Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Σταθόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Ο κ. Κοτζιάς δεν είναι καινούργιος, έχει παρελθόν ως σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, με συγκεκριμένη κατεύθυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετείχε στο επιτελείο του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και δεν θυμάμαι να είχε παραιτηθεί, διαμαρτυρόμενος τότε για κάποιο λόγο. Κατά συνέπεια έχει παρελθόν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν είναι η πρώτη του φορά. Δεύτερον, στο επίπεδο των εκφράσεων, δεν αντιλαμβάνομαι: Παρομοιάζει τον εαυτό του με λέοντα ή κάτι ισχυρότερο; Αυτό είναι η αντιδιαστολή της σημασίας της κότας; Όλα αυτά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν ένα πραγματικό στοιχείο φαιδρότητας σε όποιον τα λέει και τα επικαλείται. Νομίζω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική χρειάζεται συνέπεια και σοβαρότητα, όχι καυχησιολογίες και φανφαρολογίες.

• Βεβαίως και με ανησυχούν αυτά που συμβαίνουν με τη Ρωσία, μια χώρα μεγάλη, με την οποία δεν είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, αλλά έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Θυμίζω ότι τέτοια γεγονότα δε συνέβησαν ούτε την περίοδο που στην Ελλάδα είχαμε εμφύλιο πόλεμο, την περίοδο 1946-1949. Τώρα, ξαφνικά, έχουμε απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Δεν έχουμε κάποια γνώση, μπορεί να είναι απολύτως επιβεβλημένο, αλλά θα έπρεπε να ξέρουμε και εμείς και θα ήταν φρόνιμο να έχουμε κάποια ενημέρωση. Γενικά, στην εξωτερική πολιτική, ο χρυσός κανόνας είναι να λες λίγα και να μιλάς με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

• Και να είχα ιδέα τι είναι ο “Ρουβίκωνας” δεν θα έμπαινα σε μια περιγραφή κάποιου του οποίου η τελική εικόνα που έχουμε είναι ότι παραβιάζει τη νομιμότητα. Εγώ είμαι της πολύ απλής λογικής: Απόλυτη ελευθερία ιδεών και έκφρασης, αλλά και πλήρης σεβασμός της νομιμότητας και των συνταγματικών δικαιωμάτων των άλλων πολιτών. Για όποιον και εάν το παραβιάζει αυτό, πρέπει το Κράτος να προστατεύει τη συνταγματική και την έννομη τάξη. Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι.

• Το Κράτος δεν προστατεύει (την έννομη τάξη) και για πρώτη φορά ίσως έχει παραιτηθεί πλήρως. Διεκδικεί τίτλους τιμής γιατί έχει παραιτηθεί από την προστασία της αξιοπρέπειας, της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού Δημοσίου. Δεν θυμάμαι ποτέ στην ιστορία μας να έχει υπάρξει τέτοια πλήρης απαξίωση και αδιαφορία. Και ξαναλέω: Το αγαθό το οποίο βλάπτεται είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της περιουσίας, της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών και του ελληνικού Δημοσίου.

• Αυτή είναι η επιλογή αυτής της κυβέρνησης, έρχεται ο χρόνος των εκλογών και η ελληνική κοινωνία θα κρίνει. Δεν περιμένω κάτι διαφορετικό από αυτή την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να αρχίσω να ρίχνω ευθύνες στον κ. Τόσκα ή στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ή στον οποιονδήποτε. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Εάν ο οποιοσδήποτε από αυτούς δεν του έκανε τόσο καιρό, όφειλε να τον έχει αλλάξει. Θα έρθει να μας πει τώρα ότι φταίει ο κ. Τόσκας; Νομίζω ότι αυτά δεν έχουν καμία σοβαρότητα.

• Καταρχήν, ιδεολογικά, η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι η εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό είναι να κυβερνήσει στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος και όχι στο πλαίσιο κάποιου άλλου καθεστώτος, τύπου Βολιβίας ή Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση έχει τη συνταγματική ευθύνη να ενεργεί για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού. Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται λόγω της συγκεκριμένης ιδεολογίας που έχει, αλλά επίσης και να το είχε καταλάβει, είναι τόσο πρόδηλη η ανικανότητά της και η διαχειριστική της ανεπάρκεια που και πάλι τα ίδια – ή περίπου τα ίδια – αποτελέσματα θα είχαμε.

• Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι άξια και για αυτό δεν τους καταλογίζω ευθύνη. Επίσης, αυτό που λένε, ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους είναι προφανές. Όταν βλέπετε τέτοια πράγματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου στην περιοχή υπάρχουν το λιγότερο τρεις με τέσσερις στατικές διμοιρίες – να μην πω πόσες κινητές περιπολίες – δεν μπορεί να φταίει ο αστυνομικός. Κάποιος κάτι του έχει πει, κάτι τον έχει διατάξει, ή δεν του έχει δείξει σαφώς ότι θέλει να γίνει η δουλειά σωστά. Εάν μου λέγατε για μια απομακρυσμένη περιοχή να έλεγα ότι μπορεί να φταίει η Αστυνομία, αλλά σοβαρά τώρα; Δεν μπορεί η Αστυνομία να προστατεύσει δύο τετράγωνα στο κέντρο της Αθήνας;

• Η Δημόσια Ασφάλεια είναι θέμα που θα μας απασχολήσει στην προεκλογική περίοδο και θα φανεί καθαρά από τον Σεπτέμβρη και μετά που θα μπούμε σε αυτή. Κατά την άποψή μας σαν Νέα Δημοκρατία – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί εάν θέλετε πιο κάθετα και από εμένα – τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών συνιστούν απόλυτη υποχρέωση του Κράτους και βεβαίως η Νέα Δημοκρατία θα το “σηκώσει” το ζήτημα όσο ψηλά πρέπει. Πρέπει να γίνει σαφές στον Έλληνα ψηφοφόρο τι επιλογή κάνει.

• Μόνο αν έχει την εμπειρία του παραλόγου μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος πώς σκέφτεται αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας με τα τελευταία νομοθετήματα, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι επιθυμεί κατ’ ελάχιστον οι εκλογές να πάνε τον Μάιο του 2019. Θα επιχειρήσει να κρατηθεί, αλλά πολύ αμφιβάλω αν θα τα καταφέρει.

• Βεβαίως οι περικοπές των συντάξεων θα παίξουν ρόλο. Δε νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερα περιοριστικά μέτρα αυτής της μορφής. Αυτή είναι η δική μας άποψη. Βεβαίως το πλαίσιο διαπραγμάτευσης δεν το καθορίσαμε εμείς αλλά η κυβέρνηση, αυτή ψήφισε την περικοπή, εμείς την καταψηφίσαμε, όμως θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν υπάρχει ελπίδα να μην κοπούν οι συντάξεις, συντάσσομαι απολύτως και εγώ και η Νέα Δημοκρατία με αυτή την ελπίδα.

• Στις επόμενες εκλογές νομίζω ότι θα είμαι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Έχω παιδιόθεν μια σχέση με τη θάλασσα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο