Στην εκπομπή «Kontrast» του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε τηλεφωνική του παρέμβαση χτες το βράδυ (Κυριακή 29 Ιουλίου) στην εκπομπή «Kontrast», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Σπηλιόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

• Επί των ημερών μου, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε χρησιμοποιηθεί το ΕΣΠΑ και η Kοινωνία της Πληροφορίας, ακριβώς λόγω της τραγωδίας που υπέστη η χώρα το 2007. Αυτή μελετήθηκε και ζητήθηκε να αποκτηθούν όλα αυτά τα οποία θα επέτρεπαν στη χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Δηλαδή, να υπάρχει σύστημα το οποίο να απεικονίζει τη διάθεση δυνάμεων και τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο (“Engage”), και να υπάρχει – επί των ημερών μας είχε παραγγελθεί – σύστημα καμερών (AVL), το σύστημα “Evita” – το οποίο υπεδείκνυε την εκκένωση, αλλά και το σύστημα “112”. Αυτά παραγγέλθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν. Μερικά από αυτά, το “Evita” αν θυμάμαι καλά, είχε αποκτηθεί επί των ημερών μου, τα υπόλοιπα εφόσον είμαι καλά πληροφορημένος εγκαταστάθηκαν επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. Τώρα σε ποιο βαθμό τα αξιοποίησαν, σε ποιο βαθμό τα παρέλαβαν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ενσωμάτωσης τους στο σύστημα, αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Πάντως η χώρα είχε την οικονομική δυνατότητα και είχαν παραγγελθεί όλα τα απαραίτητα για να είμαστε η πιο προηγμένη χώρα στον κόσμο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

• Εγώ δεν είμαι κριτής κανενός, απλώς υπάρχει σωρεία ερωτημάτων, διότι όταν έχουμε χάσει περί τις 100 ανθρώπινες ζωές, υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία καλείται και πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι αν μετακινήθηκαν οι δυνάμεις της Ανατολικής Αττικής στη Δυτική. Το δεύτερο είναι εάν και κατά πόσο κοντά στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά – διότι το Νταού Πεντέλης είναι σύνηθες σημείο που κάθε χρόνο ξεκινάνε πυρκαγιές – προβλεπόταν να υπάρχει αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής και αν το αυτοκίνητο αυτό ήταν εκεί και σε τι απόσταση από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Τρίτον, ποιες δυνάμεις διετέθησαν στη Λεωφόρο Μαραθώνος για να μην περάσει η φωτιά απέναντι. Τέταρτον, τι έγιναν οι μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής, η ομάδα “Ήφαιστος” και μετέπειτα “Θησέας” την οποία είχαμε οργανώσει εμείς για να περιπολεί, να αδειάζει τους δρόμους κλπ. Πέμπτον, αν δόθηκε εντολή εκκένωσης, ποιος την έδωσε ή ποιος πήρε την απόφαση να μην δοθεί ως «αδύνατη». Γιατί είδαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μας λέει «δεν είχαμε χρόνο». Αλλά ποιος πήρε την απόφαση ότι έπρεπε και δεν υπήρχε ο χρόνος να γίνει; Όλα αυτά πρέπει να μας λεχθούν. Έκτον, ποια ελικόπτερα πέταξαν. Τα ελικόπτερα συντονισμού της Πυροσβεστικής (Super Puma), που ήταν αξιόμαχα, εμείς τα είχαμε επαναφέρει. Το ένα ήταν στη Δυτική Αττική, το άλλο; Εδώ πρέπει να μας πουν τι έκαναν με τα μέσα που είχαν. Όλα αυτά και πολλά άλλα, αλλά για εισαγωγή αυτά, πρέπει να απαντηθούν. Υπάρχουν θύματα. Δεν είναι δυνατόν στη μνήμη τους να αφήσουμε να περάσει αυτή η υπόθεση σαν να μην μπορούσε να γίνει το οτιδήποτε άλλο.

• Η πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση σφάλματος αλλά από εκεί και πέρα σημαίνει ως αυτονόητο και λήψη μέτρων. Σημαίνει αποπομπή, εάν ο Πρωθυπουργός την αναλαμβάνει, συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησής του, διότι αλλιώς η έννοια “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη” στερείται εννοίας. Υπάρχει μάλιστα μια μονογραφία του Κωνσταντίνου Τσάτσου επ’ αυτού, στην οποία λέει ότι η πολιτική ευθύνη σημαίνει είτε αποπομπή είτε παραίτηση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών. Πολύ φοβάμαι όμως ότι εδώ δεν τίθεται μόνο θέμα πολιτικής ευθύνης. Οφείλουν να διερευνηθούν και άλλης μορφής ευθύνες. Έχουμε χάσει περί τις 100 ανθρώπινες ζωές.

• Στην ερώτησή σας αν ήταν αρκετό αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, θα σας απαντήσω ότι νομίζω πως ο κ. Τσίπρας μετράει πολύ “φαρδιά” τις πλάτες του, εάν νομίζει ότι λέγοντας απλώς κάτι τέτοιο εξαλείφει τις όποιες ευθύνες για τα θύματα.

• Ο Πρωθυπουργός πήγε στο Κέντρο Επιχειρήσεων – το οποίο προφανώς δεν λειτούργησε ως Κέντρο Επιχειρήσεων – και έκανε ένα επικοινωνιακό happening με κάμερες τη στιγμή που είχαμε θρηνήσει ήδη ανθρώπινες ζωές και προφανώς εκεί δεν του αναφέρθηκαν. Από εκεί και πέρα, εάν ο Πρωθυπουργός κρίνει, όπως μας είπαν παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι “όλα έγιναν καλώς”, τότε δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναδεχθεί πολιτική ευθύνη. Έπρεπε να επιμείνει στη γραμμή ότι “όλα είναι ωραία”. Όταν αποδέχεται σφάλματα, διότι αυτό σημαίνει “ευθύνη”, από εκεί και πέρα πρέπει να αποπέμψει αμέσως τα στελέχη που έσφαλαν και να πάμε στην επόμενη μέρα. Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο