Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Αταίριαστοι» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Αντικειμενικά τα πήγε πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και ήταν μια παρουσία σοβαρή. Παρουσίασε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένο τρόπο, με σαφήνεια, εάν θέλετε τη μεγάλη ιδεολογική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε γιατί προτείνουμε κάτι διαφορετικό, τον ισχυρό ρόλο που επιφυλάσσουμε στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον δημόσιο τομέα. Για τον μεν ιδιωτικό τομέα θεωρούμε ότι πρέπει καταρχήν να πάμε σε μεγάλες φοροελαφρύνσεις που θα δώσουν δυναμική στην ανάπτυξη, ενώ θα κάνουμε αλλαγές και στο ασφαλιστικό. Παράλληλα πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό δημόσιο τομέα, επιτελικό εργαλείο του κράτους, και όχι όπως τον βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν μηχανισμό επίλυσης του προβλήματος της ανεργίας.

• Το ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις στο Δημόσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει πολλές φορές. Στο πού θα βρούμε τα χρήματα για το πρόγραμμά μας και σε αυτό απάντησε. Με αυτά τα οποία έχει ο ίδιος εξαγγείλει, πιστεύει και έχει προγραμματίσει ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θα είναι τελείως διαφορετικοί από τα τωρινά μεγέθη. Διατυπώνει έναν πλήρη συλλογισμό, ότι με τις αλλαγές που θα κάνει θα φέρει μια ανάπτυξη της οικονομίας της τάξης του 4%, το οποίο αν κοιτάξουμε τον διεθνή ορίζοντα δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Το ότι εδώ σερνόμαστε με το 1,5% είναι αποτέλεσμα ιδεοληψιών και συγκεκριμένης διαχείρισης, δεν σημαίνει αυτό ότι είναι μια διεθνής νόρμα.

• Με το 4% και με μια οικονομία η οποία θα έχει δείξει πού μπορεί να πάει, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους εταίρους για να ρωτήσει αν έχουν λόγο να μας σφίγγουν τη θηλιά, με τα πρωτογενή πλεονάσματα για την οικονομία. Δεν αντέχουμε πλεονάσματα στο 3,5%, τα οποία τι γίνονται; Χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για επιδοματική πολιτική με εκλογικά κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με οικονομικά ή κοινωνικά κίνητρα. Κορυφαίο επιχείρημα για μένα είναι οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας, όπου συμβαίνει κάτι απολύτως απαράδεκτο. Αφορά λίγους ανθρώπους και όμως εκεί τις αφήνει τις περικοπές ο κ. Τσίπρας, γιατί αυτό δεν έχει μεγάλο εκλογικό αντίκρισμα. Είναι ικανός ο κ. Τσίπρας σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα να δοκιμάσει να δώσει κάτι. Όταν είναι κάτι απόλυτα άδικο αλλά και απόλυτα εξειδικευμένο, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αντί για κοινωνική ευαισθησία, παγερή αδιαφορία.

• Εμείς λέμε: απελευθέρωση από τα βάρη του κράτους του ιδιωτικού τομέα, μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης, χρήση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης για συζήτηση με τους Ευρωπαίους και τους δανειστές, περικοπή των πλεονασμάτων, Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προτάσεις του για την Υγεία, την Παιδεία, τη Δημόσια Ασφάλεια. Δεν ήταν ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός που πήγε να πει ένα παραμύθι του στην Θεσσαλονίκη, ήταν ένας άνθρωπος που ανέπτυξε το όραμά του.

• Δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ούτε ο πατέρας του ήταν. Είμαστε φιλελεύθεροι, αυτή είναι η παράδοσή μας, αρχής γενομένης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος είχε δόσεις μεγαλύτερου κρατισμού στην πολιτική του, απαραίτητες και κατανοητές στην Ελλάδα του 1974, αλλά όχι χρήσιμες στην τωρινή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε περιορισμό του Κράτους, απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα, έδειξε ενδιαφέρον για τον οικονομικά αδύναμο και στάθηκε σε αυτό, γιατί είναι μέσα στον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Εάν ήμασταν ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, δεν θα ήταν αυτό αιχμή του λόγου του. Νοιάζεται για τον άνεργο και τον αδύναμο. Αυτό είναι δείγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που είναι η επιτομή της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας.

• Ως προς το ασφαλιστικό, κρατάμε πλήρως τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα. Δεν είχε κανέναν τέτοιο χαρακτήρα το σύστημα στις ΗΠΑ. Δίνουμε μια επιλογή στον νέο άνθρωπο, στον τρίτο πυλώνα, να πάει αν θέλει και στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος; Για το Θεό!

• Μακριά από εμάς τα περί ακροδεξιάς. Εγώ διευρύνω και τον χαρακτηρισμό, βάζω και τον Ορμπάν μέσα που ανήκει – κακώς για εμένα – στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Νομίζω προς τα εκεί τείνει ο κ. Καμμένος, έχει έντονα λαϊκιστικά στοιχεία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συζητήσουμε με τον κ. Καμμένο, για να μην πω απολύτως αδύνατον.

• Εμείς ξεκινήσαμε, συζητήσαμε και επιβάλαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ακριβώς για να στηρίξουμε τους αδύναμους. Δεν μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μια ζούγκλα οικονομίας των ισχυρών, το αντίθετο. Πιστεύουμε σε ένα δίχτυ προστασίας των αδυνάτων, στη στοργή του κράτους για τον αδύναμο, αλλά λέμε και όχι στον εγκλωβισμό της επιχειρηματικότητας από το κράτος. Αυτό είναι μια φιλελεύθερη ατζέντα, πολύ σημαντική για την Ευρώπη και τον κόσμο, σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε και όπου επελαύνει ο λαϊκισμός. Σε αυτό το μέτωπο και στη μάχη κατά του λαϊκισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια πολύ καλή περίπτωση.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μια διάκριση στο μεταναστευτικό. Μέσα από αυτό που είπε σαν παράδειγμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν αν χάλαγε ένα air condition στην Αμυγδαλέζα και ότι τώρα έχουμε αυτά τα χάλια στη Μόρια, αποδεικνύεται μια τεράστια υποκρισία και μια τεράστια ορθότητα της δικής μας θέσης. Εμείς είμαστε το κόμμα που έφτιαξε την ισχύουσα Υπηρεσία Ασύλου. Εμείς είμαστε το κόμμα που ανέβασε το δείκτη ασύλου στην Ελλάδα από το 0,01% στο 9%, στον ευρωπαϊκό δείκτη. Λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι άνοιξε τα σύνορα και ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα και ότι πρέπει να κοιτάξει τα χάλια που έχει κάνει στη Μόρια και δε ντρέπεται για αυτά. Εμείς είμαστε από τα πιο προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη στα θέματα μετανάστευσης. Δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με τον Ορμπάν ούτε με τον Σαλβίνι, ούτε ο πυρήνας του κόμματός μας και απολύτως βέβαια ούτε ο αρχηγός μας.

• Για τον Προκόπη Παυλόπουλο, έχω μια μακρά προσωπική σχέση μαζί του, άρα είμαι ο τελευταίος που νομιμοποιείται να μιλήσει για το αν θα τον προτείνουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ποιον θα προτείνουμε είναι μια κεντρική πολιτική απόφαση, την οποία πρέπει να πάρουμε. Θα κάνει ο αρχηγός μας μια εισήγηση που θα την συζητήσουμε. Είναι νωρίς να απαντηθεί αυτό στο πλαίσιο αυτής της Συνέντευξης Τύπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κάθε πολιτικός αρχηγός ανακοινώνει αυτά τα πράγματα στον χρόνο τους. Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκτελεί τα καθήκοντά του κατά τρόπο δέοντα, ο οποίος είναι γενικά αποδεκτός.

• Τη θέση μας για το Σκοπιανό, την είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Έχω πάψει να σχολιάζω την πολιτική του κ. Καμμένου η οποία στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας. Είναι διαυγής η μικροστρατηγική του φλερταρίσματος κάποιων ευκαιριακών ψήφων. Εάν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, ας την ρίξει. Θέλει να μας κάνει τη χάρη και να το κάνει και σήμερα και να αφήσει τις εξαγγελίες;

• Ο Κώστας Καραμανλής είναι ταγμένος στην προοπτική της εκλογικής νίκης της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν υπάρχει άλλη ανάγνωση σε αυτά που δήλωσε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο