει η επιστολή αυτή για το Κράτος Δικαίου όταν εμφανίζονται φαινόμενα όπως του κ. Πολάκη ο οποίος προσλαμβάνει το Κράτος Δικαίου ως εργαλείο για την εκλογική επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος.

• Νομίζω ότι σε θέματα όπως Δικαιοσύνης, να το πω επιεικώς, δεν έχει αριστεύσει η κυβέρνηση και πρέπει να σοβαρευτεί διότι δεν αφορά τις εκλογές μόνο. Η χώρα, εάν θέλει να λύσει προβλήματα όπως η ανεργία, χρειάζεται επενδύσεις οι οποίες δεν μπορούν να προέλθουν από την καθημαγμένη ελληνική οικονομία. Πρέπει να έρθουν απ’ έξω. Ποιος στα συγκαλά του θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα στην οποία βλέπει τέτοια φαινόμενα αυθαιρεσίας;

• Το ξέρετε το παλιό δίστιχο “πίσω από τις λέξεις, έρχεται ο Αλέξης”; Σε αυτό εγώ θα απαντήσω: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ράκος, έρχεται ο Κυριάκος”! Εδώ ποια είναι η πραγματικότητα: Ανεξάρτητα του τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ – το οποίο είναι περίπου προφανές σε όλους μας – ο οποίος έχει προτάξει την παραμονή του στην εξουσία και μόνο αυτό τον νοιάζει καθώς τη χώρα και το μέλλον την έχει χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του – η κοινωνία οφείλει να τα αντιληφθεί αυτά τα πράγματα. Και επειδή έρχεται η ώρα να “μετρήσουμε”, έρχεται η ώρα να εκφραστεί πραγματικά ο κυρίαρχος λαός όπως το Σύνταγμα προβλέπει μέσω των εκλογών και όχι μέσω διαδικασιών που ο κ. Τσίπρας ονειρεύεται για να ερμηνεύσει ό,τι τον βολεύει και όπως τον βολεύει, θα πρέπει να κάνει μια δίκαιη αποτίμηση και να δώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ και να στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι του με πολύ μικρό ποσοστό.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να πάρει ένα σοβαρό ποσοστό σε αυτές τις εκλογές δεν λέω καν να κερδίσει, για τον Θεό. Πρέπει να τιμωρηθεί ως πολιτική έκφραση για όλα τα μεγάλα λάθη που έκανε, για το γεγονός ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και για την τελευταία του “μόδα” να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει Θεσμούς και να τους χρησιμοποιήσει για κομματικό όφελος. Η Ελλάδα έχει καλώς ή κακώς ξεφύγει από αυτό το επίπεδο. Η απόκλιση από τη normal ευρωπαϊκή χώρα έχει μεγαλώσει, δεν έχει μικρύνει και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για αυτό το πράγμα.

• Δεν είμαι βέβαιος καταρχήν ότι οι διατάξεις που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αυτονόητα αναθεωρητέες, θέλει κουβέντα επιστημονική και σοβαρή. Αυτό είναι το σοβαρό κομμάτι, πάμε τώρα στο φαιδρό κομμάτι της συζήτησης. Δηλαδή τον υποψήφιο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που απέρριψε η εθνική αντιπροσωπεία εννέα φορές, θα τον πάμε στον λαό να συρθεί σαν υποψήφιος;

• Εάν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την αλλαγή του Πολιτεύματος και δεν είναι αυτά “αέρας κοπανιστός” για να πιάσουμε μια συζήτηση και να φύγουμε από την επικαιρότητα που κυριολεκτικώς τον “καίει”, τότε καταρχήν να δούμε ποιες διατάξεις μπορούν να είναι αναθεωρητέες – γιατί το Σύνταγμα έχει και μη αναθεωρητέες διατάξεις – και να υπάρξει σοβαρή πρόταση και σοβαρή συζήτηση. Αλλά όχι με αυτό το επίπεδο, όχι με αυτό τον τρόπο και όχι με αυτή τη φαιδρότητα.

• Εγώ αισθάνομαι ότι η Νέα Δημοκρατία καλά κάνει και λέει ότι θα συμμετάσχει στη συζήτηση για να μη δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει μόνος του και να παραποιεί τα πράγματα. Όμως είναι επίσης θεσμική της υποχρέωση να εξηγήσει στην κοινωνία ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος, ποιο το σύγχρονο και ποιο το οπισθοδρομικό. Δεν θα αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να παραπλανήσει για πολλοστή φορά την ελληνική κοινωνία και να την βάλει σε ένα διάλογο από τον οποίο δεν έχει τίποτα να κερδίσει.

• Ο Πρωθυπουργός θέλει να κρυφτεί από τη θεσμική κατάρρευση και την οικονομική δυσπραγία. Η οικονομία δεν πάει καλά και αυτό είναι προφανές. Δείτε το δείκτη του Χρηματιστηρίου, τις τιμές των μετοχών των τραπεζών, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει. Μόνο ο τουρισμός μας κράτησε στην επιφάνεια. Ήδη συζητάμε τι θα καταναλώσουμε από το “μαξιλάρι” το οποίο έχουμε ακριβώς για να νοιώσουμε ασφαλείς και από εκεί και πέρα ο τρόπος χρήσης των Θεσμών είναι απαράδεκτος για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να το κουβεντιάσουμε, δεν του αρέσει. Να κουβεντιάσουμε λοιπόν για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, για τούτο για το άλλο και από την άλλη να χρησιμοποιεί τους Θεσμούς, έτσι;

• (Για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σχετικά με την πρόθεση παραπομπής πολιτικών προσώπων από την κυβερνητική πλειοψηφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ): Θα πρότεινα στην κυβέρνηση να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Οι θεσμοί δεν φτιάχτηκαν για να τους εργαλειοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή του. Φτιάχτηκαν για άλλο σκοπό. Κάθε λοιπόν προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν, νομίζω οδηγεί καταρχήν την κοινωνία να κατανοήσει περί τίνος πρόκειται. Εμάς δε, οφείλω να σας πω θα μας βρει κάθετα και απολύτως απέναντι. Να είμαι ξεκάθαρος: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να καλύψουμε οποιονδήποτε και οτιδήποτε. Αλλά δεν έχουμε και πρόθεση να επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει κυνήγι μαγισσών ενόψει εκλογών. Ξεκάθαρες κουβέντες, ας το αντιληφθούν και ας το καταλάβουν ότι βρισκόμαστε ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τις κερδίσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο