Στην εκπομπή «Καλοκαίρι στις 7» του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλοκαίρι στις 7» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ρογκάκος και Μπάγια Αντωνοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «AΝΤ1».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Η τοποθέτηση του κ. Μάρδα για την περικοπή των συντάξεων είναι “περιμένετε και θα δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση και τι θα καταθέσουμε στον Προϋπολογισμό”. Εάν αυτή ήταν η αρχική τοποθέτηση της κυβέρνησης δεν θα συζητάγαμε τώρα. Όλοι θα περιμέναμε να δούμε ποια θα είναι η εισήγηση. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι από την αρχή του 2018 – και από πιο πριν – διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όλων των βαθμίδων, Υπουργοί και Βουλευτές, διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει θέμα για τις συντάξεις. Έλεγαν ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν και ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται. Η δική μας αντίληψη που την έχουμε διατυπώσει ευθέως, είναι ότι τα περί μεταμνημονιακής εποχής και ελευθερίας κινήσεων είναι ιδεολογήματα τα οποία χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να οδηγηθεί προς τις εκλογές, χωρίς το βάρος του τι έχει υπογράψει.

• Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει ανοιχτό το θέμα των συντάξεων και να πάει σε εκλογές. Ή θα τις κόψει ή όχι. Ούτως ή άλλως τον Οκτώβριο θα καταθέσει προσχέδιο Προϋπολογισμού, άρα θα δούμε τι θα συμβεί.

• Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση Νόμου στη Βουλή την οποία απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία περί μη μείωσης των συντάξεων.

• Η προφανής βούληση της Νέας Δημοκρατίας έχει κατατεθεί υπό τη μορφή νομοθετικής πρότασης στην οποία ζητήσαμε κυβερνητική ταύτιση. “Πάμε να το ψηφίσουμε όλοι μαζί και να το διαπραγματευτούμε όλοι μαζί”. Αυτό από κυβερνητικής πλευράς δεν έγινε δεκτό. Η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα δίπολο και προσπαθεί με αυτό να πορευτεί: “Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι οι καλοί άνθρωποι που νοιάζονται για τον κόσμο και η Νέα Δημοκρατία είναι οι κακοί άνθρωποι, που εκπροσωπούν κακά συμφέροντα και θέλουν να… πίνουν αίμα ”. Αυτή είναι η προσέγγιση που προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Άρα το να έρθει να συζητήσει σοβαρά με τη Νέα Δημοκρατία μια εθνική στάση στο θέμα των συντάξεων δεν είναι κάτι που αντέχει μέσα στο πλαίσιο του ιδεολογήματος που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μας πάει στις επόμενες εκλογές.

• Στο Σκοπιανό, αυτό που έγινε με την κυβέρνηση είναι ακόμη χειρότερο γιατί είναι εθνικό θέμα, όχι θέμα που αφορά μια μόνο κυβέρνηση ή μια κυβερνητική πολιτική. Είναι ένα θέμα που αφορά εθνικά συμφέροντα μακρού χρόνου.

• Έχουμε δύο τεράστιες διαφωνίες στο θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας, τις οποίες θεωρούμε ότι αν είχαμε συστρατευθεί όλοι μαζί, θα μπορούσαμε να τις είχαμε αντιμετωπίσει.

• Ο κ. Μάρδας απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένα θέματα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή για αυτόν. Γιατί δεν ενημερώθηκε η αντιπολίτευση εκ των προτέρων και το ξαναλέω, όχι για να αντιδικήσουμε αλλά για να συστρατευτούμε; Να μπορούσε ο κ. Τσίπρας να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη απόρρητα, χωρίς κοινοποιήσεις, με κλειστή την πόρτα και να του πει, “αυτά είναι πάνω στο τραπέζι, πες μου τι νομίζεις και τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις”. Αυτό δεν έγινε και δεν έγινε γιατί ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πετύχει δύο στόχους: Αφενός μεν να πετύχει μια συμφωνία αλλά κυρίως να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτή τη στόχευση δεν μπορείς να πετύχει επωφελή εθνική λύση. Κακά τα ψέματα, εάν κυνηγάς δύο στόχους αλληλοαντικρουόμενους δε φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Έχουμε πει ξεκάθαρα τι θα κάνουμε, χωρίς να λαϊκίζουμε, χωρίς να υψώνουμε τόνους και χωρίς να κάνουμε πράγματα που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση μας. Εξηγούμε απλώς ποιο θεωρούμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον, τι θα κάνουμε στην μια περίπτωση και τι στην άλλη. Εμείς θεωρούμε εξαιρετικά ζημιογόνο να υπάρχει πρόβλεψη για «μακεδονική» γλώσσα και για «μακεδονική» υπηκοότητα-εθνικότητα και αυτό που δεσμευόμαστε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα να το αλλάξουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο