Στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ράνια Τζίμα και Σπύρος Λάμπρου στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Δεν βλέπω κάποια διαδικασία η οποία να οδηγεί στο να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν δεν υπήρχε θέμα μακεδονικής εθνότητας – υπηκοότητας και γλώσσας στη συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε να καταλήξει σε αυτή. Ο κ. Τσίπρας δεν μας ζήτησε καμία βοήθεια, δεν ζήτησε τη γνώμη μας και τη συνεργασία μας και ο κ. Κοτζιάς δεν μας είχε καν ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Κατά συνέπεια, είμαστε εκεί που είμαστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε τη θέση μας, χωρίς καμία παρερμηνεία.

• Αντιλαμβάνομαι την κρατούσα άποψη που λέει ότι ο κ. Τσίπρας – ο οποίος έχει αποδείξει τον καιροσκοπισμό του – θα ρίξει σε εμάς την “καυτή πατάτα”. Δεν το πιστεύω, αλλά το καταλαβαίνω. Εγώ πιστεύω ότι θα την περάσει ο ίδιος τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει πάρει το κόστος, νομίζω θα επιδιώξει να πάρει και το εκτός Ελλάδας όφελος. Εν πάση περιπτώσει εμείς έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση, νομίζουμε ότι είναι η εθνικά σωστή και ωφέλιμη, δεν υψώνουμε τους τόνους, δεν λαϊκίζουμε, αλλά πιστεύουμε ότι εδώ έγινε ένα μεγάλο και σημαντικό λάθος. Και το χειρότερο είναι ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί.

• Για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου (σχετικά με τα περί συνεργασίας ΝΔ με τους ΑΝΕΛ) έχω να σας πω ότι τώρα αυτές τις μέρες βγαίνει το επόμενο Star Trek που έχει επίσης ωραίο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούμε να μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις. Ο κ. Καμμένος διεξάγει έναν κατανοητό μεν, απέλπιδο δε αγώνα πολιτικής επιβίωσης μέσα από απολύτως αντίθετες θέσεις τις οποίες εκφράζει. Έχει πει ό,τι μπορεί να φανταστεί άνθρωπος. Οι ΑΝΕΛ είναι υπερ-δεξιό κόμμα, εμείς είμαστε κεντροδεξιό. Επικαλείται τον Καραμανλισμό εν αγνοία του Καραμανλισμού και τον Καραμανλή εν αγνοία του Καραμανλή. Όλα αυτά δεν αντέχουν σε κριτική. Στην πολιτική για να υπάρχεις πρέπει να εκφράζεις κάτι και να έχεις μια στοιχειώδη συνέπεια σε αυτό. Εδώ με τους ΑΝΕΛ, αυτό δεν υφίσταται.

• Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες, πράγματι, αλλά δεν φαντάζομαι ότι έχει αυτό στο μυαλό του. Δεν τον έχω ρωτήσει συγκεκριμένα αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό ίσως να είναι το τελευταίο που θα κάνει.

• Αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς από την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι η διακηρυγμένη αντίληψή μας ότι αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία του οικονομικά αδύναμου, όλων αυτών που πιέστηκαν από την κρίση και κινήθηκαν στο όριο του κοινωνικού ιστού και κινδυνεύουν να πέσουν και εκτός αυτού. Η Νέα Δημοκρατία πάντα διεκδίκησε να εκφράσει τα κατώτερα και τα αγροτικά στρώματα ιστορικά, αυτή είναι η παράδοσή μας. Αν δείτε τις εκλογικές μας αναμετρήσεις εκεί ήταν η ισχύς μας. Εμείς τα χαμηλά οικονομικά στρώματα δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψουμε ποτέ.

• Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει στους οικονομικά αδύναμους το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο έχει δοκιμαστεί ήδη επί Νέας Δημοκρατίας, δεν έρχεται πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο. Πρέπει να είμαστε μια κοινωνία “όλοι μαζί” και για να είμαστε πρέπει να φροντίσουμε “όλοι όλους”. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο επίπεδο επιβίωσης για όλους. Για να επιβιώσουμε όλοι μαζί πρέπει να αναπτυχθεί η οικονομία, γιατί αν δεν αναπτυχθεί, μοιράζουμε την κακομοιριά μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η επιδοματική πολιτική τύπου ΣΥΡΙΖΑ και αν είχε ευγενή κίνητρα – που έχει κίνητρα λαϊκιστικά και ψηφοθηρικά – πάλι δεν οδηγεί πουθενά τη χώρα. Πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης λέει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός όσο αντέχει η οικονομία, προφανώς αυτό θα γίνει με Νόμο. Επίσης είπε σαφώς ότι πρέπει να καταργηθεί και ο υποκατώτατος μισθός.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης προσπάθησε να βάλει στη συζήτηση κάτι το οποίο δεν συζητάμε αρκετά. Πρέπει η οικονομία να απορροφήσει τους άνεργους. Είναι κοινωνικά καταστροφικό, δεν μπορεί να επιβιώσει μια κοινωνία με το 20% να είναι εκτός οικονομικής δραστηριότητας, θα διαλυθεί. Πρέπει να “κόψουμε τον λαιμό μας” και να δούμε τι θα γίνει με αυτό. Δεν ακούμε κάτι σοβαρό από την κυβέρνηση, ακούμε τα περί επιδομάτων. Δηλαδή, το 19% περίπου της ανεργίας που υπάρχει τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ είναι αποδεκτό; Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θεωρεί αποδεκτό.

• Για τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, θα σας πω ότι μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση μια σειρά από αρμοδιότητες, όπως η Παιδεία, αν και εγώ είμαι της άποψης να μεταφερθεί και η Υγεία, το πρωτοβάθμιο επίπεδο να μπορεί να υπάγεται στην Αυτοδιοίκηση. Το Κράτος “πετάει” αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση και από πόρους τίποτα. Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος φόρος να περάσει στην Αυτοδιοίκηση; Προφανώς ο φόρος ακινήτων. Χρειάζεται μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση, αν θέλετε και μια μελέτη εφαρμογής του πώς ακριβώς θα γίνεται αυτό, αλλά μπορούμε να προτείνουμε τρόπους.

• Το ερώτημα είναι σαν κεντρική ιδέα: Το να μεταφερθεί ο φόρος των ακινήτων στις τοπικές κοινωνίες, έναντι των υπηρεσιών που αυτές θα προσφέρουν στους κατοίκους τους, είναι μια λογική και σωστή πρόταση; Κατά την άποψή μου είναι σωστή.

• Το φορολογικό σενάριο ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγικό για την οικονομία και νομίζω ότι είναι κατανοητό. Η οικοδομή στην Ελλάδα είναι κεντρικό θέμα, πρέπει να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν εάν επιχειρήσει νέους πειραματισμούς περαιτέρω επιβάρυνσης, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα και θα σκοτώσει μια αχνή ανάκαμψη που χάρη στον τουρισμό αρχίζει να φαίνεται. Θέλει τεράστια προσοχή, το συνολικό σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σενάριο επιβολής φόρων, δεν μπορούμε να πάμε έτσι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο