Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Εμείς, και όχι μόνον εμείς αλλά και ο διεθνής Τύπος – αξίζει να δει κανείς τον κεντροαριστερό Guardian τι λέει – αμφισβητούμε τελείως το αφήγημα του Πρωθυπουργού περί δήθεν «εξόδου» από μια μεγάλη περίοδο μνημονίων, για την οποία φταίνε «κάποιοι άλλοι». Στην πραγματικότητα, πρώτον, δεν υπάρχει έξοδος και δεύτερον, αυτό το οποίο συνεχίζει να μας βασανίζει είναι το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο μας επέβαλε η κακή πρακτική – να το πω επιεικώς – και η άθλια διαχείριση την οποία έκανε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη Υπουργό Οικονομικών, αλλά η οποία αποτελεί προφανές συνέχεια σαφή προς το παρελθόν της παρούσης. Άρα λοιπόν, παραμένουμε σε μνημονιακές υποχρεώσεις, δεν έχουμε να πάρουμε τίποτα πια από χρήματα και αυτό οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, αναπτυξιακό σχέδιο δεν μας παρουσιάστηκε. Δεν είδαμε δηλαδή γιατί αφού πια δεν θα υπάρχουν παροχές χρημάτων από τους δανειστές και τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά θα υπάρχει μόνο προσφυγή στις αγορές, ποια θα ήταν αυτά τα μέτρα που θα μειώσουν δραματικά τα επιτόκια και θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να πάει μπροστά.

• Η χτεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού, όχι απλώς θετικό μήνυμα για ξένες επενδύσεις δεν διαχέει αλλά αποτελεί και μια πολύ στενάχωρη και κακή εικόνα και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό της χώρας. Αυτό που παρατηρήσαμε στην πραγματικότητα ήταν ένα κήρυγμα απόλυτης μισαλλοδοξίας στα όρια της φαιδρότητας. Εγώ λέω ότι προσπάθησε να παρουσιάσει πάλι το γνωστό “συριζαϊκό” παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας με κάποιους «κακούς λύκους», τραπεζίτες, κακούς ανθρώπους και το «γενναίο παλικάρι» ο κ. Τσίπρας τους μάχεται και θα αποδώσει Δικαιοσύνη. Τι είναι αυτές οι ανοησίες, πού νομίζει ότι μιλάει;

• Νομίζω ότι υπάρχει πλήρης σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν φανταστικούς εχθρούς, στη συνέχεια να τους πολεμήσουν και να τους νικήσουν. Ο μόνος εχθρός τον οποίον έχουν είναι ο εαυτός τους, τα λάθη τους και όσα στραβά και απαράδεκτα έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό, με κορυφαίο βέβαια – και καλώς του το θύμισε ο κ. Μητσοτάκης – το ζήτημα των σχεδόν 100 νεκρών. Δεν είναι μια κυβέρνηση που έρχεται να κρίνει αφ’ υψηλού. Είναι μια κυβέρνηση η οποία βαρύνεται με τη μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας κυβερνητικών αβλεψιών, όσο εγώ θυμάμαι αυτή τη χώρα. Από πού αντλεί ο κ. Τσίπρας το δικαίωμα να απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία με αυτό το ύφος;

• Το πρώτο θέμα το οποίο φάνηκε να μην λειτούργησε καλά είναι ότι δεν είδαμε να υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Άρα λοιπόν, το πρώτο δείγμα που έρχεται από τις διεθνείς αγορές σαν απάντηση στα λεχθέντα του Πρωθυπουργού είναι ότι “δεν έκανες τίποτα, περιμένουμε να δούμε”. Δεύτερον, τι πολιτική θα ακολουθήσει; Τη χειρότερη δυνατή. Νομίζω ότι στη λογική του – και φάνηκε αυτό χτες στην τοποθέτησή του- το μέλλον της χώρας του είναι τελείως αδιάφορο, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει. Κατά συνέπεια θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει κάπως το ποσοστό του δίνοντας παροχές σε όποιους “πελάτες” κρίνει ότι μπορεί να πείσει με παροχές και θα αδιαφορήσει πλήρως για το μέλλον της χώρας. Το είπα και πριν, δεν παρουσίασε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο.

• Εμείς σαν Νέα Δημοκρατία έχουμε μια τεράστια εθνική υποχρέωση, να μην πέσουμε στην παγίδα αυτού του τύπου της όξυνσης. Δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να απαντήσουμε στις ύβρεις με ύβρεις, στις κενολογίες με κενολογίες και στις φαιδρότητες με φαιδρότητες. Είμαστε ένα σοβαρό κόμμα με εθνική ευθύνη και δεν πρόκειται να αντιπολιτευτούμε την κυβέρνηση με τον τρόπο που αυτή αντιπολιτεύεται την… αντιπολίτευση. Πρέπει να κάνουμε σοβαρά τη δουλειά μας και να πούμε – παρότι είναι προεκλογική περίοδος – στην ελληνική κοινωνία αυτό το οποίο είναι ωφέλιμο για τον τόπο και τον ελληνικό λαό, παίρνοντας και το κόστος που διαχρονικά στην πορεία μας, εμείς το παίρνουμε.

• Στο σενάριο που κάνετε ότι η οικονομία θα είναι χειρότερη όταν φτάσουμε να εκλεγούμε εμείς έχετε δίκιο, αλλά βασιζόμαστε σε ένα αναπτυξιακό σοκ το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην πεποίθηση που μπορούμε να δημιουργήσουμε για γρήγορη ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Μην τις υποτιμάμε, είναι τεράστιες, κρυμμένες και αποδυναμωμένες αλλά τεράστιες και υπαρκτές αφενός και αφετέρου στο ξένο επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο υπάρχει και αναζητά σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτές βέβαια δεν μπορεί να τις βρει σε μια χώρα με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος διατυπώνει αυτής της μορφής σκέψη. Περιμένω όπως όλοι, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν θα είναι εύκολο και ο κ. Τσίπρας μας το κάνει όλο και πιο δύσκολο.

• Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διχαστεί ο τόπος. Αυτά τα οποία πάει και κάνει ο κ. Τσίπρας, αποκυήματα άλλων θλιβερών εποχών, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβούν. Είναι και για εμάς μια μεγάλη παγίδα ξέρετε, γιατί μας προκαλεί με τον πιο χυδαίο τρόπο.

• Αυτό το οποίο έχει συμβεί στη χώρα είναι ότι έχει παραιτηθεί το Κράτος από τη συνταγματική του υποχρέωση να προασπίζει την περιουσία, τη ζωή και την προσωπικότητα των Ελλήνων πολιτών και όσων βρίσκονται στην επικράτεια. Για κάποιο περίεργο λόγο αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή τη συνταγματική υποχρέωση δεν την έχει. Αυτό που λέμε Δημόσια Τάξη είναι η υποχρέωση του Κράτους να προασπίζει τη ζωή, την περιουσία, την τιμή και την προσωπικότητα των πολιτών και όσων βρίσκονται στη χώρα. Είναι υποχρέωση του Κράτους, ορκίζεσαι σε αυτό όταν αναλαμβάνεις Υπουργός ή Πρωθυπουργός. Αυτή η κυβέρνηση για κάποιο λόγο αποφάσισε ότι πρέπει να είναι επίορκη, αισθάνεται ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να προασπίσει κανέναν. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της είναι το ότι έχουν διαλύσει τελείως – και αυτό φάνηκε δυστυχώς στο Μάτι – οι υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίες είναι φτιαγμένες για να υπηρετούν τον πολίτη. Μία από αυτές είναι η ΕΛ. ΑΣ., η άλλη είναι η Πυροσβεστική, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας. Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη διάλυση και είναι σε διάλυση γιατί οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδιαφόρησαν πλήρως και εξέπεμψαν προς αυτές τις υπηρεσίες ένα καθαρό δείγμα ότι αυτό που επιθυμούν στην πραγματικότητα και ιδίως στην Αστυνομία, είναι να μην γίνει η δουλειά. “Μην κινηθείτε, μην ενοχλήσετε, μην συλλάβετε, μην προστατεύσετε κανέναν πολίτη και καμία περιουσία γιατί μπορεί να βρείτε και τον μπελά σας”. Αυτό η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να το αποκαταστήσει. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς είναι εύκολο να διαλύσεις, αλλά δύσκολο να ξαναφτιάξεις. Όπως η μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε στην Πυροσβεστική με τον Νόμο 4249/14 αφέθηκε, δεν λειτούργησε και είχαμε όλο αυτό που είχαμε, το ίδιο έχει συμβεί και στην Αστυνομία. Από όλο το Νόμο που πέρασα εγώ για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, δεν υπάρχει τίποτα. Προέβλεπα Κλάδο για το Μεταναστευτικό για παράδειγμα. Όλα αυτά πρέπει να εφαρμοσθούν και με σοβαρή και μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί στη χώρα η εμπιστοσύνη στο Κράτος, η εμπιστοσύνη στη Συνταγματική Τάξη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο