Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει οι δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Έχω διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης και είμαι και δικηγόρος – αν και δεν ασκώ ποινική δικηγορία – και αυτό με κάνει πάντοτε, από επαγγελματική δεοντολογία αλλά και από σεβασμό στον θεσμό της Δικαιοσύνης, να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην μιλάω για συγκεκριμένες υποθέσεις. Η υπόθεση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου είναι θέμα της ίδιας της Δικαιοσύνης, της επιθεώρησης των Δικαστηρίων και των αρμοδίων αρχών της Δικαιοσύνης, να διερευνήσουν τι “στραβό” έγινε. Γιατί είναι προφανές ότι κάτι πολύ “στραβό” έχει γίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εγώ θα πω δύο πράγματα για τη λειτουργία του θεσμού. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει “καταφέρει” αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να δυναμιτίσει την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης, είτε με τις επιλογές της είτε με τις αναφορές της, αναλόγως αν την βόλευαν ή όχι, είτε επαινετικές είτε άθλιες και υβριστικές. Θυμηθείτε τις τοποθετήσεις εναντίον του ΣτΕ. Ο τρόπος αντιμετώπισης της Δικαιοσύνης από αυτή την κυβέρνηση δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις έναν ανεξάρτητο θεσμικό πυλώνα της Δημοκρατίας. Αντιμετωπίζεται η Δικαιοσύνη ως εργαλείο στο πλαίσιο της κυβέρνησης και έτσι αξιολογείται, όπως αυτό τους βολεύει.

Οι εναλλαγές Υπουργών δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι της αντιπαράθεσης, για μένα αρκεί να λεχθεί ένα μόνο πράγμα: Συγκεκριμένος κατηγορούμενος, επί Νέας Δημοκρατίας φυλακίστηκε ενώ ο ίδιος κατηγορούμενος, καταδικασμένος με βαρύτατη ποινή, επί ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ένα μικρό διάστημα στην φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος! Το ποιος λογοδοτεί νομίζω είναι προφανές σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει απλή κοινή λογική και δεν είναι “στρατευμένος”. Θα καταλάβαινε κάποιος, ακόμη και από τον… Άρη να ήταν, ποιος παρεμβαίνει και ποιος όχι, ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος είναι ανεύθυνος.

Δε νομίζω ότι σε έναν μεγάλο βαθμό οι ξένοι αντελήφθησαν τις παθογένειες. Οφείλω να πω ότι στο τελευταίο διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία των ξένων και η προσπάθειά τους να εμφανίσουν μια επιτυχία επιτέλους και να απεμπλακούν, επέτρεψε στην κυβέρνηση είτε να ανεχθεί είτε να δημιουργήσει καταστάσεις που μόνο εκσυγχρονισμό δεν θυμίζουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα ευρύτερα θέματα της Δικαιοσύνης, παρότι δυστυχώς τα περιλαμβάνει και αυτά. Προς Θεού δεν λέω ότι όλα τα κακά έγιναν από τη μέρα που χάσαμε εμείς τις εκλογές και ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέω όμως ότι πολλά κακά αυξήθηκαν και άλλα νέα δημιουργήθηκαν και πάντως ό,τι συνέβη είναι τελείως αντίθετο με τις αρχικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα περί “εξυγίανσης”, “εκσυγχρονισμού” κλπ.

Ο κ. Δημητριάδης είναι δικηγόρος. Δεν διάβασα το δημοσίευμα αλλά ξέρετε, δεν με αφορά ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων οποιουδήποτε συναδέλφου.

Δεν νομίζω ότι επί τη βάσει της συγγένειας μπορούμε να κατηγορούμε ανθρώπους. Ρωτάω λοιπόν, επί Νέας Δημοκρατίας δεν φυλακίστηκε ο κ. Φλώρος και με βαρύτατη ποινή; Πότε αφέθηκε ελεύθερος ο κ. Φλώρος; Επί ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς μπορεί να ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία; Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, διότι ο κ. Δημητριάδης προφανώς εγκαλείται ως στέλεχος της παράταξης, δεν κυνηγούν έναν δικηγόρο, τότε θα πήγαιναν στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου. Για ποιο πράγμα εγκαλείται η παράταξη λοιπόν, όταν επί ημερών της καταδικάστηκε ο κ. Φλώρος και επί ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε ελεύθερος; Κάποια πράγματα υπερβαίνουν και την κοινή λογική και κινούνται στο πλαίσιο της φαιδρότητας. Δηλαδή, κατηγορείται ως “διαπλεκόμενος” αυτός που τον φυλάκισε και κατήγορός του είναι αυτός που επί ημερών του οποίου απηλλάγη ή αφέθηκε ελεύθερος;

Δε θα έχουμε λασπομαχία όσο προχωράμε προς τις εκλογές διότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει και οι δύο πλευρές να ρίχνουν λάσπη. Εδώ έχουμε “λασπορίψη”. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μετατρέψει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα πεδίο όπου θα ρίχνουν λάσπη κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Είναι τεράστιο λάθος αυτό που κάνουν και για αυτούς και για το πολίτευμα και για το μέλλον της χώρας και την κοινωνία και αυτό που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι να μην απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Να απαντήσει με λίγα, σταράτα λόγια.

Δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να οξύνουμε, η γελοιότητα είναι προφανής, η κοινωνία καταλαβαίνει και συνήθως σε αυτόν που ρίχνει τη λάσπη, αυτή του επιστρέφεται σαν μπούμερανγκ.

Η εκσυγχρονιστική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει την πρόθεση να αφήσει αυτό το πολιτικό αποτύπωμα. Είμαστε μια ευρύτατη παράταξη, με ευρύτερο πολιτικό αποτύπωμα. Δεν πιστεύω στην οξύτητα, δεν πιστεύω στα “μέτωπα”, πιστεύω στον διάλογο με χαμηλούς τόνους, στην άσκηση πειθούς σε μια τραυματισμένη και πονεμένη κοινωνία. Δεν είμαι απέναντι σε κανέναν γιατί τότε θα έπεφτα στην παγίδα που προσπαθώ να αποφύγω. Προσπαθώ να πείσω όποιον έχει την καλοσύνη να με ακούσει. Αυτό πιστεύω, ότι ο δρόμος για την πολιτική ηγεμονία των ιδεών μας, της εκσυγχρονιστικής Νέας Δημοκρατίας, είναι ένας δρόμος πειθούς, χαμηλών τόνων και όχι λάσπης. Βεβαίως ο πολιτικός μας αντίπαλος, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βοηθούν καθόλου σε αυτό. Κάνουν ό,τι το χειρότερο, προσπαθούν να μας κατεβάσουν και εμάς στα πολιτικά “τάρταρα” της λασπομαχίας. Δεν είναι εύκολο, το καταλαβαίνω, η φυσική αντίδραση του ανθρώπου είναι όταν “λασπώνεται” να επιστρέψει τη λάσπη.

Έχει δίκιο ένας ακροατής που υπενθυμίζει την δραπέτευση κρατουμένου από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο επί θητείας μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ήμουν Υπουργός μόλις μια εβδομάδα και δεν σας κρύβω ότι είχα πάει στον Κορυδαλλό για να δω τα μέτρα ασφαλείας. Βεβαίως, επειδή δεν μπορούσα να δω όλο τον Κορυδαλλό, είχαν “ξεχάσει” να μου επιδείξουν ότι σε μια αυλή δεν υπήρχε σύρμα για να μην προσγειωθεί ελικόπτερο. Αυτό το οποίο έκανα εγώ τότε, ήταν δύο πράγματα: Προσέφερα την παραίτησή μου στον τόπε Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή αμέσως, δεν την δέχτηκε γιατί προφανώς δεν είχε έννοια να καταλογίσεις ευθύνη σε έναν Υπουργό μιας εβδομάδας και το δεύτερο και κυριότερο “ξήλωσα” όποιον υπεύθυνο υπήρχε. Ολόκληρη η ιεραρχία του σωφρονιστικού συστήματος τότε, “ξηλώθηκε” από εμένα. Εδώ στο Μάτι είχαμε σχεδόν 100 νεκρούς και χρειάστηκε να περάσουν βδομάδες και να γίνουν όλες αυτές οι γελοιότητες…

Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές και συγκεκριμένο σενάριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η θέση μας, την επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο χρόνια τώρα και θα την επαναλάβει στη Θεσσαλονίκη με τον τρόπο που εκείνος θα κρίνει. Είμαστε αντιπολίτευση και ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνουμε τη σκέψη μας είναι το τι θα κάνουμε όταν θα κυβερνήσουμε. Ο κ. Τσίπρας κυβερνά. Το “θα” του κ. Τσίπρα είναι βεβαρημένο ήδη με την απόλυτη ψευδεπίγραφη αντιμετώπιση των θεμάτων διαχρονικά. Να πιάσεις αλήθεια που έχει πει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη είναι σαν να κερδίζεις το… Λόττο! Μπορεί να πει ό,τι θέλει, οφείλει όμως να πάει σε μια λεπτομερή εξήγηση για το από πού θα το κάνει και δεύτερον, γιατί δεν το έκανε μέχρι τώρα. Αν η εξήγηση είναι μόνο τα μνημόνια, ας την επικαλεστεί.

Είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να συζητηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να δούμε αν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είμαι πολύ προσεκτικός στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμπιπτόντως με μεγάλη χαρά θα έκανε.

Εμείς με το ΚΙΝΑΛ δεν συμφωνούμε σε όλα τα πράγματα, δεν έχουμε ταυτόσημη άποψη. Είμαστε διαφορετικό κόμμα και με διαφορετική ιστορία. Άραγε σήμερα 3 Σεπτεμβρίου, θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω την τοποθέτηση των Πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ. Πανηγυρίζουν σήμερα;

Στις επόμενες εκλογές θα ήθελα να είμαστε αυτοδύναμοι. Το Ποτάμι έχει διατυπώσει ενδιαφέρουσες ιδέες στην πολιτική ζωή του τόπου και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δείξει και γενναιότητα στην υπεράσπιση αυτών των ιδεών και με πολιτικό κόστος πολλές φορές. Άρα μια πολιτική συζήτηση με το Ποτάμι, με όποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει, είναι κάτι που το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ως ζήτημα. Τώρα, το ποιες πρακτικές μορφές θα πάρει, αυτό αφορά περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τρόπο που αυτός θα το πράξει. Θα με ενδιέφερε τουλάχιστον ένας ευρύς πολιτικός διάλογος, ο οποίος βεβαίως δεν θα είναι επί του “ιδεατού”. Νομίζω ότι και εμείς θα είχαμε να κερδίσουμε από αυτό, γιατί ξέρετε οι ιδέες είναι σημαντικό πράγμα στην πολιτική. Δεν το βλέπω μόνο σαν αριθμητική.

Μετάβαση στο περιεχόμενο